כולם מכירים את תחושת האכזבה כשקונים פירות הביתה ומגלים שהם חסרי טעם או בעלי חיי מדף קצרים. אפליקציה חדשה שפותחה על ידי חברת "קלרי פרוט" בשיתוף עם משרד החקלאות אמורה לאפשר לצרכנים, באמצעות מצלמה סלולרית בלבד, לדעת במדויק אם בפניהם סחורה מובחרת - וגם לשלם עליה בהתאם. "כל אחד יוכל לעשות בקרת איכות ולקבל ציון אחיד מבוסס על מומחי משרד החקלאות", סיפר אבי שוורץ, סמנכ"ל תפעול ב"קלרי פרוט".

"הטכנולוגיה עובדת בצורה של בינה מלאכותית. אנחנו לוקחים תמונה, מבצעים ניתוח ובסופו של דבר באמצעות אלגוריתמיקה מתקדמת, קובעים את האיכות של הפרי", הסביר שוורץ. "ישראל היא המדינה הראשונה בעולם שמייצרת את התקן הזה אבל ודאי לא האחרונה".

מטרתה הסופית של האפליקציה היא שכל צרכן יוכל באמצעותה ובעזרת המצלמה שלו בטלפון לקבל ציון סופי לפירות וירקות אותם הוא שוקל לקנות בסופר. הציון מבוסס על גודל, צבע, רמת סוכר ואפילו אחוזי שומן, והאפליקציה תציג לצרכן גם את מקור הפרי או הירק שהוא צורך. האפליקציה תדרג 50 סוגים של פירות וירקות ותקבע תו תקן אחיד.

האפליקציה החדשה שתגיד אם הפרי מוכן (צילום: חדשות 12)
לא עוד פירות לא בשלים: האפליקציה החדשה שתגיד לכם אם הפרי או הירק מוכן | צילום: חדשות 12

ישראל היא המדינה הראשונה שמנסה לייצר תו תקן דיגיטלי אחיד לפירות וירקות. אולם דברים פשוטים בהרבה, כמו סימון מדינת המוצא של כל תפוח או עגבנייה - נכשלו עד כה. במשרד החקלאות מקווים שהאפליקציה תאפשר לצרכנים לדעת במדויק אם בפניהם סחורה מובחרת, וגם לשלם עליה בהתאם, ומנגד תאפשר לחקלאים לקבל את המחיר הראוי מהסוחרים ולצמצם את פערי התיווך.

"באמצעות האפליקציה ניתן את הכוח לצרכן לבחור את האיכות", אמר שר החקלאות עודד פורר. "ובאמצעות סימון ארץ המקור ניתן לו את האפשרות להחליט אם הוא קונה את הפרי או הירק מהמקום שממנו הוא הגיע". ציפי סבג פרידקין מחטיבת כלכלה ואסרטגיה במשרד החקלאות הוסיפה: "אנחנו רוצים להגיע למצב שיהיה קשר ישיר בין האיכות לבין המחיר".