צפו בסיפורים המעניינים של 15.6 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

בשבוע שעבר התחוללה סערה בשוק הנדל"ן, לאחר שהשמאי הממשלתי הראשי פרסם נתונים על עליית מחירי הדיור - נתונים שסתרו כביכול את אלו של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בעוד הלמ"ס טענה לירידה של 1.3% במחירי הדירות, השמאי טל אלדרוטי פרסם דוח על עלייה של 2.5% באותה תקופה. מקורביו של שר האוצר משה כחלון לא אהבו כמובן את הנתונים על המשך העליות למרות צעדי האוצר לצינון השוק - והתבטאו כנגד השמאי הממשלתי וכנגד הדוח שפירסם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"צריך לדעת לקרוא נכון את הנתונים", הסביר אלדרוטי בתגובה לסערה הכלכלית והפוליטית. "גם בנתונים של הלמ"ס המתעדכנים בכל חודש דווח על עלייה של 1.4% במחירי הדירות בחודש אפריל, עלייה של 0.4% בחודש מאי, וירידה של 0.3% בחודש יוני. אי הבנה של הנתונים יצרה את הרעש התקשורתי המיותר שנוצר".

כאשר נשאל על הטענה של משרד האוצר לפיה הדוח שלו עוסק בנתח שוק מצומצם - דירות ארבעה חדרים ב-16 ערים - הסביר השמאי כי "הנתונים שלנו איתנים דיים על מנת לשקף את הלך הרוח בשוק המגורים. דירות 4 חדרים הן עדיין מוצר נורמטיבי שכיח, שנתון הכי פחות להטיות של שטחים מרובים או מצומצמים האופייניים לדירות פרימיום או לדירות קטנות במיוחד".

790185
צילום:

הודף את הביקורת: "מתבסס על נתוני אמת"

"דירות 4 חדרים בערים הגדולות בישראל הן בדרך כלל דירות סטנדרטיות ללא שיפורים של הרחבות או גינות, ומשכך הן המוצר שיש בו לדעתי לשקף הכי נכונה את המציאות בשוק הנדל"ן. סקירות אחרות שלוקחות ריבוי פרמטרים ולכן הן רגישות יותר לסטיות ולהטיות", נימק.

"הסקירה שלנו מבוססת על נתוני אמת של מכירת דירות ודיווח לרשות המיסים כחוק, ולא על נתונים אחרים. מעבר לכך, אם בעיניים שמאיות אני נתקל בעסקאות שלא נראות לי הגיוניות כמו עסקה של דירת 4 חדרים בשטח של 30 מ"ר, אני גורע אותה מהסקירה כדי שלא תיווצר סטייה בנתוני האמת", ציין אלדרוטי - שהוסיף כי אם הנתונים מעידים על ריבוי מכירות באזור מסוים, הוא מתייעץ עם שמאים כדי להבין כיצד יש להתייחס לנתונים.

ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, אמר שהדוח של השמאי מוטה ובעייתי ומעיד על "כניעה" ללחצי קבלנים. אלדרוטי הדף את הטענה: "אני מעריך את ח"כ פולקמן ופועלו, אבל חבל שהדברים נאמרו והאמת היא שהם לא ראויים להתייחסות. המדד שלנו עקבי ואחיד מזה תשע שנים, ואם אנשים יקראו נכון את הנתונים ויבדקו אותם גם אחורה, יראו שבסוף נתוני הלמ"ס ונתוני השמאי הממשלתי תמיד היו קרובים והצביעו על אותה מגמה".

790192
צילום:

השמאי לבכירים: אל "תאלצו" את הנתונים

ומה הוא צופה לשוק הדיור בעקבות היוזמות של משרד האוצר? "אין בלבי ספק שכל גורמי הממשלה כמו מרבית הציבור מייחלים לראות את מחירי הדירות מתמתנים ומתייצבים לרמה שפויה. עם זאת, לא נכון בעיניי לאלץ את הנתונים ואת העובדות על מנת שיתאימו למשאלת הלב. אני חושב שלממשלה יש יכולת ויש נחישות והן יבואו בסופו של דבר למימוש היעדים שלה. אי אפשר לפקפק בנחישות של הממשלה ויש להאמין ביכולות שלה".

השמאי הסביר מדוע לא כלל את שיווקן של 17 אלף דירות מוזלות במסגרת פרויקט "מחיר למשתכן" וטען כי "אי אפשר לכלול 17 אלף יחידות דיור ששווקו ליזמים, ועוד לא שווקו לרוכשי דירות זכאים. 2,000 דירות בלבד שווקו לרוכשים". להערכתו התכנית לא תשפיע על שוק הדיור באופן מיידי: "תוכנית מחיר למשתכן אמנם עתידה לכלול את כל השיווקים שמוציאה המדינה, הנאמדים ב-70 אלף יחידות דיור, אבל היא תעניק הנחות גבוהות רק לפלח האוכלוסיה הספציפי שזכאי להנות מהן".

"כרגע רק 2,000 דירות נמכרו לרוכשי דירות זכאים, כאלה שבמסגרתן בוצעה עסקת מכר. יתר הדירות שווקו ליזמים בלבד ויארך זמן רב עד שיגיעו לזכאים, ורק אז נוכל להתייחס אליהן כעסקאות מכר. נכון לעכשיו 2,000 עסקאות בלוד, בקריית מוצקין או בעפולה לא משפיעות על השוק", גרס השמאי.

משה כחלון (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות)
מקורבי השר ביקרו את ממצאי השמאי | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות

את התקווה הגדולה של משרד האוצר סיכם במילים מסויגות: "נראה שייארך זמן רב עד שהתוכניות הללו יגיעו לכדי עסקאות מכר לזכאים, וגם אז לא יהיה נכון לכלול את העסקאות האלה כמחירי שוק, אלא להתייחס אליהן כעסקאות שכרוכות בהנחה משמעותית שהמדינה נתנה לאוכלוסיה ספציפית - המבחן האמיתי של מחיר למשתכן יהיה רק כאשר נבחן האם הכמות הגדולה של הדירות שתימכרנה בעתיד לזכאים, תשפיע על מחירי דירות אחרות בשוק החופשי שאינן נהנות מהטבה ממשלתית".