הרפורמה שעליה הכריזו אתמול שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר ממשיכה לעורר הדים היום (רביעי) בתוך הקואליציה. הרפורמה יוצאת לדרך מבלי שהגיעו בממשלה להסכמות לגביה, כך שבקואליציה נשמעו כבר אתמול קולות בולטים נגד היישום שלה. מרבית הח"כים טוענים שהכיוון של הרפורמה נכון, אך הביצוע שגוי. "זו רפורמה שגם החקלאים וגם הלובי החקלאי חושבים שהיא בעיקרון בכיוון נכון, אבל היא נעשתה באופן כוחני ובלתי הולם", הבהיר ח"כ אלון שוסטר בשיחה עם N12.

במסגרת הרפורמה, יבוטלו מכסים הקשורים לייבוא של פירות וירקות רבים באופן מיידי, מתוך כוונה לפתוח את השוק לתחרות. לצד זאת, כחלק מהמשך התוכנית להפחתת יוקר המחיה, הודיע שר האוצר על הגדלת מענק העבודה פי שניים ועל מענק סיוע לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון.

"אנחנו לא נגד ייבוא, החוכמה היא לעשות את המינון הנכון", הבהיר ח"כ שוסטר (כחול לבן), שהוא מהבולטים בהתנגדות למהלך מתוך הממשלה. "זה מנוגד חזיתית להבטחות מפורשות של שר האוצר לראשי מפלגות בקואליציה ערב העברת התקציב, בניגוד למה שהם אומרים זה גם נעשה ללא משא ומתן ראוי", הוסיף. לדבריו, יש הסכמה גם בקרב כלכלנים בכירים, לפיה הרפורמה המוצעת עלולה להחריב עשרות אלפי דונמים של שטחים חקלאיים.

בשורה לחקלאים (צילום: 123rf, חדשות)
"הרפורמה עלולה להחריב עשרות אלפי דונמים של שטחים חקלאיים". טרקטור חורש שדה | צילום: 123rf, חדשות

"הכי חמור זה שהמהלך שמובא באופן חד צדדי ומנוגד להסכמות - הוא גם הסכם רע", הסביר שוסטר ל-N12. "יש כעס גדול, אכזבה ותסכול. אנחנו נמצאים במצב שבו יש מלחמה באירופה, בעיצומו של משבר אקלים, ואנחנו פוגעים ביכולת שלנו לייצר מזון כאן בארץ". שוסטר, שכיהן כשר החקלאות בממשלה הקודמת, הוסיף כי "כל זה נעשה בלי הידברות וכמובן בפגרה כדי שלא נוכל לכנס את הכנסת, ולזה קוראים משבר בקואליציה". הוא הבהיר כי "יש כלים פרלמנטריים, לא תהיה כאן כניעה, לא נלך כצאן לטבח ולא נפרק את הממשלה".

גם ח"כ יאיר גולן מביע תמיכה עקרונית ברפורמה, אך מבהיר כי הוא אינו מרוצה מהדרך שבה התקבלה ההחלטה. "אני חושב שהרפורמה נדרשת ונחוצה, אבל במקום להוביל אותה במשא ומתן עם ארגוני החקלאים, האוצר ומשרד החקלאות רוצים לכפות על המרחב החקלאי כל מיני כללים שפשוט יחסלו את הענף, וזה דבר שאני לא יכול להשלים אתו", הסביר גולן.

"ברמה הפוליטית אנחנו נחסום בסופו של דבר את ליברמן ופורר כי יש קואליציה רחבה שמתנגדת למהלכים החד צדדים האלה, וברמה הציבורית זה עניין הרבה יותר גדול והרבה יותר רחב מהאספירציות האישיות של עודד פורר או של ליברמן", הוסיף ח"כ גולן (מרצ) ל-N12. "אנחנו לא מחפשים את המאבק ולא מחפשים לריב, אנחנו מחפשים את המשא ומתן ונכונים לו בכל רגע נתון".

ח"כ רם שפע נשמע תקיף עוד יותר נגד הצעד שאותו יזמו ליברמן ופורר בלי התייעצות. "לאורך כל הדרך זה מאוד ברור - יש פה צד אחד ששובר את המוסכמות ומפר את הגישה שבה עושים דברים ביחד בקואליציה כמו ליברמן ופורר, ויש פה צד שני שנכון למשא ומתן וזה נכון לכל רפורמה", הסביר.

בשיחה עם N12, הוא כינה את הרפורמה "פרטאץ'", והבהיר כי "לאורך כל הדרך אמרנו שאין בעיה להוריד מכסים, אבל יש בעיה כשלא מתכננים רפורמה באמת, אלא מקים ועדה כדי לסמן את המטרה בלי שום תכנון אסטרטגי". ח"כ שפע הוסיף כי "עד לפני שלושה חודשים לא היה מסמך אחד של האוצר או החקלאות שהוא טיוטה לרפורמה, לא היה שם תוכן". לדבריו, "ליברמן שבר את האמון שלו מול עשרות חברי כנסת ומול הרבה סיעות. הוא יצטרך לעבוד קשה כדי להחזיר את האמון".

חבר הכנסת רם שפע (צילום: דוברות הכנסת)
"ליברמן שבר את האמון שלו מול עשרות חברי כנסת". ח"כ רם שפע | צילום: דוברות הכנסת

מנגד, יש בקואליציה גם תומכים בצעד שעליו הכריזו פורר וליברמן, כמו ח"כ אביר קארה (ימינה), שבירך: "זה יום חג לחקלאות ויום חג לצרכנים בישראל". הוא הסביר כי "החקלאות הישראלית הולכת אחורה בעשרות השנים האחרונות. זה כבר מזמן לא עבודה עברית". לדבריו, "כדי להחזיר את הצעירים לחקלאות - צריך לעשות רפורמה כזו שעוברת מסבסוד ותמיכה עקיפה לתמיכה ישירה".

ח"כ קארה תקף גם את מחנה המתנגדים בקואליציה, ובפרט יצא נגד ח"כ שוסטר. "ח"כ שוסטר, יחד עם נוספים, הפכו להיות הלוביסטים של יוקר המחייה", האשים קארה. "במקום לעזור לנו להוריד את יוקר המחייה, שוסטר, רם שפע ורם בן ברק ממש מתעקשים שלא נוכל להוריד את יוקר המחייה". עם זאת, הביע קארה תקווה כי ניתן להגיע להסכמות: "אני קורא לחברים בקואליציה להסתכל בעיניים של אותם האנשים שלא מצליחים לסגור את החודש".

ח"כ שפע הגיב גם לדברי קארה, והבהיר כי "אם אביר רוצה באמת לטפל ביוקר המחייה ולחסוך למשפחות בישראל אלפי שקלים בחודש - הוא מוזמן להיאבק ביחד איתי בתקציב הבא על חינוך חינם מלידה עד גיל 3 ועל מאבק במשבר הדיור לזוגות הצעירים".