פינוי נווה דקלים (צילום: FLASH 90, חדשות)
רגעי הפינוי. עשרות משפחות ללא מגורי קבע | צילום: FLASH 90, חדשות

למרות תקציב של מיליארדי שקלים למנהלת שתפקידה לטפל במפוני ההתנתקות, ישנם עדיין מעל 150 משפחות שלא עברו למגורי הקבע. הנתון העגום הזה הוביל את משרד מבקר המדינה למתוח ביקורת חריפה על המנהלת, הנמצאת כיום תחת משרד החקלאות, ולתהות לאן נעלמו מיליארדי שקלים שהושקעו בה מיום הקמתה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

היועץ למבקר המדינה, עמיחי שי, ערך בדיקה מקיפה של הנושא לבקשת חברת הכנסת סתיו שפיר ("המחנה הציוני"), ממנה עלה כי מתוך 1,400 משפחות הזכאיות להצטרף להסדר מגורים חדש, 164 משפחות עדיין נמצאות בדיור זמני.

בשנתיים האחרונות תקציב היועצים ונותני השירותים למנהלת "תנופה" עמד על 197 מיליון שקלים, אך הביקורת המשמעותית היא על 3.15 מיליארד שקלים שלא נוצלו מיום הקמתה, ומהמידע שהגיע ממנה לא ברור לאן הם נעלמו. ההתחקות אחר הכספים קשה מפני שהמנהלת עברה בין משרדים שונים במהלך השנים.

עוד עולה מהנתונים כי התקציבים שהוקצו למנהלת בשנים 2017-2005 עמדו במקור על כ-8.5 מיליארד שקלים, ולאלה נוספו 3.6 מיליארד נוספים מעבר לתכנון המקורי. על פי אומדני אגף ההתיישבות, יתרת התקציבים הנדרשים לטיפול במפוני תכנית ההתנתקות לשלוש השנים הבאות תעמוד על כ-180 מיליון שקלים.

סתיו שפיר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
ח"כ סתיו שפיר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

בהתחשב בתקציב הגבוה ובפרק הזמן הארוך שחלף מאז הפינוי, משרד המבקר ימשיך לבדוק את העניין במסגרת גיבוש תכנית העבודה המשרדית.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה לכתבה כי הוא טרם קיבל את התייחסותו של מבקר המדינה בנושא, וכי הגורמים האמונים על הטיפול במפונים מסרו את המידע בצורה שקופה וגלויה. "יש להדגיש כי משרד החקלאות קיבל לידיו את הטיפול במפונים רק בדצמבר 2015 וימשיך בפעילותו ככל שיידרש. בשנת 2007 תקציב המנהלת היה תחת משרד רה"מ וניתן לפנות אליהם לקבלת תגובות", נמסר.

משר החקלאות אורי אריאל נמסר: "ההמצאות של ח"כ סתיו שפיר הן מגוחכות עד מצחיקות. עשרות אלפי עובדי מדינה יעידו על כך שלאור כל הביקורת של החשב הכללי ואגף התקציבים, אין מושג כזה "שלא ברור לאן הלכו" 3 מיליארד שקלים. הפרחת אשמות שווא מגוחכות נועדו לתקשורת, ולא כשאלה רצינית. במשחק הזה אני כשר וכח"כ לא משתתף".