המשק הישראלי יתאושש ממשבר הקורונה בתוך כשנה וחצי ויתקרב עד סוף 2022 לפעילות מתקופת טרום המשבר – כך צופה בנק ישראל בתחזית שפירסם היום (שני). למרות התחזית האופטימית, בבנק חוששים מהתפשטות וריאנט הדלתא של הקורונה. בתוך כך, הוועדה המוניטרית בבנק המרכזי החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמתה הנמוכה של 0.1%.

על פי תחזית הבנק, התוצר של מדינת ישראל צפוי לצמוח בשיעור של 5.5% ו-6.0% בשנים 2021 ו-2022, בהתאמה. שיעור האבטלה הרחבה ירד לאורך תקופת התחזית, ויעמוד על 5.5% בסוף 2022. התחזית העדכנית של הבנק מציגה צמיחה מתונה יותר ב-2021 מכפי שחזו קודם לכן. עם זאת, התחזית ל-2022 עודכנה לטובה עם צמיחה גבוהה יותר מאשר בההערכה הקודמת.

במסיבת העיתונאים התייחס נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, להתפרצות וריאנט הדלתא: "איננו יודעים אם הדלתא תחייב את הממשלה להטיל מגבלות חדשות על המשק. התפשטות הנגיף מהווה סיכון, בעיקר לענפים שעדיין לא התאוששו לגמרי מהמשבר". עוד הוסיף הנגיד כי "שוק העבודה עדיין רחוק ממה שהיה לפני הקורונה. נראה שייקח זמן ממושך עד שנחזור לשם".

בנוגע למשבר הדיור הפנה הנגיד את האחריות לממשלת ישראל. "ברגע שתהיה תוכנית מסודרת להגדלת היצע יחידות הדיור בישראל, אנשים שלא חייבים לקנות דירה ימתנו את הביקושים שלהם", אמר ירון.

בנוסף, בבנק ישראל הצביעו על הימשכות מגמת העלייה בקצב האינפלציה, המשקפת את עליות המחירים במשק. האינפלציה בשנים-עשר החודשים האחרונים נכנסה אל תחום היעד ועומדת על 1.5%. הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה הוסיפו לעלות, אבל נמצאות בתוך תחום היעד שקבע בנק ישראל. הציפיות לאינפלציה לטווחים הבינוניים והארוכים ירדו מעט, אך נותרו מעוגנות במרכז תחום היעד.

"ההתאוששות המהירה בפעילות הכלכלית נמשכת", נכתב בדוח של הבנק, "המשק נפתח כמעט במלואו ונכון לעתה אין מגבלות מהותיות על הפעילות הכלכלית. עם זאת, מאמצע חודש יוני אנו עדים לעלייה במספר המאומתים לנגיף כתוצאה מהתפשטות וריאנט הדלתא. בשלב זה רמת התחלואה נמוכה, אולם התפשטות הנגיף מהווה גורם סיכון מסוים להמשך התאוששות המשק".