המשך הדיונים ללא הכרעה על המהפכה המשפטית מגביר את חוסר הוודאות במשק. נתונים רבים שמוצגים בימים האחרונים חושפים תמונה ברורה – משבר חמור בהיי-טק הישראלי. אמנם מדובר במגמה עולמית, אך הנתונים חושפים - המהפכה המשפטית מחמירה את הפגיעה בישראל.

סיקור N12

מדובר במגמה שמתרחשת בכל העולם: מתחילת השנה נרשמה בארה"ב צניחה בהשקעות בהיי-טק בשיעור של 42% ביחס לשנה שעברה. ואילו בישראל באותה התקופה חלה ירידה חדה יותר – בשיעור של 79% בהשקעות, כך לפי נתונים של סטארט-אפ ניישן סנטרל.

בהשוואה למחצית הראשונה של שנת 2022, שבמהלכה ההשקעות בהיי-טק הישראלי עמדו על 7 מיליארד דולר, במחצית הראשונה של 2023 ההשקעות עמדו על מיליארד דולר וחצי בלבד. לפי בנק ישראל, החלק היחסי של ישראל בסך ההשקעות בעולם מתכווץ: ביוני 2022 התעשייה בארץ היוותה 4.1% בכל העולם, היום אותו הנתון עומד כבר על 2.5%. 

"נזק מאוד משמעותי"

"ענף ההיי-טק והשוק הזה הוא מחזורי באופן מסוים, אני חושב שההשפעה של אי הוודאות ומה שהממשלה הזו גורמת למשק הישראלי ולהיי-טק זה פשוט תגובה מאוד שלילית ומאוד הגיונית של משקיעים לחוסר ודאות, הם רוצים להתרחק ולהשקיע את הכסף במקום אחר", אומר אייל ולדמן, מייסד מלנוקס ויו"ר וולדו הולדינגס. "זה נזק מאוד משמעותי. כי אם לא משקיעים בישראל, משקיעים בהודו, בסין ובאירופה ומי שנפגע הוא ההיי-טק הישראלי וזה חבל".

האם הירידות הללו היו נגרמות בכל מקרה?

"רואים את ההתנהגות של השקל מול הדולר ושל הבורסה", הסביר ולדמן, "אותו דבר זה המשקיעים שרואים חוסר יציבות וממשלה עם הצהרות בעייתיות. משקיעים רוצים להתרחק מזה ולשים את הכסף במקום אחר. יש גם את הירידה הכללית בהשקעות הטכנולוגיה בעולם. אבל עדיין רואים חברות בינה מלאכותית או אפליקציות שצומחות וגדלות בשווי שלהן - ופה בארץ נפגעים בגלל חוסר היציבות המשפטית והממשלתית".

הוא התייחס לאמירה של שר האוצר שטען שרבים בענף מוציאים שם רע לישראל: "אני לא חושב שאנחנו מוציאים שם רע, הכלכלה התפתחה מדהים בעשור האחרון. כשנותנים כר נרחב וכשנותנים יציבות כלכלית ומשפטית כדי שהתעשייה תוכל להתקדם ומשקיעים לא יפחדו לבוא, הדברים יתקדמו מאוד יפה. הטכנולוגיה והאנשים המוכשרים לא יצאו מישראל. אנשים עדיין רוצים להשקיע פה. אם יתנו יציבות משפטית ובמשילות – אז הכסף יחזור להיות מושקע בישראל".