לא רק בישראל יקר: אם נדמה לכם שישראל חווה מגמת התייקרות בחודשים האחרונים, כדאי לשים לב למה שקורה גם בשאר העולם. העלייה העולמית ביוקר המחייה מעוררת באסיה, אירופה, אמריקה הלטינית ומקומות נוספים מהומות ומחאות אלימות ומביאה להדחת ממשלות מכהנות.

המלחמה באוקראינה היא רק גורם נוסף למגמת ההתייקרות במחירי המזון והצריכה ברחבי העולם כולו, מגמה שהולכת ומאמירה בשנה האחרונה. עוד לפני המלחמה נרשמו עליות מחירים של ממש בשל מגפת הקורונה, הפגיעה הקשה בשרשראות האספקה, ומשבר האקלים שמביא לשינויים של ממש במזג האוויר – שפוגע אנושות בחקלאות העולמית. המלחמה המתנהלת בחודשיים האחרונים באוקראינה, אחת מספקיות המזון והדגנים הגדולות בעולם, והסנקציות על רוסיה, יצואנית חשובה בתחומים רבים, הן רק נדבך נוסף במגמה נרחבת בעולם.

רק בשבוע האחרון נרשמו מהומות של ממש בסרי לנקה, פקיסטן ופרו בשל ההתייקרות הגדולה של מוצרי צריכה רבים. בפרו הוכרז עוצר כללי למשך פרק זמן קצר, עד שהושגה שליטה על המהומות, בפקיסטן הודחה הממשלה המכהנת בהצבעת אי-אמון בפרלמנט, וסרי לנקה עומדת בפני המשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדותיה – שהביא גם כן להתפטרות הממשלה מתפקידה.

מומחים רבים מעריכים שאנחנו עוד לא רואים את השפעתה המלאה של מגמת ההתייקרות, ולפנינו עוד מהומות רבות שעשויות לעלות בחיי אדם וכהונתן של ממשלות במקומות נוספים ברחבי העולם. "אני לא חושב שאנשים הפנימו כבר את כל השפעת עליית המחירים", אמר האמיש קינאר, יועץ סיכון גלובלי בכיר לרשת CNN. "שילוב של זעם כללי על השלטונות, בתוספת העלייה במחירי המזון צפוי להביא להגברת התסכול במקומות רבים".

כיכר תחריר, הפגנות במצרים (צילום: רוייטרס)
צילום: רוייטרס

ארגון המזון והחקלאות של האו"ם פרסם ביום שישי את נתוני חודש מרץ למדד מחירי המזון. נתוני החודש האחרון הציגו זינוק של 13% ביחס לנתוני חודש פברואר, והעמידו את המדד על 159.3. לשם השוואה, הפעם האחרונה שנרשם זינוק כה דרמטי במחירי המזון הייתה בתחילת שנת 2011 – אז זינק המדד מ-106.7 בסוף 2010 ועוד 131.9 בתחילת 2011. שבועות לאחר מכן פרצה סדרת אירועי מחאה במזרח התיכון – שזכתה לימים לכינוי "האביב הערבי". אירועי האביב הערבי לא פרצו בהכרח בגלל העלייה במחירי המזון, אך אין ספק שזה היווה גורם תורם חשוב לכך.

"40% מהחיטה והתירס שמייצאת אוקראינה מגיעים בימי שגרה למזרח התיכון ואפריקה – אזורים שעוד לפני המלחמה נאבקים במשברי מזון ורעב, ובהחלט נתונים לאירועי אי-שקט חברתיים", אמר בחודש שעבר גילברט הונגבו, נשיא הקרן הבין-לאומית לפיתוח חקלאי. בנוסף, מחירי מוצרי האנרגיה גבוהים ב-60% ביחס למחירם לפני כשנה. אלו הן רק חלק מההשפעות של המלחמה באוקראינה על מחירם של מוצרים בסיסיים עבור כולנו.

מחאות בכל רחבי העולם

סרי לנקה: מדינת האי באוקיינוס ההודי, בית ל-22 מיליון בני אדם, חווה בימים אלה את המשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדותיה, עם רמות החוב הגבוהות ביותר שידעה. אחד הביטויים הדרמטיים לעומק המשבר שנקלעה אליו סרי לנקה היא העובדה כי לפני כמה שבועות בוטלו כל המבחנים בבתי הספר במדינה – בשל העובדה שנגמר כל הנייר במדינה, ואין באפשרותה לרכוש עוד נייר. בתגובה למשבר, שגרר מחאות קשות ברחבי המדינה – כל הממשלה התפטרה. בסוף השבוע הודיעה סרי לנקה כי היא עומדת בפני חדלות פרעון, עם חובות של יותר מ-8 מיליארד דולר שאין באפשרותה להחזיר.

 

 

פקיסטן: למרות ניסיונותיו לדחות את ההחלטה, ראש ממשלת פקיסטן אימראן ח'אן הודח בסוף השבוע מתפקידו לאחר שהפרלמנט באיסלאמבאד הצביע נגד ממשלתו באי-אמון. מעבר לביקורת על שורת סוגיות פוליטיות במדינה, גם ניהול כלכלי כושל, ועליית מחירי המזון והדלק וכן דלדול יתרות המט"ח היו מהסיבות הבולטות לשינוי הפולטי הדרמטי.

לבנון: מילים רבות כבר נכתבו על המשבר הפוליטי והכלכלי החמור השורר במדינת הארזים, אך כעת מגמת ההתייקרות העולמית מהווה אתגר נוסף על שכנתנו מצפון. על פי ההערכות, יותר מ-75% מהאוכלוסייה במדינה חיה בתנאי עוני – וכעת עולה חשש גדול בנוגע ליכולת להזין את כל האוכלוסייה, בהתחשב בעובדה ש-70%-80% מהחיטה המיובאת מגיעה מאוקראינה ורוסיה.

צרפת: סוגיית המחירים הגבוהים של מוצרי הצריכה והמזון הפכה בתוך זמן קצר לסוגיה מכרעת בבחירות שנערכו אתמול בארץ הבאגט. מועמדת הימין הקיצוני מארי לה פן הפכה בתוך זמן קצר למועמדת לגיטימית נגד הנשיא מקרון, על רקע הרטוריקה שהיא מקדמת בנושא יוקר המחייה. רק בשבוע שעבר הציע הנשיא לשקול חלוקת שוברי מזון למשפחות מעוטות יכולת.

ספרד: בסוף חודש מרץ נרשמו מהומות של ממש כשמאות נהגי משאיות חסמו את הערים הגדולות והדרכים המרכזיות במדינה במחאה על העלייה במחירי הדלק. בנוסף, עשרות אלפי חקלאים יצאו להפגין על העלייה במחירי הדשן והדלק, גם כן בשל המלחמה באוקראינה.

 

 

 

עיראק: מאות בני אדם יצאו לרחובות העיר הגדולה נאצרייה במחאה על העלייה במחירי המזון, הקמח, השמן לבישול. המהומות שם שכחו לעת עתה, אך הזכירו לרבים את המהומות הקשות שהחלו בשנת 2019 במדינה – שגררו הפגנות בכל רחבי המדינה והביאו להרוגים ועצורים רבים ולהפלת הממשלה.

יוון: אלפי בני אדם הפגינו בשבוע האחרון במחאה על יוקר המחייה. קריאתם המרכזית של המפגינים הייתה להעלות באופן נרחב את המשכורות במדינה – במטרה להתמודד עם עליית המחירים הגדולה.

 

 

מצרים: אחת מיבואניות החיטה הגדולות בעולם כבר חווה לחץ של ממש על תוכנית סבסוד הלחם הממשלתית. לאחרונה קבעה הממשלה בקהיר מחיר אחיד ללחם, בניסיון לעצור את עליית המחירים, ומתוך הבנה שהמשך העלייה במחיר הפיתה, הנחשבת למזון הבסיסי של יותר מ-100 מיליון תושבי ארץ הנילוס, עשוי להיות אחד הגורמים שיאיימו על הממשלה יותר מכל דבר אחר. כעת פועלים במצרים למצוא אלטרנטיבות לייבוא החיטה, ולקדם עסקאות ענק עם הודו וארגנטינה.

על פי ההערכות, משבר התזונה באפריקה צפוי להחריף משמעותית בשנים הקרובות בשל המלחמה באוקראינה. רק השבוע הזהירו בארגון הצלב האדום מפני משברים חמורים שכבר מתרחשים באתיופיה, סומליה, דרום סודאן, בורקינה פאסו ומדינות נוספות.