במהלך חודש ינואר מקבלים אזרחים רבים בישראל את טופס התשלום השנתי של הארנונה. בתוך פנקס התשלומים מפורטים תיאור הנכס, גודלו וסיווג השטחים בו, ולצדם התעריפים. אך לא כולם יודעים כי הסכום אותו דורשת הרשות המקומית, לעיתים גבוה מזה שהם צריכים לשלם.

עם קבלת הטופס ישנו פרק זמן של 90 יום כדי להעביר התנגדויות שיכולות להפחית את התשלום במאות ואלפי שקלים בשנה - סוג הנכס, האופן שבו הוא משמש אתכם ומיקומו. כל אלה הם גורמים שמשפיעים במישרין על גובה התשלום.

תשלומי הארנונה מוטלים לפי תעריף קבוע לכל מטר רבוע, אך יש רשויות שמבצעות את חישוב השטחים בהן לפי שטח הנטו של הרצפות. אחרות עורכות חישוב כולל ומחשיבות גם את הקירות השונים. בדיקה של שטח הנכס יכולה לשנות את גובה הארנונה, ומי שיכול להרגיש את ההשפעה בשינוי השיטה הם בעלי נכס גדול.

בדקו את סיווג וייעוד הנכס

בדיקה נוספת היא סיווג הנכס. אם למשל מדובר במחסן, בחניה או במרתף, התעריפים יהיו שונים מאלה של חדרים. אם חדר מסוים משמש בפועל כמחסן אך הוא לא מוגדר בפנקס ככזה אלא כחדר, התשלום עליו יהיה יקר יותר. רוב הרשויות מחייבות בארנונה על מרפסת ולעומת זאת נותנות פטור מתשלום על גג. אז מסתבר שלא כל גג בשימוש הוא מרפסת: גג לא מרוצף, או כזה שנמצא בשימוש משותף - יהיה זול יותר לדוגמא.

גם ייעוד הנכס משפיע על גובה הארנונה - סיווג נכס עסקי כ"תעשייה" יכול להוזיל משמעותית את הארנונה לעומת סיווג כ"מלאכה". נכס לא מאוכלס, יקבל פטור מתשלום ארנונה לתקופה של חצי שנה. נכס לא ראוי או הרוס - פטור לחלוטין מתשלום ארנונה. לכן חשוב לבדוק היטב לאיזו מההגדרות הנכס שלכם עונה, כיוון שבדיקה כזו יכולה לחסוך לכם מאות שקלים בשנה ולהוזיל את אחת ההוצאות החודשיות המשמעויות שלכם.