מוצרים נחטפים מהמדפים. ארכיון (צילום: חדשות 2)
מרווחים פחות ומשלמים יותר | צילום: חדשות 2

ראש הממשלה אומנם התפאר לא אחת בצירופה של ישראל לפורום ה-OECD, אבל סקירה שערך בנק ישראל מצביעה על פער קיצוני ביוקר המחייה בארץ - בהשוואה למצב במדינות אחרות החברות בפורום. ברוב קטגוריות המוצרים שנבדקו התגלו בישראל מחירים גבוהים בעשרות אחוזים מכפי שנוהגים לשלם אזרחים במדינות מערביות אחרות.

הסקירה שערך בנק ישראל תפורסם במלואה בחודש הבא. בין היתר, עולה ממנה כי גורם משמעותי בהיווצרות יוקר המחיה נובע ממבנה שוק לא תחרותי במוצרים מסוימים, לצד הטלת מס ערך מוסף גבוה ביחס למקומות אחרים בעולם שמוטל על מוצרי מזון.

דווקא בתחום הביגוד וההנעלה, שמקורו של נתח נכבד ממנו בייבוא, התגלתה רמת מחירים תחרותית בהשוואה למצב במדינות המערב.

הסקירה העלתה כי הפער בין רמת המחירים בישראל לבין זו הנהוגה ביתר מדינות ה-OECD של מוצרי החלב, הדגים, והמשקאות הקלים עולה על 30%. נוסף על כך, נקבע כי בין 2008-2011 האמיר שיעור ההתייקרות בישראל בהשוואה למדינות אירופה ב-10% נוספים.

עוד עולה מהדוח כי כי רמת מחירי הצריכה הפרטית בישראל ב-2010 הייתה גבוהה ביחס למצב בחברות האחרות ב-OECD, במיוחד בשל העובדה כי שרמת ההכנסה בארץ נמוכה ביחס לזו שברוב מדינות המערב.

מחאת הקוטג': "הכרה בכך שמאבקנו צודק"

ח"כ עמיר פרץ (עבודה) הגיב על פרסום הנתונים ואמר: "טוב שבנק ישראל מודה בכך שיש פער בין יכולת ההשתכרות לבין יכולת הקיום בישראל. חבל שזיהוי התהליכים הללו בא מאוחר כל כך, למרות שבמשך שנים הזהרנו מתהליכים שיוצרים פערים בין יכולת ההשתכרות לבין יכולת המחיה".

ראשי מטה "מחאת הקוטג'" מסרו בתגובה: "בקיץ האחרון צעק הציבור מעל לכל במה אפשרית שמחירי מוצרי המזון הרקיעו שחקים, וסוף כל סוף קיבלנו היום הכרה רשמית בכך שמאבקנו צודק ואמיתי. כעת נותר לראות האם דברי בנק ישראל ישארו בגדר מילים בעלמא או שלשם שינוי הפעם ייכנס הרגולטור לעובי הקורה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק