דיור - ההוצאה המרכזית של משקי הבית (צילום: radub85, 123RF)
עלייה במחירי הדיור. ארכיון | צילום: radub85, 123RF

על אף ההפוגה הקצרה שנרשמה, מחירי הדיור בישראל ממשיכים לעלות: מדד מחירי הדירות לחודשים דצמבר-ינואר רשם עלייה של 0.5%. הנתון הושפע מהוצאת מחירי הדירות שנמכרו במסגרת תכנית מחיר למשתכן מנוסחת החישוב, שינוי עליו החליטה המועצה הציבורית לסטטיסטיקה בימים האחרונים. קצב עליית מחירי הדירות משקף עלייה של 6.3%.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אילו המדד היה מחושב בהתאם לנוסחה הישנה, היו מחירי הדירות רושמים עלייה מזערית של 0.1% בלבד. מוקדם יותר הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על החלטתה לשנות את נוסחת החישוב ולהתאים את משקלן של הדירות המוזלות.

הנוסחה החדשה גובשה על ידי ועדה המייעצת ללשכה, ונעשה בה שימוש כבר במדד הנוכחי כדי לשקף את משקלן האמיתי של הדירות המוזלות בחישוב. היא אף מתחשבת בעובדה שלא ניתן למכור את הדירות במהלך חמש שנים מיום קבלתן. באופן זה משקלן המיוחד בתוך המדד יתאזן כשיגיעו אותן דירות ליום בו יוצעו שוב למכירה בשוק, ומחירן יהיה דומה למחיר דירה רגילה ולא מוזל כפי שנמכרה בתחילה.

לפני כחודש דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על ירידת מחירים של 1.2% במשך חודשיים במחירי הדיור. על פי הנתונים שפורסמו, מדובר בירידה שנרשמה בחודשים אוקטובר ונובמבר, אך בארגון ממהרים להבהיר כי מדובר עדיין בנתון ארעי שעשוי להשתנות. למרות הניסיון לנקט במשנה זהירות בדיווחים, מוסיפים בלמ"ס כי אכן מדובר בירידה הגדולה ביותר שנרשמה במחירי הדירות מאז אוקטובר 2007, לפני כמעט עשור.

גורמים בשוק מיהרו אז לצנן את השמחה ואומרים כי עדיין קשה לראות בכך מגמה, בעיקר לאחר שבחודש שקדם לירידה, נרשמה דווקא עליה במחירים. הגורמים מוסיפים כי מוקדם לקבוע שמדובר בהצטננות ראשונה של שוק הנדל"ן.