גל ביטולי הזמנות וחדרי אירוח מושקעים וריקים. זו תמונת המצב מאז פרוץ ההסלמה בדרום בצימרים של סמאח גאנם, מנהלת ובעלת "מצפה הר הארי" בכפר הדרוזי בית ג'אן. "אני נתתי להם גם מחיר זול שזה רק עלות מינימלית שרק יבואו, אבל אמרו לי שכפר דרוזי אנחנו לא מעוניינים", אמרה גאנם לחדשות 2. "חברים שלהם לא הסכימו בגלל שאנחנו דוברי ערבית, פשוט מאוד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גאנם הציעה את כל החדרים בחינם לתושבי הדרום - אך איש לא הגיע. את העלבון והמחיר הכלכלי סופגים כמו סמאח גם בעלי צימרים אחרים ביישוב, בשעה שקרוביהם חוזרים מחזית הלחימה במבצע "צוק איתן".

לא רק היישובים הדרוזים נפגעים. בערים במגזר הערבי יש ירידה משמעותית בהיקף ההכנסות בחודש האחרון. עסקים בנצרת ובבאקה אל גרבייה מדווחים על ירידה של 75% ממחזור ההכנסות. גם לסניף של רשת המזון "קינג סטור" בקלאנסווה באים הרבה פחות לקוחות יהודים מאז החל המבצע. "הייתה ירידה של 40% מתוך המגזר היהודי, אבל מצד שני הייתה עליה של 60% בלקוחות במגזר הערבי כי הם לא הולכים למקומות של יהודים", הסביר איברהים סלאח, מנהל הסניף.

במהלך המבצע קרא שר החוץ אביגדור ליברמן להחרים בתי עסק ערביים ששבתו במחאה על המשך הלחימה. גם ההפגנות בחלק מהיישובים הערביים נגד "צוק איתן" הרתיעו רבים באוכלוסייה היהודית שנהגו לבצע את הקניות שלהם בחנויות במגזר הערבי. "בגלל האמירות המסיתות של שר החוץ ליברמן, אנשים קונים פחות", אמר מוסא חסדייה, יושב ראש חברת הפרסום למגזר הערבי "אלבוסתני".

במסעדת "אל באבור" באום אל פחם, יולי הזה ייזכר כחודש קשה במיוחד, עם ירידה של כ-50% בהכנסות. אבל חוסאם עבאס, השף והבעלים של רשת המסעדות, זוכר את "עמוד ענן" ו"עופרת יצוקה", ומביט על תנועת הלקוחות המתחדשת באמונה שגם הגל העכור הנוכחי יחלוף. "מה ההבדל בין דו קיום לשותפות? דו קיום זה כאילו לסבול אחד את השני, אבל שותפות - זה באמת שותפות בין יהודים לערבים", הוא הסביר.