נאבק מול החברות. דייוויד גילה (צילום: פלאש 90)
לא נכנע למתווה הממשלה - ופרש. גילה | צילום: פלאש 90

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, הודיע היום (ב') על פרישה מתפקידו על רקע התנגדותו לאישור מתווה הסדרת משק הגז בידי הממשלה. "אם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר", כתב גילה במכתב הפרישה שלו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהודעת הפרישה שפרסם, הרחיב הפרופ' גילה על הסיבות ועל הנסיבות שהנחו אותו בהחלטתו לעזוב את המשרד בתום ארבע שנים. "החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב גילה במכתב הפרישה. "זאת אף במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה, החשובה מבחינה ציבורית, של רשות ההגבלים העסקיים, או פגיעה ביכולתה של הרשות לבצע מהלכים חד צדדיים".

בהמשך תיאר גילה את השתלשלות המגעים בינו לבין חברות הגז, בניסיון להגיע להסכמה על מודל תחרותי ביניהן שלא באמצעים משפטיים. "לכל אורך הדרך, האמנתי כי נכון להגיע עם חברות הגז לפתרון תחרותי מחוץ לכותלי בית המשפט", ציין גילה. "זאת בגלל האיום של חברות הגז להימנע מפיתוח מאגרי הגז אם תהיה פנייה שלי לבית המשפט. כידוע, בחודש דצמבר, הגעתי למסקנה כי טיוטת הצו המוסכם שגובשה אז לא תביא לתחרות ולכן החלטתי שלא להגיש אותה לאישור בית הדין. ברכתי על הצטרפותם של משרדי הממשלה האחרים למאמץ משותף להגיע לפתרון תחרותי יותר".

קידוח לווייתן. דורשים להזיז את האסדה אלי (צילום: חדשות 2)
מאגר לוויתן | צילום: חדשות 2

"הובהר לי כי משרדי הממשלה יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגיבשה"

גילה לא הסתיר את אכזבתו מהמתווה שחתרו להשיג משרדי הממשלה, בטענה כי תכליתו לא נועדה להכשיר תחרות בין החברות. "בשבועות האחרונים, הודעתי לשותפות הגז ולמשרדי הממשלה האחרים שאיני יכול להיות שותף למתווה שהתגבש לאחרונה, זאת משום שאני משוכנע כי מתווה זה לא יביא לתחרות בשוק הגז הטבעי", כתב גילה. "אני מאמין שאם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר, בין בהסכמה ובין בצעד חד צדדי".

"הובהר לי בימים האחרונים כי הממשלה ומשרדי הממשלה האמורים יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגובש על ידה בימים אלה", סיפר גילה. "בנוסף לכך, מדובר בנושא שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת שאינן קשורות לתחרות, כגון יחסי חוץ ובטחון ועצמאות אנרגטית. אלה ההשלכות שבלב חששותיהם הכנים של משרדי הממשלה האחרים. על כן, אינני חושב שראוי ונכון שרגולטור שממונה על התחרות יבצע צעדים חד צדדיים אל מול התנגדות גורפת של משרדי הממשלה האחרים, וללא כל גיבוי מצדם. אני מקווה שמשרדי הממשלה האחרים ישנו את עמדתם לגבי המתווה. אני כאן בשלושת החודשים הבאים ואוכל לסייע, כולל בחינה של שימוש בכל הסמכויות העומדות לרשותי, אם יהיה לי גיבוי מכיוון משרדי הממשלה".

ח"כ שלי יחימוביץ' הביעה צער על הודעתו של גילה והפנתה אצבע מאשימה לעבר קברניטי תעשיית הגז ומקורביהם. "ההתפטרות של פרופ' גילה היא התוצאה של מסע הלחץ המביש והמשפיל שניהלו נגדו ברוני הגז ועושי דבריהם בממשלה ובתקשורת", אמרה יחימוביץ'. "המלחמה היא לא בגילה אישית, אלא בציבור כולו. במשך חודשים הוא עמד איתן, בודד במערכה כנגד כוחות אדירים, והגן על האינטרס הציבורי. ההתפטרות שלו גם מדגישה עד כמה המתווה שגיבשו משרדי הממשלה הוא הרסני ומזיק. מדובר בפארסה, תכנית כסת"ח שנועדה ליצור מראית עין של מאבק במונופול ותו לא, תוך כדי העצמתו בפועל ומתן משאבים בסדר גודל של מדינה שלמה לגורם פרטי".

גם שר הכלכלה דרעי הצטער על פרישתו של גילה וסיפר כי ניסה להניא אותו מהחלטתו. "פרופסור דיויד גילה הוא איש מקצוע מהשורה הראשונה והוא ביצע את תפקידו ביושר ונאמנות", כתב דרעי. "שוחחתי עמו וניסיתי לשכנעו להמשיך בתפקידו. אני מכהן כשבוע בתפקיד שר הכלכלה ולמרות הזמן הקצר למדתי להכיר ולהוקיר את רמתו המקצועית הגבוהה".