המשרד להגנת הסביבה חשף היום (שלישי) את אסטרטגיית הטיפול בפסולת של ישראל עד שנת 2030, במטרה לייעל את הטיפול בה, להפחית את עלויות הטמנתה ולצמצם את הנזקים הנלווים לה. במרכז התוכנית השאפתנית יש הטבה מעניינת - מי שימחזר את הזבל שלו עשוי לשלם פחות על חשבון הארנונה שלו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כבר היום חלק ניכר מתשלומי המיסים העירוניים הולכים לטיפול באשפה ולפינויה, כאשר רובה מוטמנת בקרקע ומייצרת זיהום לדורות הבאים, לצד עלויות גבוהות. לפי האסטרטגיה החדשה, בכל בניין יוצבו שלושה פחי איסוף לסוגי האשפה השונים: פסולת אורגנית, חומרים יבשים כמו נייר ופלסטיק ופסולת "רגילה".

פחי זבל על המדרכה בצפון תל אביב (צילום: זוהר ישראל)
פחים בתל אביב, ארכיון. בקרוב נמחזר יותר? | צילום: זוהר ישראל

כדי לממש את האסטרטגיה החדשה, המשרד להגנת הסביבה יערוך פיילוטים להטמעת מנגנוני "מחזר וחסוך" ברשויות המקומיות, כך שתושבים שיפרידו פסולת וימחזרו יוכלו לקבל החזר מס על הארנונה. בעתיד, כל רשות שתהיה מעוניינת בכך תוכל להעניק הנחה לתושבים בהתאם להפחתת ומחזור הפסולת.

מחקרים רבים בחנו את מנגנוני "מחזר וחסוך" והראו כי השפעתם על הפחתת ייצור פסולת והפרדת פסולת במקור היא דרמטית. בהתאם לניתוח הכלכלי שערך המשרד להגנת הסביבה, הטמעת כלי זה ב-50% בלבד מהרשויות בישראל עד שנת 2030, תוביל לחיסכון שנתי לרשויות בסך של חצי מיליארד שקלים. החסכון הזה יתגלגל לבסוף לרשויות ולתושבים.

גילה גמליאל (צילום: N12)
השרה גילה גמליאל | צילום: N12

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, בירכה על התוכנית: "התוכנית האסטרטגית החדשה שאנחנו מציגים כיום מאמצת את הסטנדרטים הנהוגים במדינות המתקדמות והופכת את הפסולת ממפגע למשאב. יישום האסטרטגיה יקדם את תעשיית המחזור בישראל ויסייע למשק לחזור לצמיחה לאחר משבר הקורונה".

גם בארגון "אדם טבע ודין" בירכו על האסטרטגיה החדשה של המשרד להגנת הסביבה ואמרו: "התוכנית עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים הנוהגים במדינות המתקדמות בעולם בתחום הפחתת הפסולת והטיפול בה. שילוב התוכנית עם הטיפול בפלסטיק חד-פעמי צפוי להביא לשינוי משמעותי במציאות בישראל".

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "אחרי שנים של היעדר מדיניות פסולת עקבית, שהובילה לכאוס בתחום ולמפגעים סביבתיים קשים, החברה להגנת הטבע מברכת את המשרד ואת השרה, גילה גמליאל, על הצגת מדיניות מתקדמת, המיישרת קו עם הנורמות הנהוגות בעולם. לתוכנית, ככל הנראה, צפויים מתנגדים ולכן המבחן האמיתי כעת יהיה בנחישות ובעקביות של קידום התוכנית וכן של היישום שלה בפועל".