גם הנפט מתאושש (צילום: רויטרס)
ירידה של 31% בשוק הסיני תוך 3 חודשים, אר | צילום: רויטרס

על רקע המגמה השלילית הנמשכת בבורסות ברחבי העולם, שאלנו את ד"ר זיו ברק, המשמש כסגן דיקן בחוג לבנקאות ושוק ההון במכללה האקדמית נתניה על הסיבות שהובילו למשבר המתהווה ולאופן שבו הוא צפוי להשפיע גם עלינו בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה התחיל את המפולת בבורסה בסין ובאסיה?

מדובר בתהליך משולב של ירידה באינדיקטורים הכלכליים בסין יחד עם רצון של הממשל המקומי להחזיר את המשק הסיני לצמיחה דו ספרתית של 10%. בניסיון לעודד את הייצוא הורה בשבוע שעבר הממשל הסיני על פיחות של המטבע המקומי, זאת מתוך מטרה פשוטה להרוויח יותר יואן על כל דולר שנסחר. מתוקף היותה הכלכלה השנייה הגדולה בעולם, כל מהלך שכזה בשוק הסיני יוצר תגובה נרחבת בשוק הפיננסי הגלובלי. ישנם גם מי שטועים כי המשבר הכלכלי ביוון וברוסיה היו הטריגר למפולת הנוכחית, אבל השפעתה של סין חזקה מכך.

מדוע האפקט משפיע על הבורסות ברחבי העולם?

כשיורד גשם כולם נרטבים, ובהתחשב בחלקה של סין בכלכלה העולמית כשהשוק המקומי שלה חווה האטה – כולם מרגישים את זה. לדוגמא, השוק האוסטרלי נחשב לאחד השווקים העיקריים שנשענים על הייבוא הסיני. כשסין צורכת פחות היא מייבאת פחות, מה שמשפיע באופן ישיר על אוסטרליה וכתוצאה מכך גם על המדינות האחרות המקיימות איתה סחר – בהן גם יוון. מצב כזה הופך את המדדים למאוד תנודתיים, עד כדי ירידה של 31% בכלכלה הסינית בשלושת החודשים האחרונים בלבד.

"הרקע הכלכלי נראה טוב" (צילום: רויטרס)
כשסין מובילה מהלך כלכלי - כולם מושפעים | צילום: רויטרס

למה כל זה צריך להשפיע עלינו – ואיך?

מנוע הצמיחה של ישראל הוא שוק הייצוא. במצב של משבר כלכלי עולמי המשקים צומחים פחות, ולכן שאר העולם קונה מאיתנו פחות. זו הסיבה שבבנק ישראל צפויים להוריד עוד את הריבית, בניסיון לתת לשוק המקומי זריקת מרץ ולחזק את הדולר מול השקל לעידוד הייצוא חרף הקשיים. מדובר במשימה לא פשוטה על רקע הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר על שיעור הצמיחה במשק הישראלי שהסתכם בכשליש האחוז בלבד. האטה כלכלית לאורך זמן תוביל לירידה ברמת הביקוש בחברות ישראליות העוסקות בייצוא, מה שעלול להוביל לגל של פיטורי עובדים. בנוסף צפויה גם פגיעה בקרנות ההשתלמות, הפנסיה ובקופות הגמל, פוליסות הביטוח והחסכונות של כולנו המושקעות כולן בשוק ההון.

מה קרה במשבר בבורסה בשנת 2008 ובמה הם דומים?

אין קשר בין הנסיבות שהובילו לשני האירועים. בעוד שהאירועים האחרונים הושפעו מסין, המפולת הכלכלית שאירעה לפני 7 שנים נגרמה בשל המשבר שפקד את שוק הנדל"ן האמריקני, בעקבות מתן משכנתאות סאב-פריים באיכות נמוכה של הבנקים ושל סוכנויות המשכנתאות ללווים שבפועל לא היו בעלי יכולת החזר.

אין תמונה
ד"ר זיו ברק

למה מתכוונים המומחים כשהם מעריכים שלא מדובר במפולת אלא ב"תיקון"?

"תיקון" הוא מצב טבעי שמגיע לאחר עלייה חזקה ואגרסיבית של השווקים בתקופה קצרה. זה למעשה השלב שבו אנשים מממשים את הרווחים שנרשמו והשוק מתמתן ומאפשר רמת מחירים חדשה ונקודת כניסה נוחה יותר למשקיעים חדשים. המצב ישתפר רק לאחר שהשוק יפגין יציבות והפאניקה תירגע, אז יצטרפו יותר ויותר משקיעים. ירידת הריביות בעולם מנסה לעודד את התהליך, בהיעדר כל דרך אחרת לייצר רווחים.