ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', יציגו הערב (רביעי) את התוכנית לטיפול בהתייקרויות במשק במסיבת עיתונאים, שתערך במשרד ראש הממשלה בירושלים. ל-N12 נודע שהממשלה מתכוונת לכלול בתוכנית את הקפאת מחירי החשמל, המים והארנונה וכן מתן נקודות זיכוי להורים עובדים. השניים, הודיעו תחילה שלא יאפשרו שאלות ב"מסיבת העיתונאים" אליה הוזמנה התקשורת, אך בהמשך הודיעו שיאפשרו שאלות רק בנושאים כלכליים.

כבר אתמול חתם שר האוצר על צו שמאריך את ביטול מס הבלו על הפחם, שצפוי להשפיע על מחיר החשמל לצרכן. הצו מאריך את ההפחתה שאושרה כבר בממשלה הקודמת, עד לסוף שנת 2023. הפחתת מס הבלו תצמצם את התייקרות החשמל אך לא תימנע אותה לחלוטין. על פי ההערכות, העלייה במחיר כתוצאה מהורדת המס תרד מ-8.3% לכ-6%. 

עלות ביטול מס הבלו על הפחם הוערכה על ידי האוצר בכ-440 מיליון שקלים בשנה. בהינתן תקציב המשכי, הממשלה נאלצה למצוא מקור תקציבי מזדמן למהלך. את הכסף הזה הממשלה מתכוונת לקחת מקרן הפיצויים, ולשנות את החוק כך שלא יצטרכו להפריש לה מיסים השנה.  

את מחיר החשמל, כמו גם את מחיר המים שעלה בתחילת השנה ב-3.5%, קובעות רשויות עצמאיות ולממשלה אין יכולת להתערב בהחלטות שלהן ולהשפיע באופן ישיר על התעריף. לממשלה עומדת האפשרות להפחית את עלויות הייצור, למשל על ידי הורדת המס על חומרי הגלם כפי שנעשה כעת עם החשמל. בנוסף נבחרי הציבור יכולים להפעיל לחץ על הרשות לפרוס את ההתייקרות לאורך זמן, כך שבטווח הקצר הציבור לא יחוש את העלייה האמתית, אך ישלם עליה בטווח הארוך.

אם ירצו בממשלה להקפיא לחלוטין את המחירים, יצטרכו לסבסד באופן ישיר את ההתייקרויות, הן בחשמל והן במים. מהלך כזה עלול לעלות למשלם המיסים מיליארדים רבים. כלכלנים הזהירו בעבר שעלולות להיות לו השלכות כלכליות חמורות: הגדלת החוב באופן משמעותי, השפעה לרעה על דירוג החוב הישראלי, הגברת לחצי האינפלציה ואף גרירה למהלך נוסף של עליות ריבית.