החל מיום שבת ועד אמצע שבוע הבא נסבול שוב מגל חום קיצוני, וזאת לאחר גלי החום שעברנו ביולי האחרון. שיא החום יורגש באזור צפון הבקעה וים המלח, עם טמפרטורות שינועו באזור ה-47 מעלות. יעשה חם מהרגיל עד שרבי בהרים ובפנים הארץ, והביל במישור החוף, עננות גבוהה ובינונית תכסה חלקית את השמיים, וישררו עומסי חום כבדים עד קיצוניים ברוב אזורי הארץ.

התחזית לספטמבר ואוגוסט החמים מצטרפת לחודש יולי שבאופן רשמי היה לחודש בו נרשמו הטמפרטורות הגבוהות ביותר בהיסטוריה לפי האיחוד האירופי. בישראל הטמפרטורות היו גבוהות מהממוצע ב-2 עד 2.5 מעלות כאשר במישור החוף ובעמקי הצפון יולי 2023 הוא החם ביותר מאז החלה המדידה ב-1950.

"כל גל חום כזה מביא לכך שחלק מהיבולים נרקב בשטח, והחקלאי נדרש להשקיה מרובה, שזה תשלום גבוה על מים," מסביר רון יהודה שטרית, מזכיר חברת מושבניק עד הבית, שמשווקת תוצרת חקלאית ישירות מחקלאים. בשורה תחתונה, לדבריו – מחירי הירקות והפירות יעלו שוב בעקבות גל החום הצפוי.

"הקיץ היה חם במיוחד, וגידולים רבים נפגעו – פלפלים למשל, הקיץ הם הרבה פחות יפים, וגם יותר יקרים. פירות הקיץ גם הם התייקרו השנה לעומת אשתקד, אם כי בשקלים בודדים לק"ג. אבל כל גל חום כזה יביא לעליית מחירים נוספת," מציין שטרית. " גם הפחת של החקלאי יגדל ויהיו לו עלויות נוספות על השקיה. בנוסף, בחום קיצוני מעבירים את הירקות והפירות להובלה בקירור לחנויות – זו הובלה יקרה יותר, שגם היא תתבטא בעליית מחירים לצרכן".

שטרית בטוח שעליית המחירים בעקבות החום הקיצוני תורגש גם בחורף. עם זאת, הוא לא יודע להצביע על ירק או פרי מסוים שייפגעו.

להתייקרות הצפויה של הפירות והירקות בחגים יש לשטרית הסבר מפתיע: "חגי ישראל (חגי תשרי ופסח) חלים בדיוק בעונות המעבר מזני קיץ לחורף ולהיפך. בעת התחלופה יש פחות יבול, ולכן המחירים יקרים יותר".

דוכן פירות בשוק הכרמל בתל אביב (צילום: TamuT, shutterstock)
דוכן פירות בשוק הכרמל. כל חלק בשרשרת הייצור יתייקר | צילום: TamuT, shutterstock

ירון בלחסן, מנכ"ל איגוד מגדלי הפירות, שבעצמו מגדל מטעי אגסים במושב רמות נפתלי, טוען שגלי החום של יולי דווקא לא גרמו נזק למטעי הפירות. לדבריו, גם את גל החום הקרוב יעברו הפירות בשלום.

"במצב של חום קיצוני אנחנו מגבירים את מנות המים. יש מדי פעם השפעה על גודל הפרי, אך לא דרמטית. בכל מקרה לא צפויה התייקרות – רוב הקטיף של הפירות הנשירים והגלעיניים כמו תפוחים, אפרסקים, אגסים, נקטרינות ומשמשים – הסתיים כבר. הרימונים לקראת הבשלה סופית ואינם רגישים לחום. רק אם יהיה נזק גדול למגדלים, המחירים לצרכן יתייקרו, אבל אנחנו לא שם – בכל מקרה, אנחנו במעקב".

את נזקי ההתחממות הגלובלית בלחסן רואה דווקא בעתיד. "יש עצי פרי נשירים וגלעיניים שזקוקים למנות קור שהולכות וקטנות. השנה כבר הסתיים רוב הקטיף, אבל זו בעיה שנצטרך ללמוד איך להתמודד אתה בעתיד," הוא אומר.

לא יהיה מחסור בעופות ולא תהיה התייקרות

מגדלי העופות פחות מודאגים מגל החום הקרוב: "אנחנו ערוכים עם אמצעים מיוחדים לקירור העופות בלולים," מסביר מוטי אלקבץ, יו"ר ארגון מגדלי העופות, שבבעלותו לולים לגידול מטילות במושב ספסופה. "הלולים החדשים מצוידים כולם בקירור, מאווררים ששומרים על טמפרטורה מקסימלית של 25-6 מעלות. בלולים הישנים יש מתזים על תאי התרנגולות וגם המטרה חיצונית על גג הלול. בכל מקרה, גם אם תהיה ירידה קלה בהטלה, לא יהיה מחסור בביצים ולא תהיה עליית מחירים, כי הביצים הן בפיקוח מחירים".

דווקא בירידה. ביצים (צילום: חדשות 2)
מחיר הביצים לא צפוי להשתנות | צילום: חדשות 2

לגבי הפטם (עופות לאכילה). גם שם לא צפוי מחסור עקב גלי החום, טוען אלקבץ: "לא יהיה מחסור לקראת ראש השנה," הוא מבטיח.

למה תמיד לקראת החגים יש עלייה במחירי העופות?
"בגלל הרשתות. המגדלים מקבלים 6-6.5 שקל לק"ג עוף, שנמכר אחר כך ברשת בכ-18 שקל לק"ג עוף. גם אם נוריד את המחיר שהמשחטה גובה, עדיין מדובר ברווחיות גבוהה של הרשתות".

מדענים חוששים שהחרפתו של משבר האקלים תוביל בעתיד למחסור חמור במזון. כמות גלי החום החריגים צפויה להיות מוכפלת פי 12 עד 2040. בשנים שעברו גלי החום גרמו לפגיעה קשה בחקלאות: ב-2018 השמיד החום כמחצית מתבואת אירופה, ובשנה שעברה חקלאים בבריטניה צפו בפירות והירקות שלהם מתים מהחום בטרם הספיקו לקטוף אותם.