סימנים ראשונים לבלימה האינפלציה – לצד מקום לדאגה: הפתעה חיובית נרשמה אמש (חמישי) עם הודעת בנק ישראל על ירידה של מדד המחירים לצרכן ב-0.3% במהלך חודש אוגוסט. מדובר בירידה דרסטית מהתחזיות של הכלכלנים, שממתנת את קצב האינפלציה השנתי ל-4.6%. הדבר העיקרי שעומד מאחוריה הוא ירידה במחירי הדלק בעולם והורדת מס הבלו שביצעה הממשלה.

מדובר בסנונית ראשונה שעשויה לבשר על בלימת האינפלציה, אך השאלה העיקרית היא מה יעשה בנק ישראל עם הריבית במשק. ההחלטה אמורה להתקבל בתחילת נובמבר, וההערכה הרווחת היא שהנגיד אמיר ירון יבחר להעלות אותה פעם נוספת על אף הירידה במדד.

הסיבות שעומדות מאחורי התחזית הזו הן גם עליית הריבית החדה שצפויה בארצות הברית ומשפיעה על כלל העולם, וגם קצב האינפלציה השנתית שעדיין גבוה. עליית הריבית מסייעת למתן את הביקושים, וכך להוביל לבלימה של ההתייקרויות.

מחירי הדלק יורדים (צילום: יח"צ)
הגורים העיקרי לבלימה - ירידה של מחירי הדלק | צילום: יח"צ

על אף הירידה במדד, במחירי הדירות נרשמה דווקא עלייה חדה של 1.3% שממשיכה את מגמת ההתייקרות המדאיגה. מדובר בעלייה של 17.9% בשנה, הקצב הגבוה ביותר בעשור האחרון. כל זאת למרות שבשטח נראה ירידה בהיקף המשכנתאות והעסקאות שמבוצעות. כלומר, על אף הצינון בביקוש, המחירים ממשיכים להאמיר.

משה"ש מפעיל חוקרים נגד זוכים במחיר למשתכן
הדירות ממשיכות להתרחק מהישראלים

עליית מחירים ניכרת נרשמה גם בשוק השכירות: עבור 15% מהשוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ-3.7%. עבור 5% מהדירות במדגם שבהן הייתה תחלופת שוכר, נרשמה עלייה של כ-5.8% בשכר הדירה החודשי. מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה ב-0.1% בחודש אוגוסט 2022 ובכך השלים עלייה של 6.3% ב-12 החודשים האחרונים.