כל נהג או נהגת שברכבם מותקנת מערכת למניעת התנגשות, כגון "מובילאיי", "איוואקס" ו"מוב און", היה אמור לקבל הנחה בביטוח החובה לרכב - הנחה שיכולה להגיע למאות שקלים בשנה. כך לפחות קבעה הרפורמה בשוק ביטוחי הרכב, אך מתברר שהמצב בשטח שונה - ואם תתקשרו לבטח את הרכב, ייתכן ש"ישכחו" להזכיר לכם את ההנחה או יטענו שאתם לא זכאים לה. מדוע חברות הביטוח לא מציעות את ההנחה? האזינו לבדיקת חדשות 2.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על איזו הנחה מדובר? החל מקיץ 2016, בעלי מערכת למניעת תאונות ברכב זכאים להנחה בביטוח החובה. בניסיון להוזיל את העלויות ולעודד את התחרות בין החברות השונות, משרד האוצר הוביל רפורמה בשוק ביטוחי החובה. חלק מרכזי בה הוא אתר מחשבון הביטוח: כל נהג שיזין את הפרטים הבסיסיים של הרכב, כמו נפח מנוע וניסיון הנהג על הכביש, מקבל השוואת מחירים בין החברות השונות תוך שקלול ההנחה למשתמשי המערכות למניעת תאונות.

המערכת למניעת תאונות זכתה להכרה בינלאומית אחרי אקזיט הענק של מובילאיי: ההגיון מאחורי ההחלטה של רשות שוק ההון והביטוח נשענת על נתונים שלפיהם רכבים שבהם מותקנת מערכת שכזאת מעורבים בעשרות אחוזים פחות בתאונות דרכים. ברשות שוק ההון והביטוח מסרו לחדשות 2 היום (שני) כי התעריפים המוצגים במחשבון ביטוח רכב החובה הם המחירים המרביים שחברות הביטוח רשאיות לדרוש מהנהגים ושאין להציב תנאים למכירת הביטוח. אך בחברות הביטוח "הראל" ו"ביטוח ישיר" התנערו מהמחיר המפורסם באתר.

מערכת "מובילאיי", ארכיון (צילום: רויטרס)
מערכת "מובילאיי", ארכיון | צילום: רויטרס

מאחת השיחות לחברת "הראל" עולה כי מוקדי השירות לא מציעים את ההנחה: "ואם יש לי מובילאיי? –זה לא קשור, זה משפיע רק על ביטוח חובה. סליחה, מקיף וצד ג'".  בשיחה נוספת סתרו בחברת "הראל" את המחיר שהוצע במחשבון הביטוח, שמחשב גם את ההנחה: "זה מה שהמחיר נותן לנו בהראל".

בחברת "ביטוח ישיר" לא היו מוכנים להתחייב למחיר שמופיע במחשבון הביטוח: "זה לא דרכי. אני לא מטפלת באתר של משרד האוצר. אני לא יודעת אם אנחנו מעבירים לו את הנתונים. לא יודעת איך הם מגיעים לנתונים האלה".

מחברת הביטוח הראל נמסר בתגובה: "תעריפי הביטוח של הראל תואמים את התעריפים המוצעים על ידי רשות שוק ההון והביטוח". לגבי מתן ההנחות ללקוחות בגין מערכות למניעת תאונות דרכים שמותקנות בכלי הרכב שלהם מדגישים בהראל כי "החברה מעניקה באופן אוטומטי ואינה מתנה את ההנחה בכל דבר אחר".

מביטוח ישיר נמסר: "מחירי ביטוח החובה מפוקחים על ידי האוצר. כל הצעות המחיר מתבססות על נתונים המופיעים במאגר מידע המשותף לכל חברות הביטוח. לחברות אין כל שליטה על נתונים אלה ועל בסיסם נקבע המחיר המוצע. כך, במידה והותקנה ברכב מערכת למניעת תאונות אך הדבר לא עודכן במאגר, ההנחה הניתנת בגין מערכות אלה לא תתעדכן. לא נוכל להתייחס לפרטי השיחה המופיעה בכתבה שכן היא לא הושמעה לנו טרם שידורה".