חלום הדירה מתקרב? שר השיכון אריאל אטיאס הציג את הקריטריונים החדשים לזכאות לדיור מוזל, במסגרת תכנית "מחיר למשתכן". את דבריו העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

אטיאס הציג את המודל החדש שלפיו ייקבעו הזוגות שזכאים לדיור בר השגה, כשהקריטריונים הם בין היתר שירות צבאי, מספר שנות נישואים, אחוז המשרה המשותף של בני הזוג וכושר ההשתכרות שלהם. בנושא ההשתכרות, אטיאס בחר לשא להטיב עם זוגות שבהם שני בני הזוג עובדים במשרה מלאה, וקבע קריטריון של 125% משרה לשני בני הזוג.

"ישבנו עם המוסד לביטוח לאומי והגענו למסקנה שלא ייתכן שמי ששפר עליו גורלו ישלם על דירה פחות ממי שלא שפר עליו גורלו. 30% ממחוסרי הדיור בישראל לא ממצים את כושר ההשתכרות, כלומר, לא שני בני הזוג עובדים. 49% ממחוסרי הדיור חיים מתחת לקו העוני", אמר אטיאס.

"נסייע לזוגות צעירים שקונים את דירתם הראשונה", אמר אטיאס בפתיחת דבריו והבטיח להמשיך ולהגדיל את היצע הדירות באמצעות שיווק מסיבי של קרקעות. "ניתן עדיפות ברורה למי ששירת בצבא. המדינה חייבת לתגמל את מי ששירת בצבא". עם זאת, אטיאס שבמחצית מהדירות, שירות צבאי לא יהווה עדיפות כדי לא להפלות אוכולוסיות שלא שירתו. "המודלים שלנו מראים שמי שעשה צבא יקבל עדיפות על מי שלא עשה צבא כי רוב האנשים במדינה עשו צבא", הסביר.

לדברי אטיאס, בדיקת המשרד העלתה ממצא לפיו זוגות צעירים רוכשים דירה אחרי שבע שנות נישואים בממוצע, ולכן זה קריטריון שנותן שמונה נקודות לכל שנת נישואים, כדי לסייע לכלל הזוגות ולא דווקא לזוגות החרדים, כפי שנטען בביקורת כלפיו. "המחאה נגעה לליבנו מהיום הראשון, והמחירים עלו לכל המגזרים", אמר אטיאס אך הוסיף: "אסור שהמחאה תשכח בצד את האנשים שלא יכולים אפילו להתחיל את החודש". לדבריו, ההקלות נועדו להקל עם הזוגות הצעירים, אך מחובתו לא להפלות בין חזקים לחלשים.

לדברי השר, כ-50% מהדירות החדשות שייבנו יוקצו למשקי בית בהם לפחות אחד מבני הזוג שירת בצבא. מתוך סך הדירות שיוקצו, 20% יינתנו ליחידים או לזוגות ללא ילדים, 35% למשפחות בהן עד שני ילדים ו-45% יינתנו למשקי בית בהם 3 ילדים או יותר. בעבר, הקריטריון העליון לזכאות היה מספר הילדים במשפחה, כך שככל שהיו יותר ילדים, עלה הסיכוי לקבל דירה.

חלם הדירה מתקרב? (צילום: חדשות 2)
חלם הדירה מתקרב? | צילום: חדשות 2

למרות שספג בימים האחרונים ביקורת רבה על כך שבכל זאת תינתן עדיפות לחרדים, מסתמן כי הקריטריונים החדשים מיטיבים דווקא עם החילונים. עם זאת, צפוי השר החרדי לספוג ביקורת דווקא מכיוון הציבור החרדי, שאיבדו רבות מההטבות מהן נהנו.

את הביקורת הזו צפוי להדוף השר בכך שייטען כי חלק גדול מהפרויקטים ייבנה באזורים אשר אינם מתאימים לאוכלוסיה חרדית. עם זאת, הביקורת המופנית כלפי השר מהצד החילוני היא שמספר הפרויקטים המקבלים אישור בערים חרדיות גדל.

בנושא ההשתכרות, שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, פנה הבוקר במכתב לראש הממשלה בשם סיעת "ישראל ביתנו", בו הפציר בו שלא לאשר את הקריטריונים הסקטוריאלים שהציג שר השיכון, אלא לעמוד על קיום תנאי קריטריון של מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי הסף לזכות, זאת בהתאם להמלצת ועדת וטרטנברג ותוך ראייה לאומית של צרכיה הכלכליים החברתיים של מדינת ישראל במטרה לעודד את האוכלוסיה העובדת שנושאת בנטל הכלכלי ובמאמץ הלאומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק