עובדי חיפה כימיקלים בדרום החליטו להתבצר במפעל והודיעו כי אינם מוכנים להתפנות, זאת על רקע הודעת ההנהלה הבוקר (רביעי) על פיטוריהם הצפויים של 1,500 עובדים וסגירת המפעלים בצפון ובדרום. עשרות עובדים הפגינו בכניסה למפעל והבעירו צמיגים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"יצטרכו להוציא אותנו רק על אלונקות", אמרו העובדים לאחר שקיימו כינוס חירום והחליטו להילחם בסגירה. "נישאר כאן עד להודעה חדשה". ישראל ליבוביץ מוועד העובדים מסר כי "היה אפשר לקבל את החלופות שהוצעו בערכאות המשפטיות, אבל החליטו לשלוח מאות משפחות למעגל האבטלה. מה יעשו אנשים שכל חייהם עבדו במפעל במשך 30 או 40 שנה? לאן נלך? מדובר כאן על אנשים שהרוויחו 6,000 שקלים. איך נתפרנס"?

מיכל האמוניה בחיפה, ארכיון
"נישאר עד להודעה חדשה" | צילום:

"בניגוד לכל היגיון בריא מדינת ישראל חתמה את גורלם של 1,500 עובדים ובני משפחותיהם ואת גורלו של אחד המפעלים המוצלחים בדרום, מפעל ציוני שהוא סמל ומופת לחזונו של בן גוריון", אמר יהודה פרץ, יו"ר ועד עובדי חיפה כימיקלים דרום. "בלתי נתפש שהשר לאיכות הסביבה, זאב אלקין, האיש שבחתימה בודדת שתאשר להוציא לפועל את אחד הפתרונות שהציעה חיפה כימיקלים, ואושרה ע"י הממשלה, ממשיך לסרב ותוקע מסמר נוסף בארון הקבורה של התעשייה בדרום".

מוקדם יותר פורסמה הודעת הנהלת "חיפה כימיקלים" לפיה המפעלים ייסגרו בשל ההחלטה לרוקן את מיכל האמוניה בחיפה והאיסור על מילויו מחדש. כבר אתמול הודיעה ההנהלה כי העובדים לא נדרשים להתייצב עוד בעבודה אך מוועד העובדים נמסר כי "ההנהלה ממשיכה להשתמש בעובדים כבני ערובה בניסיון לגזור קופון".

במכתב ששיגרה הנהלת החברה לארגון העובדים נכתב כי היא לא חסכה במאמץ לחדש את הייצור, אך המצב היה ידוע והתקבלו עדכונים לאורך כל התקופה. לטענת ההנהלה, עמידה ביעדים הרגולטוריים חייבה "השקעה כספית עצומה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים" והחברה אינה יכולה לעמוד בכך תוך תשלום מלא לעובדים. לפיכך הוחלט לסגור את המפעלים בצפון ובדרום.

העובדים תוקפים

"למשבר האמוניה גורם אחראי אחד – הנהלת החברה", תקפו בוועד העובדים, שבכוונתם להמשיך להגיע למשמרות במפעל. יו"ר ועד העובדים בחיפה כימיקלים צפון אלי אלבז, שעובד במפעל 40 שנה אמר כי "זוהי תגובה שערורייתית של ההנהלה הממשיכה להלך אימים על העובדים. הניסיון להציג את משבר האמוניה כמאבק מסובך שאין בו אשמים הוא מוטעה".

המפעל בדרום (צילום: עופר ארנון, המשרד להגנת הסביבה)
המפעל בדרום | צילום: עופר ארנון, המשרד להגנת הסביבה

חבר ועד נוסף, אלי לוטטי, אמר כי "ארבע שנים שהנהלת החברה יודעת כי עליה למצוא חלופות למיכל – ולא עשתה דבר". הוא הוסיף כי "מאז שהובהר לחברה כי סגירת המיכל תצא לפועל, משתמשת ההנהלה שימוש ציני ב-1,500 עובדים בצפון ובדרום ובבני משפחותיהם, ומציגה מצג שווא לפיו סגירת המיכל יוביל לסגירת המפעל".

במקביל הודיע יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הודיע כי במידה ולא יימצא פתרון בסוגיית חיפה כימיקלים, תשבית ההסתדרות את העבודה באזור הדרום בשבוע הבא. "מספיק עם הסחבת והברברת ודי למופע האווילות שקשור לטיפול בחיפה כימיקלים", אמר. "אני מצפה מהצדדים, בהם נציגי הממשלה ובעלי החברה, למצוא פתרון מיידי".

בעקבות המחאה פנה ח"כ מאיר כהן במכתב לראש הממשלה נתניהו, וקרא לו למצוא פתרון למשפחות המפוטרים. "נדהמתי מאדישותך חסרת הגבולות למתרחש בשוק העבודה בפריפריה", כתב הח"כ. "פעם אחת ולתמיד, בשיממון של קבלת ההחלטות שלך, תקבל את ההחלטה הנכונה".

עובדים חוסמים את צומת גהה, ארכיון (צילום: עובדי חיפה כימיקלים)
עובדים חוסמים את צומת גהה, ארכיון | צילום: עובדי חיפה כימיקלים

חרף הודעת הנהלת החברה על ביטול משמרות העבודה (למעט משמרות חירום וריקון האמוניה), בכוונת העובדים להגיע למשמרות העבודה כרגיל ולקיימן כמשמרות מחאה. "הנהלת החברה מדברת על פרויקט ציוני?", מוסיף אלבז. "רווחים של מאות מיליוני דולרים בתשע שנים וזניחת העובדים בגלל פגיעה קלה ברווחים זו ציונות? הציונות האמיתית נמצאת יום יום שעה שעה בעבודה עם חומרים מסוכנים תמורת משכורת ממוצעת של 6,000 שקלים בחודש והפיכת המפעל הזה לאימפריה כלכלית – זו הציונות האמתית".

מאז תחילת משבר האמוניה במרס האחרון, נפגשו נציגי ועד העובדים עם בעל החברה, ג'ולס טראמפ, פעמיים. בשני המקרים ביקשו העובדים הבטחה לשימור תנאי ההעסקה גם לאחר פתרון המשבר. בשני המקרים נמנע טראמפ מתשובה. ועד העובדים וארגון "כוח לעובדים" שוקלים את המשך צעדיהם מול כוונת הסגירה של ההנהלה, לרבות אפשרות הפעלת המפעל על ידי העובדים.