כ-2,500 בני אדם, בהם מאות מעובדי כיל, מפגינים הבוקר (ראשון) מול מעונו של ראש הממשלה נתניהו בירושלים, זאת במחאה על אי התערבותו בהסדרת המשבר מול הנהלת החברה. ביום חמישי האחרון הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה כללי בדרום, ותוך שבועיים עשויה זו להפוך לשביתה כללית באזור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המפגינים, שמוחים על פיטורי 140 מעובדי מפעל "תרכובות ברום" ומפעלי ים המלח, נושאים שלטים וכרזות עם הכיתוב "ביבי, עם אירן אפשר לדבר. עם עידן לא" - בהתייחסות לעידן עופר, בעלי החברה - ו-"ביבי, אבטלה בנגב זה האיום האמיתי". לצד העובדים הצטרפו הבוקר גם ועדי עובדים של ההסתדרות, ראשי רשויות ואנשי תנועת "דרור ישראל".

ביום חמישי הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה כולל בדרום על רקע משבר התעסוקה באזור, והפיטורים בכיל בפרט. הסכסוך, אומרים בהסתדרות, יחול על כל מקומות העבודה במרחבי הדרום (אשדוד ודרומה), הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי.

"נילחם עד הסוף". הפגנת עובדי כיל - ארכיון (צילום: דוברות ההסתדרות)
לצד העובדים הצטרפו גם ועדי עובדים | צילום: דוברות ההסתדרות

כיל: השביתה פוליטית

"אם ניתן יד לאבטלה בדרום הארץ או למשבר התעסוקה או לזריקת העובדים הביתה, אנו נאבד את הפנים החברתיות של מדינת ישראל. על זה המאבק", הזהיר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. "זה לא רק מאבק של כיל - זה מאבק של דרום הארץ, וזה מאבק חברתי של כל תושבי המדינה".

בימים האחרונים הפגינו עובדי כיל, תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, באזור הדרום. אתמול בבית קמה, ובימים שלפני בבאר-שבע, דימונה וערד. העובדים טוענים כי לא ייתכן שחברה כמו כיל שמרווחיה מיליארדי שקלים בוחרת לפטר עובדים ומייחסים את המהלך ל"נקמה" של הקבוצה בראשות עידן עופר על מסקנות ועדת ששינסקי 2 בעניין התמלוגים על משאבי הטבע, שיכרסמו ברווחים של הקבוצה. החברה, מנגד, טוענת כי מדובר בתהליך התייעלות וכי המפעלים האלה הפסדיים.

מנגד אומרים בכיל כי "ההסתדרות וועד העבדים מנסים לכפות באלימות, כוחנות וברוטליות מסוכנת את שלטון ועד העובדים במפעלים, והם אינם מהססים לפגוע בשגרת חייהם של תושבי הנגב ובטובת רוב עובדי החברה לשם מטרה פסולה ובלתי חוקית זו".

"הנהלת כיל לא תאפשר את השתלטות הוועדים על המפעלים; זוהי חובתה ואחריותה הבלעדית של ההנהלה, גם מתוקף חוק, לנהל את המפעלים באחריות ובמקצועיות גם אם מדובר ביישום תכנית התייעלות נדרשת וחיונית הכוללת צמצום כוח אדם. ההנהלה תמשיך לנהוג באחריות ובכבוד כלפי העובדים שיאלצו לסיים את עבודתם במפעלים והיא מציעה להם את חבילת הפרישה ופיצויי הפיטורים הטובה ביותר בישראל", נמסר.