ירידה כוללת של 1.1% (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

המאבק במחירי הדיור המשתוללים לא נושא פרי: השמאי הממשלתי הראשי פרסם היום (שלישי) את דוח השתנות מחירי הדירות ב-16 ערים מרכזיות בארץ ברבעון השני של שנת 2016, ומצא כי המחירים המשיכו לעלות. "נצפתה עליה בשיעור של 2.5% (נומינלי) במחיר הממוצע של הדירות שנסקרו, לעומת הרבעון שקדם לו", ציין השמאי טל אלדרוטי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח עוסק במחירי הדירות ברבעון השני לשנת 2016, וסקר דירות מגורים בנות 4 חדרים ב-16 ערים גדולות ומרכזיות בארץ. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) אמנם פרסמה נתונים מעט מעודדים יותר, אך השמאי הבהיר כי "מדדי דיור שפורסמו על ידי גורמים אחרים, אינם מתייחסים לאותה תקופה ולפילוח הנבחן על ידי".

מדובר בעלייה של 2.5% לעומת הרבעון הראשון של 2016. כאשר משווים לשנה הקודמת, לתקופה בה הוקמה הממשלה, התוצאה עגומה עוד יותר: לפי השמאי מדובר בזינוק חד של 8.0% בהשוואה לרבעון השני של 2015.

אלדרוטי ציין בדוח כי בחודשים שנבדקו, אפריל - יוני 2016, "טרם באו לידי ביטוי השפעות תכנית 'מחיר למשתכן'". השמאי ציין כי כמות קטנה של דירות הגיעה עד כה אל הצרכן הסופי - והדגיש כי ישנו מיעוט של פרויקטים מסוג זה בערים הכלולות בסקירה.

ברבעון שחלף עלה אינדקס המחירים הכללי (ללא דיור) בשיעור של כ-1.3%, ומחירי הדירות עקפו את שיעור העלייה. "לא נסקרו דירות בנות חמישה חדרים ומעלה, הן בשל ריבוי שטחי הצמדה כגון גגות וחצרות והן בשל השונות ברמת הבניה של דירות אלה, שחלקן בנויות ברמת גמר גבוהה מאד", ציין אלדרוטי, "ניתוח מגמות התפתחות מחירים בדירות אלה עלול להקטין את רמת המובהקות של התוצאה או להטות אותה".

790185
כך השתנו המחירים | צילום:

עלייה גם בהיקף המשכנתאות

השמאי הדגיש כי "גם דירות קטנות בנות שלושה חדרים ומטה לא נסקרו, שכן קיים בהן מיעוט יחסי של עסקאות במרבית הערים וקיימת שונות רבה במאפייניהן" - דבר שעשוי להביא לסטיית תקן רחבה.

איפה הזינוק היה חדר ביותר? באילת המחיר הממוצע הוא 1,145,000 - עלייה של 8% בשנה. באשקלון למשל נרשם נתון מדאיג - המחיר עלה ב-13% ל-1,135,000 בממוצע. בבאר שבע העלייה הסתכמה ב-9%, בהרצליה ב-10%, בחולון ב-6% ובירושלים דווקא נרשמה ירידה קלה. בתל אביב העלייה הסתכמה ב-13%. 

790192
צילום:

כחלון טען: "בסוף הבועה תתפוצץ"

השמאי ציין כי בחודש יוני 2016 היקף המשכנתאות שנטל הציבור עמד על כ- 5.6 מיליארד שקלים, גבוה במעט מהממוצע בשנה האחרונה - למרות עליה בשיעורי הריבית למשכנתאות.

רק אתמול העניק שר האוצר משה כחלון ריאיון לחדשות 2, ימים ספורים לאחר אישור תקציב המדינה בממשלה: השר הבטיח כי מחירי הדיור יירדו בעתיד. "זה תהליך, כבר שיווקנו 40 אלף דירות. גם מעלית מגיעה בסוף למטה. אין דבר שלא יירד. הבועה הזאת תתפוצץ. לא חסרות דירות".

למרות ההתחייבות שמחירי הדיור יירדו, כחלון סירב להצהיר על מועד אפשרי. "אנחנו בונים כפול ממה שבנו ב-2009, היום מתכננים פי 3 ממה שתכננו ב-2009. יש מלאי תכנוני גדול לשנים הבאות, אפשר להביא חצי מיליון עולים עוד 4 שנים ויהיו להם דירות", הדגיש שר האוצר. "תנו לתהליך לפעול, תנו לזה להבשיל. אני נבחנתי על זה ואתן דין וחשבון לציבור".