את התמונות בקו 189 של דן מחולון לרמת החייל בתל אביב, ניתן לראות בכל בוקר. צפיפות נוראית, רוב הנוסעים עומדים ולא פעם האוטובוס בכלל לא עוצר בתחנות מרוב עומס. אבל למרות שהמצב הזה חוזר על עצמו בכל יום, ב"דן" כנראה לא מפיקים לקחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גם קו 3 בירושלים שמגיע לכותל, מזכיר לא פעם קופסת סרדינים. במגזר החרדי צפיפות באוטובוס אופיינית מאוד. הביקוש לתחבורה הציבורית גבוה, יש הרבה ילדים אך המענה לא מספיק. בגלל העומס לא פעם הם עולים מהדלת האחורית, מה שגרם לאחרונה לויכוח חריף כש"אגד" האשימה את הציבור החרדי בכך שרבים לא משלמים על כרטיסים.

חברת "דן" - לא מפיקה לקחים (צילום: מתוך אתר דן)
חברת "דן" - לא מפיקה לקחים | צילום: מתוך אתר דן

"אני כל מוצ"ש עולה בקו 450 מאשדוד לירושלים. כל פעם המינימום של זמן ההמתנה בתחנה הוא שעה וחצי או שעתיים. פה יש את העניין של דברים מקדימה ונשים מאחורה וצריכים לעשות איזו שהיא היררכיה באוטובוס. הולך שם טירוף לא נורמאלי" , כך מספר אביגדור הנוסע בתחבורה הציבורית.

באוטובוס עירוני לא מפרקי מותר להכניס עד 28 אנשים בעמידה. הנהגים כמובן, לא יכולים לספור את הנוסעים בכל רגע נתון ואין אמצעי טכנולוגיה שיכול לעשות זאת עבורם.

באוטובוס בין עירוני מותר להסיע עד עשרה אנשים בעמידה, אך המציאות בשטח נראית אחרת לחלוטין. "מהמכרזים שקיבלנו ממשרד התחבורה לגבי הדרישה למפעילים חדשים, עולה שהמדיניות לצפיפות בתוך האוטובוסים, היא מדיניות מובנית במשרד התחבורה. הם מאפשרים למפעיל להוסיף אוטובוס לקו אחרי 65 נוסעים באוטובוס; פשוט סרדינים באוטובוס", מסבירה סטלה אבידן, יושבת ראש ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל.

מנתוני האפליקציה של ארגון נוסעי התחבורה הציבורית, שבה ניתן לדווח בזמן אמת על התנהלות החברות, עולה שבחודש יולי ב-48% מהנסיעות לא היה מקום לישיבה. 32% הוגדרו נסיעות סרדינים מבחינת הצפיפות וב-11% מהמקרים הושארו נוסעים בתחנה.

נסיעה בתחבורה הציבורית היא אינטרס לאומי. פחות פקקים, פחות זיהום אויר ופחות תאונות. אך עד שמשרד התחבורה יכריח את חברות האוטובוסים לשנות את ההתנהלות, אנחנו נמשיך לנסוע בתחבורה ציבורית בתנאים הדומים לא פעם, לאלה של לפני כמה עשורים.

חברת "אגד" - הנוסעים מרגישים כמו סרדינים (צילום: חדשות 2)
חברת "אגד" - הנוסעים מרגישים כמו סרדינים | צילום: חדשות 2

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "המשרד בודק את הביקוש וההיצע ובהתאם לכך פועל להוספת אוטובוסים בקווים הנדרשים. מספר הנוסעים המקסימאלי הראשי לנסוע בעמידה באוטובוס אינו גבוה מהמקובל גם בעולם".

מחברת "דן" נמסר בתגובה: "קו 189 הוא קו חדש יחסית. בעקבות עלייה בביקושים אליו תוגבר מספר האוטובוסים הפועלים בקו."

מ"אגד" נמסר בתגובה: "לגבי קו 450 ייתכן כי בשל האיסור להעלות יותר מ-10 נוסעים בעמידה נמנע מהאוטובוס לעצור בתחנות הביניים. בעקבות פנייתכם יוצב החל ממוצאי שבת פקח תנועה בתחנות. בנוגע לקו 3, בשל צום הרמדאן הורו גורמי הביטחון לשנות באופן זמני את ציר הנסיעה, אשר אינו מאפשר תנועה של אוטובוס רב קיבולת."