המחיר של ניהול חשבון עו"ש בבנק והחזקת כרטיס אשראי עלה בשנת 2023 בהשוואה לשנה הקודמת ב-4.5% - כך לפי נתונים שמפרסם היום (ראשון) בנק ישראל. מנתונים שפרסם הפיקוח על הבנקים, העלות הממוצעת עמדה במחצית הראשונה של 2023 על 28.5 שקל בחודש, שהם 1.30 שקל יותר בחודש בהשוואה ל-2022. בפיקוח מציינים כי הגורם העיקרי לעלייה הוא גידול בעסקאות המט"ח שביצעו הישראלי בכרטיסי אשראי ודביט.

מנתוני בנק ישראל עולה כי במחצית הראשונה של 2023 סך הכנסות מעמלות במערכת הבנקאית הסתכמו בכ-3.1 מיליארד שקל. עיקר העמלות ששולמו בידי הציבור, יחידים ועסקים קטנים, הן בגין פעולות בניירות ערך (23% מכלל הפעולות), פעולות בכרטיסי אשראי ודביט (22%), ניהול חשבון עו"ש (20%); משכנתאות והלוואות (13%).

בבנק ישראל מציינים כי בינואר-יוני 2023 חלה ירידה של 10 אגורות בעלות הממוצעת של ניהול חשבון עו"ש וקבלת מידע בהשוואה לשנת 2022, והיא עמדה על 11.40 שקל לחודש. ב-12 השנים האחרונות חלה ירידה של 44.2% במצטבר בעלות זו.

במקביל, העלות החודשית הממוצעת להחזקה ושימוש בכרטיסי חיוב (אשראי או דביט) הסתכמה ב-17.10 שקל - עלייה של 9% או 1.60 שקל בממוצע בהשוואה לשנת 2022. בבנק ישראל מציינים כי עלייה זו נובעת בעיקר מגידול בפעילות של עסקאות ורכישות מט"ח שביצע הציבור במחצית הראשונה של 2023 בהשוואה לשנה שקדמה לה.

בהמשך לכך קוראים בפיקוח על הבנקים לציבור להשוות את תעריפי השירותים בין החברות, לבחון הצעות של מועדוני לקוחות ולבצע באופן מושכל את העסקאות ואת המשיכות בכרטיסי החיוב שברשותם. בפיקוח מציגים טבלה השוואתית של תעריפי העמלות בגין עסקאות ורכישות במטבע חוץ בכרטיסי האשראי והדביט, המבוססים על תעריפוני החברות והדיווחים שלהן לפיקוח על הבנקים נכון ל-1 בינואר השנה. חברי מועדוני לקוחות יוכלו במקרים רבים לקבל עמלות טובות יותר.

עמלות פעולה במט"ח בכרטיסי חיוב
עמלות פעולה במט"ח בכרטיסי חיוב

העמלה מחושבת כשיעור מסכום העסקה במט"ח או כשיעור מסכום משיכת מט"ח בחו"ל, לפי השער היציג של סכום ההמרה במטבע המקורי שלפיו בוצעה העסקה. בהיעדר שער יציג מחושבת העמלה לפי סכום החיוב במטבע ההמרה של הסולק הבינלאומי.