בתום שנת הקורונה ניתן לומר שתעשיית ההייטק הישראלית בהחלט החזיקה מעמד, אך אפילו היא נפגעה במידה מסוימת. מדוח של רשות החדשנות ו"סטארט-אפ ניישן" שפורסם הבוקר (חמישי) עולה כי הנפגעות העיקריות מהמשבר היו החברות הקטנות שמעל שליש מהן דיווחו על פגיעה חמורה. בנוסף שילובן של אוכלוסיות בתעשייה נעצר: נשים, ערבים וחרדים הופחת בצורה משמעותית בשנת 2020.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות מגיפת הקורונה, מהדוח עולה כי מספר העובדים בהייטק עלה לאורך השנה בשיעור מתון של 0.6%. הפגיעה המרכזית הייתה ברבעון השני, עם הוצאה של עובדים רבים לחל"ת, אך נרשמה התאוששות כבר ברבעון שלאחריו. שיעור המפוטרים בשנה זו עלה, זאת על חשבון שיעור העוזבים מרצון. 

ולמרות זאת, האתגר המרכזי ביותר של תעשיית ההייטק הישראלית, המחסור בעובדים לתחום הפיתוח שמהווה את ליבת התעשייה, נמשך למרות משבר הקורונה. בדוח מבהירים כי קיים "מחסור כרוני" בעובדים טכנולוגיים, ואפילו בדצמבר 2020, בשיאו של המשבר, נרשמו 13 אלף משרות טכנולוגיות פתוחות. מדובר בירידה של 30% ביחס לאומדן ביולי 2019,  אך 60% מהחברות עדיין מדווחות על קשיים בגיוס עובדים מתחום הפיתוח, ללא קשר לרמת הפגיעה שלהן ממשבר הקורונה.

כשמסתכלים על השלכות משבר הקורונה על ההייטק הישראלי רואים שההשפעה אינה אחידה: הנפגעות המרכזיות היו החברות הקטנות, כלומר חברות שמחזיקות בין 1 ל-10 עובדים. מעל לשליש מחברות אלה דיווחו כי נפגעו מאוד מהמשבר, נטו להקפיא גיוסים, היו היחידות לחוות ירידה במספר העובדים הטכנולוגיים המנוסים וצמצמו את הביקוש למשרות טכנולוגיות ביחס למצבת העובדים.

החברות הרב-לאומיות צלחו את המשבר בצורה קלה יותר: רק כשליש מהן דיווחו על פגיעה כתוצאה ממשבר הקורונה, לעומת כ-2/3 בקרב חברות בבעלות ישראלית (נתון זה מתואם במידה רבה עם היותן של חברות אלה גדולות יותר). החברות הרב לאומיות אף השתמשו מעט יחסית בפרקטיקה של חל"ת, וישנן אף אינדיקציות כי החליפו בשנה זו כוח אדם פחות מנוסה בעובדים מנוסים יותר.

עובדי ההייטק שכן נפגעו מהמשבר: נשים, ערבים וחרדים

בהיבט ההשלכות של המשבר על עובדי ההייטק ניכר כי ישנן מספר קבוצות שהפגיעה בהן הייתה גבוהה במיוחד. ראשית משבר הקורונה השפיע על הנכונות של החברות להעסיק ג'וניורים,כלומר עובדים עם עד שנתיים ניסיון. לצד ירידה של 24% במספר העובדים הג'וניורים בחברות שדיווחו על פגיעה במידה רבה, נרשמה עלייה של 37% במספר הג'וניורים בחברות שדיווחו כי המשבר השפיע עליהן באופן חיובי.

בנוסף הדוח מציג אינדיקציות כי תקופת הקורונה עצרה את המגמות החיוביות בשנים האחרונות שהביאו לשילוב גבוה יותר של נשים, ערבים וחרדים בהייטק. ב-2020 חלה ירידה מדאיגה בשיעור הנשים שייסדו חברת טכנולוגיה בישראל, נרשמה סטגנציה בשיעור השכירים החרדים מכלל השכירים בהייטק, לאחר חמש שנים של עלייה רציפה ושיעור הנשים הערביות מתוך השכירים הערבים בהייטק ירד בכ-10%: מכ-42% ל-32%. זאת על אף שמספר הסטודנטיות הערביות בתואר ראשון במקצועות ההייטק יותר משולש בין השנים 2012 ל-2020.