הנוסחא השוודית כובשת את העולם: מי שראה את התמונות של ההמון מתפרץ אל תוך הסניף החדש של החנות הראשונה של H&M בקניון עזריאלי יכול בוודאי להבין מדוע השוודים התבוננו בתימהון, למרות שהם לא הזיזו שריר בפנים כדי לא להעליב.

נחשול של תשוקה בוערת לראות כבר את קולקציית האקססוריז המדוברת התנפץ אל בועת הצינה הנורדית באמצע עזריאלי כשהוא דוחף את המאבטחים ואת כל מה שבדרך. נשים וטף נרמסו ברגלי נשים וטף של אחרים. עגלות עם תינוקות נמחצו בדרך אל קולבי הגופיות ב-39.90 שקלים.

באופן מפתיע השוודים לא ממש התרגשו למראה הביזארי. "כבר ראינו הכול", הם אומרים. עם השוודים יש לנו מסורת ארוכה של יחסי אהבה-שנאה. אנחנו אוהבים אותם, והם אוהבים את הערבים. אבל כשמביאים לנו בלונד טבעי ועוד במחירים כאלו - אנחנו פשוט לא עומדים בקסם.

אם H&M הייתה רשת טורקית למשל תהיו בטוחים שהתור היה קצר הרבה יותר. אבל לשוודים אנחנו סולחים על הכול, כי הם מוצלחים כאלה, ואנחנו, כמו תמיד, תקועים בלבנט ומפנטזים על המתנדבות שלהם בקיבוץ.

ביום רביעי בבוקר אחזה התרגשות גדולה במכללת שנקר. מכונות התפירה נדמו עת ביקרה במקום המעצבת הראשית של הרשת השוודית, מרגרטה ון דן בוש - אחת האנשים המשפיעים ביותר
בעולם האופנה הבינלאומי. שמונה סטודנטים שנבחרו הציגו בפניה ברעד תיק עבודות. היו להם כמה דקות להרשים אותה, אולי היא תיקח אותם לסטאז' חלומי.

חלק מהסיבה ש-H&M הגיעו אלינו בסוף הוא מפעלה הפטריוטי של סנדי ליבק-פורמנסקי, שהיא בכלל ממוצא פיני. סנדי פתחה לפני שלוש שנים קבוצת לחץ בפייסבוק. בשטוקהולם ראו 11 אלף חברים
והבינו שיש מצב.

מי יודע, אולי שוודיה, אומה אמיצה של תשעה מיליון איש, של בלונדינים טבעיים, שחיים להם שם בקור מטורף של מינוס 700 מעלות צלזיוס ובחושך מוחלט רוב החורף - עלו בכל זאת על משהו. כלומר, חוץ מהמפתח השבדי.

המהומה בחנות: תועדה כאן בשידור חי

המהומה הגדולה הועברה כאן בשידור חי בערוץ החדשות. דקות לפני פתיחת הסניף, המתינו עשרות קונים נלהבים מחוץ לסניף והמתינו למנהל הסניף שיגזור את הסרט האדום. מיד אחרי הספירה לאחור, התנפלו עשרות צרכנים על מדפי החנות. כתוצאה מכמות האנשים, נרמסו שני תינוקות שהיו בקהל הקונים.

עוברי אורח חילצו את עגלות התינוקות אל מחוץ לסניף, בשעה שרבים אחרים המשיכו לנהור לתוך החנות. למרבה המזל כעבור מספר דקות התינוקות התאוששו, והאמהות עשו את דרכן חזרה אל החנות בדרכן לפריט הבא. "המקום נראה כמו זירת פיגוע", העיד אחד הצופים בהתנפלות על הסניף.

לא משנה איזה מבצעים יציעו היום חנויות הבגדים בקניון עזריאלי, כי כול הקונים יבלו בחנות אחת - זו החדשה של H&M. מנכ"ל החברה בישראל, גלעד קרונר, בטוח שהיום נקבעת מהפכת מחירים. "אנחנו מביאים מוצרים אופנתיים ואיכותיים במחירים שלא היו פה קודם", אומר קרונר שטוען שמדובר בקומבינציה מנצחת של אופנתה ואיכות.

אולם, מבקרי הרשת אומרים שהעלייה ארצה תביא איתה גם עלייה במחירים, שיהיו גבוהים בהרבה מאלה שבאירופה. בכל זאת, כנראה שלפחות בתקופה הקרובה, לא זה מה שירתיע את הצרכן הישראלי בדרך לקופה.

על פי הערכות, החנות החדשה תצליח, אבל הסטטיסטיקה אינה תמיד לצידן של החברות הבינלאומיות שניסו להיכנס לשוק בישראל. לדאנקן דונאטס, שמגלגלת מיליארדי דולרים בארצות הברית, הספיקו חמש שנים מאכזבות, וב-2001 סגרה הרשת את סניפיה בארץ.

גם חברת האופנה בנטון, שניסתה פעמיים לפתוח חנויות בארץ הקודש, סגרה אותן כעבור מספר שנים. ואפילו סטארבקס, רשת בתי הקפה הגדולה בעולם, נחלה כישלון חרוץ ובשנת 2003 סגרה את סניפיה בישראל, לאחר שנתיים בלבד.

אז האם הקהל המקומי יתמכר לרשת האופנה הבלונדינית? את זה נגלה עם הזמן. מה שבטוח הוא שמיום חמישי נתהה כולנו איזה מותג לקנות בקפיצה הבאה לחו"ל - כשכבר כמעט הכול נמצא עכשיו בארץ.