הקלטות רשת הקשר המותקנת במנופים באתרי העבודה ברחבי הארץ, חושפות חלק מהבעיות והסכנות שאיתם נאלצים המנופאים להתמודד. כ-200 מהם הודיעו אתמול (שני) על החלטתם להתפטר בתחילת החודש הבא, זאת בשל תנאי העסקתם. "אנחנו מפחדים על החיים שלנו", אמרו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההקלטות מספקות הצצה לבעיות שעמם נאלצים המנופאים להתמודד, בהם בין השאר מנהלי עבודה שלא עובדים על פי חוקי הביטחון ומסכנים את העובדים, מנופאים שעובדים עם רישיונות מזוייפים וכן הלנת שכר.

הקלטה שהגיעה לידי חדשות 2 Online מספקת הצצה לבעיה מרכזית נוספת בענף: העסקת עובדים זרים שאינם מסוגלים לתקשר באופן סדיר עם מנהלי העבודה באתר הבנייה. בהקלטה נשמע המנופאי באחד מאתרי הבניה בשיחה עם האתת שנמצא על הקרקע. תפקידו של האתת הוא לספק הנחיות למנופאי שנמצא בגובה רם, בהן בין השאר הוראות כיצד להניח מטען ולכוונו.

בשיחה המדוברת, המנופאי נאבק בכדי להבין את ההוראות שמוסר לו האתת, במקרה זה - עובד זר שאינו דובר את השפה העברית. "לרוב האתת הוא עובד זר שמגיע מטורקיה, מולדובה או מסין", מסביר רועי ויינשטיין, דובר ארגון מפעילי עגורן לחדשות 2 Online.

"הם עוברים הכשרות ומלמדים אותם כמה מילים בעברית ועם זה אנחנו אמורים לתקשר איתם במצבים הכי מסוכנים באתרי הבניין". כך למעשה, נשמע המנופאי צועק לאתת: "אני לא מבין אותך", בעוד הוא מנסה לפענח את מסריו.

רועי ויינשטיין, ארכיון (צילום: ערוץ הכנסת)
"לאף אחד לא אכפת", ויינשטיין | צילום: ערוץ הכנסת

לדברי ויינשטיין, חוסר היכולת להבין את דבריו של האתת מתווסף לקושי הקיים גם כך בתקשורת ובהבנת ההתרחשיות על הקרקע באתר העבודה. "הם עובדים יותר שעות ממה שהם אמורים לעבוד, ואז אתה עובד שעות ארוכות עם אנשים שהם לא מיומנים ולא מקצועיים ושלא מדברים את השפה שלך".

"לא מעוניינים לשמור על ביטחוננו"

לטענת המנופאים, העסקת העובדים הזרים בענף הבנייה בארץ היא אחת מהבעיות המרכזיות שאיתה הם נאלצים להתמודד מדי יום. היעדר היכולת לתקשר עם האיש שמשמש כעיניו של המנופאי מייצרת לדבריהם חשש של ממש לחייהם של המנופאים הנמצאים בגבהים. "כשאתה נמצא עם טונות של ציוד על מנוף מסוכן בסביבת אנשים - זה מסוכן למדי", הוסיף ויינשטיין. "כשאי אפשר לדבר בקשר עם אנשים שלא יודעים אתה השפה, אי אפשר לדעת אם לכוון את המנוף למעלה או למטה, אם יש חוטי חשמל או לא, אם מסוכן או לא מסוכן או אם פגענו במשהו".

במשך שנה מתריעים אנשי ארגון מפעילי העגורן בדבר הסכנה הנשקפת להם באתרי הבנייה. לאחרונה הם הגיעו גם לכנסת ולבית הדין לענייני עבודה בכדי שיתערבו לאכיפת החוק ולהסדרת העבודה בתחום. "אף אחד לא מעוניין לשמור על הביטחון שלנו ולא על תנאי העבודה שלנו", מסכם ויינשטיין. "הכול תקוע בבית הדין לעבודה ולא קורה עם זה כלום".

לפניות לכתבת: Avivitm@ch2news.co.il