בענף בתי הקפה הפרת זכויות עובדים מתרחשת לעתים קרובות. לרוב ההפרות באות לידי ביטוי בתנאי העבודה, אך לעתים הן גם פוגעות בתלוש המשכורת. עובדים רבים מספרים כי נדרשו להתייצב לעבודה שעות לפני תחילת המשמרת - שעות שלא קיבלו תשלום עבורם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאילן ספקטור שעבד כמלצר בבאר שבע, הספיקה חצי שנה כדי להבין איך עובד העסק. "עבדתי שם ללא תשלום של תנאים על פי חוק ללא השלמה לשכר מינימום, ללא קבלת תשלום של תנאים סוציאלים", מספר ספקטור.

זה קרה לפני כשנתיים. הוא החל לעבוד כמלצר בסניף באר שבע של רשת בתי קפה גדולה. כשראה שלא משלמים לו כדין, פרש. אבל המלחמה שלו בהם רק החלה: "פניתי לבעלים שלחתי אליו מייל וביקשתי את כל השכר שמגיע לי על פי חוק. הוא מצידו תקף אותי ואמר שהוא יפיץ את המכתב שלי בכל בתי הקפה בבאר שבע".

המקרה של אילן אינו חריג. אבל הבור, מתברר, עמוק הרבה יותר. עמיר עבד כמלצר בבית קפה ביפו ומעיד על יחס דומה: "אנשים אחרים מקבלים כסף מהטיפים של המלצרים, בנוסף לזה שלא ידענו בכלל מה קורה כי הכסף לא עובר דרכנו. אני גיליתי, אחרי יותר מחצי שנה שעבדתי שם, שהמנהלת מחלקת כספים מהטיפים לאנשים ללא ידיעתנו".

"יותר מסעדות - יותר הפרות"

"זו תופעה רחבה שממשיכה להתרחב ככל שהנושא הזה של הסעדה בחוץ מתרחב. כלומר, ככל שיש יותר מסעדות יש יותר הפרות. זה המצב", מספרת עורך דין מיכל תג'ר מעמותת "קו לעובד".

ש', שעבדה כמלצרית בבית קפה בצפון הארץ, סבלה מהפרת זכויות לאחר שפוטרה: "קיבלתי 700 שקלים פיצויים לאחר פיטורים עבור שנה ותשעה חודשים. אמרתי להם שסכום הפיצוי לא משקף וביקשתי לראות את הספרים. הם ענו שהם איבדו אותם".

עמותות כמו "קו לעובד" מספרות על עשרות תלונות בחודש שעניינן הפרת זכויות מלצרים. הן מנסות לסייע, אבל התחום הזה, אומרים שם, פרוץ מדי. "לשמחתי החוק משתנה בעיקר בשנה האחרונה. מאז כניסתו לתוקף של החוק להגברת האכיפה בדיני עבודה", מעיד עורך הדין רם גמליאל, מומחה לדיני עבודה.

במשרד הכלכלה אומרים היום כי מאז נכנס לתוקף חוק להגברת האכיפה בעבודה, לפני כשנה וחצי, נפתחו 2,500 תיקי חקירה, 120 עונשים כספיים הוטלו וניתנו כמעט 2,000 התרעות נגד בעלי עסקים שמפרים זכויות עובדים. אולם למרות כל אלה רמיסת זכויותיהם של מלצרים, נמשכת במקומות רבים בארץ. בעיקר במסעדות ובתי קפה, אבל גם במלונות ואולמות אירועים. האחרונים מנסים עכשיו לנצל את המצב כדי למשוך אליהם עוד עובדים.

"אם הממשלה תבוא ותרים את הכפפה ותתן לסטודנטים את האפשרות לקבל מענק של עבודה מועדפת מגני אירועים ואולמות, הסטודנטים יגיעו אלינו", אומר איציק טייב, מנכ"ל איגוד האולמות וגני האירועים. אלפי סטודנטים ממלצרים באולמות האלה. על הטבות למיניהן, הם יכולים רק לחלום.

חוזרים לאילן - התלונה שלו הובילה לחקירה של משרד הכלכלה. הממצאים היו חמורים. אבל שנתיים אחריה, ולמרות התערבות של אישי ציבור כמו חבר הכנסת חיליק בר, לא הרבה השתנה.

אילן אמנם תבע את בית הקפה, וזכה ב- 16,000 שקלים. בשנה האחרונה משרד הכלכלה הכפיל את מספר הפקחים כדי לאכוף את החוק. אבל לא מעט מקרים מראים שדרך לחיסול הפרת הזכויות הזו לחלוטין עדיין רחוקה.