קידוח לווייתן. דורשים להזיז את האסדה אלי (צילום: חדשות 2)
הקבינט המדיני-ביטחוני ידון היום במתווה | צילום: חדשות 2

רואים את הסוף למשבר במשק הגז? הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס היום (חמישי) לדון במתווה שגובש ונועד לקבוע את חלוקת הרווחים ממאגרי הגז. הישיבה תתקיים בקבינט בזכות הצמדת התגית הביטחונית לסיפור הגז והחשש מפגיעה ביחסי החוץ, שמאפשרת לעקוף את סמכותו של הממונה על ההגבלים העסקיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסגרת הפשרה שאפשרה לגבש את מתווה ההסכם, צפוי איש העסקים יצחק תשובה למכור את חלקו במאגר "תמר" בתוך שש שנים. אחזקותיה של חברת נובל אנרג'י, שמגיעות ל-40% ידוללו ל-25%, והמאגרים הקטנים יותר "תנין" ו"כריש" יימכרו בתוך שנה וחודשיים, בתקווה שהדבר יכניס משקיעים נוספים לענף ויגביר את התחרות.

כמו כן מחיר מקסימלי לגז ייקבע על פי ממוצע החוזים שקיימים במשק והשותפות במאגר "לוויתן" יחויבו להפעילו עד יולי 2019. בשבוע הבא צפוי להתקיים שימוע בנוגע למחירי הגז, שכן למרות החשיבות הרבה בהשגת מתווה הפשרה, המחיר הוא הנקודה הבעייתית ביותר - משום שהיה צריך לאלץ את השותפות להוריד את המחיר.

מתווה ההסכם (צילום: חדשות 2)
עיקרי המתווה | צילום: חדשות 2

מחאה באופוזיציה: "רווח לטייקונים, הפסד לציבור"

מספר חברי כנסת באופוזיציה פועלים לעכב את ההסכם, שלדבריהם מחזק את המונופול של תשובה ושותפיו: ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני) דרש לכנס דיון דחוף בנושא בוועדת החוץ והביטחון על מנת לפקח על פרטי ההסכם, וח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) טען כי ההסכם מהווה "כניעה מלאה לתכתיבי מונופול הגז, מחיר מופקע ללא פיקוח, רווחים עצומים לטייקונים והפסד גדול, עצום, לכל אחד מאיתנו".

במפלגת מרצ גינו גם כן את ההסכם המתגבש: "ראש הממשלה נכנע למונופול הגז ומתכוון לאפשר לתשובה וחבריו להמשיך לשדוד את אוצרות הטבע מהציבור, להפקיע את מחירי הגז ולשלוט בלי שום פיקוח במשאב היקר הזה. כדי להוסיף חטא על פשע, הוא גם מבקש להביא את המתווה לאישור הקבינט הביטחוני וכך למנוע שקיפות ודיון ציבורי".

במוצאי שבת תיערך הפגנה מול לשכתו של שר האנרגיה יובל שטייניץ, תחת הכותרת "רק מאבק אזרחי יעצור את שוד הגז". ארגונים חברתיים רבים קראו לציבור להגיע ולדרוש דיון ציבורי בסוגיית המונופול.

פעולות הממשלה ייחקרו (צילום: יונתן סינדל / Flash90)
נתניהו לשרים: "נמצא את האיזון" | צילום: יונתן סינדל / Flash90

נתניהו: "לא מתרשם מהמתקפה הפופוליסטית"

בפתח ישיבת הממשלה האחרונה, שהתקיימה ביום ראשון, סימן נתניהו את המטרה: "אחד הדברים שאנחנו צריכים לעשרות השנים הבאות זה ניצול משאבי הגז שלנו. הוא לא נועד רק לספק את הצרכים שלנו היום, הוא נועד לספק את הצרכים שלנו גם בהמשך. בנוסף לזה, הצרכים הללו כוללים לא רק אספקת גז משדה אחד, אלא הזרמה של מאות מיליארדים של שקלים למדינת ישראל".

נתניהו הדגיש כי "ועדת ששינסקי נתנה לנו תמלוגים גדולים מאוד מהגז, בתנאי שנוציא אותו". "אני לא מתרשם מהמתקפה הפופוליסטית, אנחנו נחושים להוציא את הגז. אנחנו נעשה הכל כדי להביא לאיזון בין שני צרכים. צורך אחד זה הצורך של המשק הישראלי ואזרחי ישראל. צורך שני זה הצורך של משקיעים - צריך למצוא את האיזון", הוסיף. 

נאבק מול החברות. דייוויד גילה (צילום: פלאש 90)
פרש. דיויד גילה | צילום: פלאש 90

בחודש שעבר הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, על פרישה מתפקידו על רקע התנגדותו לאישור מתווה הסדרת משק הגז בידי הממשלה. "אם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר".

בהודעת הפרישה שפרסם, הרחיב הפרופ' גילה על הסיבות ועל הנסיבות שהנחו אותו בהחלטתו לעזוב את המשרד בתום ארבע שנים. "החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי - מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב גילה במכתב הפרישה. "זאת אף במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה, החשובה מבחינה ציבורית, של רשות ההגבלים העסקיים, או פגיעה ביכולתה של הרשות לבצע מהלכים חד צדדיים