אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
ימכור את חלקו תוך 6 שנים, תשובה. ארכיון | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

הקבינט המדיני-ביטחוני אישר אחר הצהריים (חמישי) פה אחד את מתווה הפשרה שהושג בסוגיית הסדרת שוק הגז. האישור התקבל לאחר ששר הכלכלה אריה דרעי החליט למחות על תנאי המתווה והעביר את סמכויותיו לממשלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שרי הקבינט טענו כי "בעת הנוכחית יש חשיבות מכרעת לקידום מהיר של פיתוח והרחבת שדות הגז הטבעי שהתגלו מול חופי ישראל משיקולי ביטחון המדינה ויחסי החוץ של מדינת ישראל". משמעות אישור המתווה בידי הקבינט היא הגדרתה של סוגיית הגז כביטחונית, דבר שיאפשר לשרים לעקוף את הממונה על ההגבלים עסקיים.

מבחינה טכנית, מי שאמור לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים הוא שר הכלכלה אריה דרעי, אלא שלקראת סוף הישיבה הוא הפתיע את הנוכחים והחליט לוותר על סמכותו. בשל כך אימץ הקבינט את הצעתו של דרעי להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים ועקיפת הממונה תאושר על ידי הממשלה כולה. המתווה יועבר להצבעה בישיבת הממשלה בשבוע הבא, שם הוא צפוי לקבל את הסכמת רוב השרים. 

מתווה ההסכם (צילום: חדשות 2)
מתווה ההסכם | צילום: חדשות 2

לדיון הגיע גם הממונה על ההגבלים העסקיים פרופסור דיוויד גילה שהודיע על התפטרותו מתפקידו לפני כחודש, בכדי להזהיר מפני סכנותיו של המתווה המתגבש. טרם ידוע האם יהיה צורך בדיון נוסף מעבר למה שנידון היום, אך לאחר שיאושר יגיע הנושא לדיון בוועדת הכלכלה בכנסת ולאחריו לשימוע ציבורי, בו יוכל הציבור לתת את התייחסותו, ואולי להשיג מקצה שיפורים לפשרה הנוכחית.

"חברות האנרגיה עשו ויתורים"

שר האנרגיה יובל שטייניץ בירך על החלטת הקבינט וטען כי הוא ימנע קיפאון אפשרי בשוק הגז. "אם חברות האנרגיה לא יהיו מוכנות לחפש גז בארץ, אנחנו נישאר עם הגז בקרקעית הים", טען. "אני לא אתן שבגלל חלם וקרבות רגולטורים והתוצאה היא שאנו מפסידים מיליארדים רבים כרב כמה שנים".

קידוח לווייתן. דורשים להזיז את האסדה אלי (צילום: חדשות 2)
הקבינט המדיני-ביטחוני ידון במתווה | צילום: חדשות 2

השר שטייניץ ביטל את הטענות לפיהן המדינה "התקפלה" מול חברות האנרגיה. "השגנו ויתורים חסרי תקדים מהחברות, בנוסף למאות המיליונים שנוציא מהם. אנחנו המדינה המערבית היחידה שהציבה מגבלת ייצוא, אנחנו המדינה היחידה שהטילה מגבלת מחיר, ואנחנו המדינה היחידה שאמרנו לחברות שמצאו את הגז ב'תנין' ו'תמר' לעזוב את האסדות - והן הסכימו להכל".

"כניעה מלאה למונופול"

עם אישור המתווה בקבינט הולכת וגוברת הביקורת מצד חברים באופוזיציה ומצד ארגונים חברתיים על ההסכם, שלדבריהם מחזק את המונופול של תשובה ושותפיו. חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) מתחה ביקורת חריפה על השרים וטענה כי המדינה הפסידה בקרב מול חברות האנרגיה. "אנחנו לא נצא נשכרים אם תשובה יתעשר", טענה. "החשמל יהיה יותר יקר וכך גם מוצרי הצריכה שלנו".

יחימוביץ' מחתה גם נגד צעדיו של דרעי ואף על החלטתו של השר כחלון למשוך עצמו מעיסוק בסוגיה. "שני השרים זרקו מידיהם את הסמכויות שלהם. מעולם לא היו רבים כל כך שוויתרו על סמכויות רבות כל כך לאחר שזכו בכבוד לשנות ולהשפיע על עתידה של החברה הישראלית".

ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני) דרש לכנס דיון דחוף בנושא בוועדת החוץ והביטחון על מנת לפקח על פרטי ההסכם וח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) טען כי ההסכם מהווה "כניעה מלאה לתכתיבי מונופול הגז, מחיר מופקע ללא פיקוח, רווחים עצומים לטייקונים והפסד גדול, עצום, לכל אחד מאיתנו".

אסדת קידוח תמר, ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
"החברות עשו וויתורים" | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

גם במרצ גינו את ההסכם המתגבש. "ראש הממשלה נכנע למונופול הגז ומתכוון לאפשר לתשובה וחבריו להמשיך לשדוד את אוצרות הטבע מהציבור, להפקיע את מחירי הגז ולשלוט בלי שום פיקוח במשאב היקר הזה", אמרו במפלגה. "כדי להוסיף חטא על פשע, הוא גם מבקש להביא את המתווה לאישור הקבינט הביטחוני וכך למנוע שקיפות ודיון ציבורי".

במוצאי שבת תיערך הפגנה מול לשכתו של שר האנרגיה יובל שטייניץ תחת הכותרת "רק מאבק אזרחי יעצור את שוד הגז". ארגונים חברתיים רבים קראו לציבור להגיע ולדרוש דיון ציבורי בסוגיית המונופול.

המתווה: אחזקות נובל אנרג'י ידוללו

הישיבה החשובה מתקיימת היום בקבינט בגלל שהצמדת התגית הביטחונית לסיפור הגז והחשש מפגיעה ביחסי החוץ, תאפשר לעקוף את סמכותו של הממונה על ההגבלים העסקיים. במסגרת הפשרה שאפשרה לגבש את מתווה ההסכם, צפוי איש העסקים יצחק תשובה למכור את חלקו במאגר "תמר" בתוך שש שנים.

פעולות הממשלה ייחקרו (צילום: יונתן סינדל / Flash90)
נתניהו לשרים: "נמצא את האיזון" | צילום: יונתן סינדל / Flash90

אחזקותיה של חברת נובל אנרג'י, שמגיעות ל-40% ידוללו ל-25%, והמאגרים הקטנים יותר "תנין" ו"כריש" יימכרו בתוך שנה וחודשיים, בתקווה שהדבר יכניס משקיעים נוספים לענף ויגביר את התחרות. כמו כן מחיר מקסימלי לגז ייקבע על פי ממוצע החוזים שקיימים במשק והשותפות במאגר "לוויתן" יחויבו להפעילו עד יולי 2019.