אחת לכמה חודשים שבה ומתעוררת בישראל סערה צרכנית סביב סוגיית יוקר המחיה. הפעם האחרונה בה עלה הנושא לכותרות הייתה בשבוע שעבר, לאחר שישראלי המתגורר בברלין פרסם בעמוד הפייסבוק שלו חשבונית קנייה מאחד המרכולים המקומיים, שבה הוצגו מחירים נמוכים משמעותית מאלו שבישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות טענות מצד מבקרים שונים על כך שמדובר בחשבונית שאינה מייצגת, החלטנו בחדשות 2 לבצע בדיקה מקיפה, במסגרתה ערכנו השוואת מחירים בין 7 מוצרי מזון בסיסיים ב-9 מדינות ברחבי העולם.

במינכן שבגרמניה המחירים מעט יקרים יותר בהשוואה לאלה שבברלין, אך עדיין זולים ביחס לישראל. "מינכן נחשבת לעיר היקרה ביותר מבחינת יוקר המחיה בגרמניה", מספר יניב לוי, סטודנט ישראלי הלומד במדינה. "ברלין אומנם נחשבת הכי זולה בגרמניה, אבל גם במינכן הסיכום הכללי יוצא הרבה יותר זול". בעוד שמחירו של סל הקניות המדובר בישראל עמד על 61.40 שקלים, הסתכמה עלותו של סל זהה במינכן ב-32.35 שקלים (נמוך ב-90%)

גם במינכן היקרה - המחירים עדיין זולים יו (צילום: AP)
גם במינכן היקרה - המחירים עדיין זולים יו | צילום: AP

בברצלונה שבספרד תמונת המצב הייתה דומה, שם מחירם של כל שבעת המוצרים שנכללו בסל היה זול מזה שבישראל – למעט בקבוק קוקה קולה, שמחירו היה כפול מזה שבארץ. לעובדה זו לא הייתה השפעה ממשית על מחירו הסופי של הסל, שהיה זול יותר בכ-70% מזה שנרכש בישראל ועמד על 36 שקלים בלבד.

בפראג שבצ'כיה הסתכם מחיר הסל ב-40 שקלים, זאת למרות שמוצריו נרכשו ברשת מרכולים שנחשבת יקרה. "אם הייתי הולך לרשת זולה יותר - הייתי יכול למצוא את הסל ב-28 שקלים", אומר יותם קרייטמן, אחד מעשרות הישראלים הלומדים במדינה.

ארכיון (צילום: רויטרס)
בארה"ב הירקות עולים הרבה יותר | צילום: רויטרס

במקסיקו סיטי שבמקסיקו עמד סך מחיר סל המוצרים על 38 שקלים, זאת בעוד שביוהנסבורג שבדרום אפריקה היה המחיר מעט יקר יותר – 44 שקלים, ועדיין זול בכ-60% מזה שבישראל.

שינוי המגמה מורגש בלונדון שבבריטניה, שם מחירו של סל המוצרים זול בכשקל וחצי בלבד מזה שבישראל, ובניו יורק שבארצות הברית – שם האמיר מחירם הכולל של המוצרים לסכום של 80 שקלים, אך רק בשל מרכיב הירקות בסל, שמחירם בארה"ב מגיע לעד פי שלושה מזה שבישראל. הפער המשמעותי ביותר נמצא במלבורן שבאוסטרליה, שם הסתכם מחיר הסל ב-111 שקלים.

יש לציין כי החיסכון המשמעותי ביותר במרבית המדינות שנסקרו יוחס למוצרים המצויים בפיקוח ממשלתי, עובדה המבטיחה למעשה את מחירם הנמוך של מוצרי הצריכה הבסיסיים, דבר המשתקף בתוצאות הסקר.

"פערי המחירים בלתי נתפסים"

במלאת 3 שנים להגשת דו"ח ועדת טרכטנברג אמר היום מנואל טרכטנברג, מי שעמד בראש הועדה כי "פערי המחירים של מוצרי היסוד בין ישראל לעולם הם בלתי נתפסים". לטענתו "העובדה כי ברלין קורצת לצעירים ישראלים היא סכנה ממשית". טרכטנברג הוסיף כי "הכישלון הגדול ביותר של יישום מסקנות הוועדה הוא בתחום הדיור".

בהתייחסו לנתניהו אמר טרכטנברג כי ראש הממשלה אינו מסוגל להוביל את הנושא החברתי-כלכלי בישראל בסיטואציה הקיימת, וזאת משום שהוא "ראש ממשלה לעניינים ביטחוניים ומדיניים בראש ובראשונה".