ישיבת ממשלה (ארכיון) (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
מיליארדים עברו ברישום חלקי | צילום: קובי גדעון / לע"מ

שקיפות? לא בתקציב: משרד האוצר דרש מכל המשרדים הממשלתיים לפעול בשקיפות - ולרשום בנוגע לכל הוצאה של המשרדים האם היא הייתה בדרך של מכרז או בפטור ממכרז. אלא שלידינו הגיע סיכום הנתונים של שנת 2015 ותחילת 16, מהם עולה כי 16 מיליארד שקלים מסומנים כ"אחר": לא כמכרז ולא כפטור ממכרז. המשמעות היא שלציבור אין דרך לדעת איך הכסף יצא בפועל או ייצא בעתיד, בחודשים הקרובים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוגמאות לחוסר הרישום רבות: בתקציב משרד הבריאות 37 מיליון שקלים שהוקצו לשיקום נכי נפש הוגדרו כ"אחר", ולא ברור אם היה מכרז או לא.

הוצאות משרדי הממשלה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

המשרד לשירותי דת העביר תפעול קבר רבי שמעון בר יוחאי כמעט שני מיליון שקלים. הוצאות התפעול של משרד הכלכלה הסתכמו ב-821 אלף שקלים, עם או בלי מכרז.

עבור קמפיין קרנות פנסיה של משרד האוצר הועברו 515 אלף שקלים. גורמים במשרד האוצר אמרו כי שיטה הזו של לסווג הוצאות כ"אחר", ולא לחשוף לציבור אם היה מכרז או לא – היא לא תקינה.

סתיו שפיר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"חייבים דין וחשבון". ח"כ שפיר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

בתגובה רשמית נמסר כי "אגף החשב הכללי במשרד האוצר פועל להגברת השקיפות בביצוע תקציב המדינה ולכן הנחה את משרדי הממשלה לפרסם דוח הוצאות רכש תקופתי. בנוסף, דרש האגף מהמשרדים לצמצם את השימוש בסיווג 'אחר', ואף הרחיב את רשימת הסיווגים האפשריים במטרה לשקף במדויק את פעילות המשרדים לציבור".

משרד האוצר בירושלים (צילום: פלאש 90, חדשות)
"פועלים להגברת השקיפות". משרד האוצר | צילום: פלאש 90, חדשות

מחר בכנסת יתקיים דיון על הנתונים האלה בועדת השקיפות של הכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ סתיו שפיר, אמרה בתגובה: "הממשלה חייבת להבין - הכסף הזה הוא לא כסף ששייך לשרים, זה כסף של אזרחי ישראל, כספי המסים של אזרחי ישראל. השרים מחויבים בדין וחשבון על כל שקל מהכסף שהם מעבירים בשמנו".