בשבוע שעבר כינסו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' מסיבת עיתונאים שבה בישרו על שורת צעדים להקלה על יוקר המחיה. הם הבטיחו, אבל בינתיים הרוב המוחלט של אותן הבטחות לא מתקיים. N12 עושה סדר: ההטבות שיסתיימו בקרוב, ההקפאות בעלייה במחירי החשמל, המים והארנונה שמתעכבות – וההוזלה במחיר הדלק שתיכנס לתוקף כבר בשבוע הבא.

נתחיל עם ההטבה שמסתיימת: בשנה שעברה החליטה הממשלה הקודמת לתת תוספת של 235 שקלים לנטו לכל הורה עובד שמגיע לסף המס - אם יש לו ילד בגילים 6-12. ההטבה הזו יכולה הייתה להגיע ל-940 שקלים אם יש שני ילדים באותו גיל. אך ההטבה הזו מסתיימת בחודש הבא וכרגע הממשלה לא מתכוונת להאריך אותה, לפחות לא בחודשים הקרובים.

הטבות מס שמתסיימות

סמוטריץ' אומר בדיונים פנימיים במשרד האוצר שאחרי אישור התקציב ההטבה הזו תיכנס לפועל, תחול רטרואקטיבית - ואפילו תורחב עד לילדים בני 18. אבל המשמעות היא שבינתיים בחודשים הקרובים תהיה פגיעה בנטו של הורים עובדים, כי כאמור ההטבה מסתיימת ולא מתחדשת באופן אוטומטי.

במסיבת העיתונאים שכינסו סמוטריץ' ונתניהו הם הכריזו כי הצעדים ישפיעו מיד על חשבונות האזרחים, אך מתברר שהדבר לא כל כך פשוט. בנושא ההקפאה בעליית תעריף החשמל התוכנית הייתה שההקפאה תתאפשר ממכירת אחת מתחנות הכוח, אך כרגע ההערכה במשרד האוצר שזה לא יקרה לפני חודש מרץ. זאת בניגוד להבטחת נתניהו וסמוטריץ' שההקפאה במחירים תיכנס לתוקף כבר בחודש ינואר.

בנושא מחירי המים, שבו הבטיחו סמוטריץ' ונתניהו כי העלייה תהיה מתונה הרבה יותר, ההערכה היא שזה אולי זה יקרה בחודש פברואר - וגם אז זה יהיה בשיעור הרבה יותר נמוך ממה שהובטח.

הצעדים של סמוטריץ' ונתניהו להקלה ביוקר המחיה

בנושא העלייה בתעריפי הארנונה, נכון לעכשיו אין מתווה ובמשרד האוצר מקווים שהרשויות החזקות יממנו זאת מכיסן. ראשי העיריות לא מוכנים לכך ומבטיחים לתת כסף לרשויות החלשות יותר.

הירידה במחירי הדלק כן מתרחשת – עם הוזלה של כ-10 אגורות במחיר לליטר בנזין שתיכנס לתוקף מיום ראשון הקרוב.

במשרד האוצר מסבירים את הפערים הבטחות מול המציאות בכך שהם מנסים לקדם את המהלכים מתוך התייעלויות פנימיות ולא להוציא כסף ישירות מתקציב המדינה – זאת כדי לא להשפיע לרעה על האינפלציה. זה אולי נכון מבחינה כלכלית אבל בעייתי מבחינה ציבורית. אם ידעתם שזה המצב – אז למה הבטחתם?