אסדת קידוח תמר, ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
מאגר תמר (ארכיון) | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

התקלה במאגר תמר - מי ישלם? חברת החשמל מתכוונת להפעיל מנגנון פיצוי שקבוע בהסכם בינה לבין השותפות במאגר הגז תמר. הסעיף קובע שאם המאגר לא מספק את הכמות שאליה הוא מחוייב, יש לתרגם את אותה כמות לסכום כסף - ולהעביר אותו כפיצוי לחברת החשמל. הסכום המדובר ירד מסך כל הסכום שצריכים להשית על הציבור כתוצאה מהתקלה הזו, ובכך יפחית כל התייקרות אפשרית בחשבונות החשמל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עם זאת, מכיוון שהסולר הוא יותר יקר מהגז קיים פער מסוים במחיר, שבכל מקרה יושת על הצרכנים. על פי ההערכות במשרד האנרגיה ובחברת החשמל, העלות הזו תהיה של שקלים בודדים ולכל היותר 10 שקלים ללקוח, החל מהשנה הבאה. אם התקלה הזו תתארך, העלות הזו עלולה לגדול.

אם התקלה אכן תתוקן רק ביום ראשון הבא, שלושה ימים לאחר המועד המתוכנן, צפויה התייקרות נוספת בחשבון החשמל של חודש ספטמבר ופגיעה חמורה יותר באיכות האוויר. מעבר לפגיעה הסביבתית, מדובר בהתייקרות של חשבון החשמל שכבר הפכה לוודאית משתי סיבות: שימוש בסולר - היקר יותר מהגז הטבעי - והעמסת עלויות שינוע ותחזוקה כתוצאה משימוש באונייה מגזזת.

משרדי חברת החשמל בתל אביב (צילום: חדשות 2)
חברת החשמל תפוצה? | צילום: חדשות 2

בתוך כך דווח הערב במהדורה המרכזית כי בניגוד להמלצה של חיל הים ובאישור משרד האנרגיה, אושר לחברת אנרג'יאן היוונית פיתוח של מאגר הגז "כריש-תנין" הקטן יחסית באמצעות שימוש באסדה צפה. מדובר בצעד מאוד משמעותי: כשביקשו לפני שלוש שנים בנובל אנרג'י אישור דומה עבור מאגר "לווייתן" הגדול יותר, משרד האנרגיה פסל את ההמלצה של מערכת הביטחון. החשש היה שאסדה צפה בקרבת המים הכלכליים של לבנון תהפוך מטרה לפיגועים ויהיה קושי להגן עליה.

במשרד האנרגיה הסבירו היום שההחלטה בניגוד להמלצת חיל הים סבירה, כיוון שמאגר הגז לווייתן גדול בהרבה ממאגר תנין - ופגיעה בו תהיה משמעותית מאוד מבחינה אסטרטגית למשק הישראלי. בשורה התחתונה, העברת גז מלווייתן לישראל תבוצע במתקן סמוך לחוף, והאספקה תהיה רק בסוף 2019.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "זרוע הים מחויבת לאבטח את מתקני הגז במרחב המים הכלכליים של מדינת ישראל. המלצות זרוע הים מבוססת על פי שיקולים ביטחוניים בלבד ומועברות במישרין למשרדי הממשלה".

למרות עצירת הזרמת הגז מאסדת תמר והשימור בדלקים נוזליים לא נרשמה עלייה בזיהום האוויר סמוך למוקדי התעשייה ותחנות הכוח - כך הבהירו במשרד להגנת הסביבה. במשרד הסבירו כי אחד מהגורמים לנתונים המעודדים יחסית הוא החג וסוף השבוע הארוך, במהלכו מפעלי התעשייה עבדו בהיקפים נמוכים - והדרישות לחשמל היו נמוכות גם כן.

במשרד האנרגיה הודיעו הבוקר כי הם נערכים להפסקת הזרמת הגז הטבעי עד ליום רביעי הקרוב. לפי שעה, לא ברור אם המשרד נערך להארכה ממושכת יותר של אי אספקת הגז למשק. כתוצאה מהדחייה המאולצת, גובר החשש להפסקות חשמל יזומות בשבוע הבא בעת מעבר מגז לסולר ופגיעה בתעשייה ובמשקי הבית. אמש דווח כי המועד המתכונן לפתרון התקלה הוא יום רביעי הבא, אך גורמת המקצוע בנובל אנרג'י מעריכים כי התיקון יושלם במהלך השבוע הקרוב. בדיווח המיידי של דלק קידוחים לבורסה נמסר כי "לתקלה לא צפויה להיות השפעה מהותית על הכנסות השותפות ממכירת גז טבעי".