ניסיונות לבלום את גל ההתקיירות במשק: שר האוצר, אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי פנו הערב (ראשון) אל יצרני וייבואני מוצרי המזון והצריכה במטרה לעצור את עליית המחירים. "הכרזתכם על העלאת מחירים בעת הזו היא צינית ופוגעת באזרחי המדינה", כתבו השרים במכתבם.

מדד המחירים לצרכן רשם חדה

במכתב ששלחו השרים למנכ״לי ונשיאי חברות המזון והייבוא הגדולות בארץ ציינו השרים כי גם על החברות חלה האחריות הלאומית בתקופה מאתגרת זו, בהתחשב במצבן הכלכלי וברווחיהן. עוד ציינו השרים כי עד שנת 2021, השקל התחזק משמעותית אל מול מטבעות אחרים בעולם, וזאת בסביבה אינפלציונית נמוכה.

מדף עם מוצרי אסם (צילום: חדשות 12)
מעלים מחירים, אסם, ארכיון | צילום: חדשות 12

 
סיקור N12:
• חברת אסם תעלה מחירים של מאות מוצרים 
 יבואנית המזון השנייה בגודלה מעלה מחירים של מאות מוצרים 
• לא רק אסם: מחירי הפסטה עולים

לדברי המכתב, משמעות התחזקות השקל היא שמוצרים שיובאו על ידי החברות לישראל הוזלו משמעותית עבורן – מבלי שהפחיתו את המחיר לצרכן הישראלי בהתאמה, והוא נותר מהגבוהים בעולם למוצרים אלו. עוד ציינו השרים כי ימשיכו לעקוב באחריות הלאומית הנדרשת אחר המחירים לצרכן הישראלי, ובמסגרת זו לא יהססו לנקוט בצעדים הנדרשים להבטחת כלכלה תחרותית והוגנת.

עגלת קניות (צילום: 123rf)
הקניות מתייקרות - בכל הקטגוריות | צילום: 123rf

"המשבר לא תם. אזרחים ועסקים רבים טרם התאוששו ממשבר הקורונה, וחלקם אף נפגעו בגל האומיקרון הפוקד את המדינה״, כתבו השרים במכתב. ״ממשלת ישראל עושה כל שביכולתה על מנת לסייע להם לצלוח את הגל הנוכחי בבטחה אך נדרש שיתוף פעולה גם מצד ׳יתר השחקנים׳ במשק".

לבסוף כתבו השרים כי הם מצפים מהחברות לנהוג בהוגנות ולבטל את העלאות המחירים עליהן הכריזו:"לפיכך בשעה מורכבת זו, מצופה לגלות אחריות ולהודיע על ביטול העלאת המחירים... לא נהסס לנקוט בצעדים הדרשים להבטחת כלכלה תחרותית והוגנת".

האינפלציה השנתית - הגבוהה מאז 2009

לפני חודשיים פרסמנו כי ספקים רבים פנו לרשתות השיווק בדרישה לייקר עשרות מהמוצרים – רובם בעשרות אחוזים, זאת על אף שחלק מהמוצרים מיוצרים בארץ. כך לדוגמה רשת ויליפוד, שאחראית על ייבוא של הרבה מאוד מוצרים, משימורים ועד גבינות, ביקשה לבצע עליית מחירים בכ-5 מוצרים: תירס גמדי – התייקרות של 10%, תירס מתוק 11%, פטריות שמפיניון שלם 10%, אננס 20% ועלי גפן 20%.

מדד המחירים לצרכן חזר לעלות, ורשם עלייה ב-0.3% בחודש דצמבר. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיף הלבשה והנעלה שעלה ב-1.1%, הדיור שעלה ב-0.8%, ריהוט וציוד לבית שעלה ב-0.7% ומזון שעלה ב-0.5%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות טריים שירדו ב-2.7% ותרבות ובידור שירד ב-0.8%.

בהכנת הכתבה השתתפה: נועה רויכמן