הייצוא הביטחוני של מדינת ישראל זינק בכ-50% בשלוש השנים האחרונות והוכפל בתקופה של פחות מעשור, כך פרסם היום (רביעי) משרד הביטחון. מדובר בשנה השנייה ברציפות שבה נשבר שיא בהיקף חתימת חוזים חדשים. ב-2022 הכניסה ישראל יותר מ-12.5 מיליארד דולר ממכירת מערכות ביטחוניות.

היקף הייצוא למדינות שכלולות בהסכמי אברהם הגיע לכשלושה מיליארד דולר, המהווים 24 אחוז מכלל הייצוא הביטחוני. הייצוא למדינות אסיה והאוקיינוס השקט הגיע ל-30 אחוז ולמדינות אירופה ל-29 אחוז. שאר היעדים: צפון אמריקה (11%), אפריקה (3%) ואמריקה הלטינית (3%).

רחפני איסוף מודיעין (צילום: דובר צה"ל)
מערכות מל"טים ורחפנים היוו רבע מהייצוא ב-2022. רחפן לאיסוף מודיעין, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

שר הביטחון יואב גלנט אמר בכנס בכירי התעשיות הביטחוניות שנערך בקריה בתל אביב: "הנתונים משקפים בצורה הבולטת ביותר את עוצמתה הביטחונית ואת עליונותה הטכנולוגית של מדינת ישראל". גלנט החמיא לעובדי התעשיות הביטחוניות והוסיף כי "בזכות היצירתיות והחדשנות של אנשי התעשיות הביטחוניות ומשרד הביטחון, אנחנו מצליחים להקדים את אויבינו ולשמר את היתרון האיכותי מולם".

רבע מהעסקאות הביטחוניות עם מדינות זרות ב-2022 היה של מערכות מל"טים ורחפנים, כשמכירת טילים, רקטות, ומערכות הגנה אווירית היוותה 19 אחוז, ומערכות מכ"ם ולוחמה אלקטרונית 13 אחוז. עוד ייצאה ישראל: כלי טיס מאוישים ואוויוניקה, תצפית ואופטרוניקה אמצעי ירי ושיגור ועוד.

במהלך השנה שעברה חתמו כ-120 תעשיות ביטחוניות על מאות חוזים ברחבי העולם - כמחצית מהם היו של "מגה עסקאות" בשווי מאות מיליוני דולרים. מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר אמר: "החיבור הייחודי בין יצירתיות וכושר ההמצאה של התעשיות הביטחוניות, הניסיון המבצעי של צה"ל והקשרים הביטחוניים של משרד הביטחון - מעצים את הנכסיות של ישראל בעולם".

הוא הוסיף כי "התעשיות הביטחוניות מפרנסות קרוב ל-100 אלף בתי אב באופן ישיר ועקיף, כאשר רכיב משמעותי מכך באזורי הפריפריה".