ההכנסות ממיסים, ההוצאה בכרטיסי אשראי, המשכנתאות וכלי הרכב - תמונת הכלכלה הישראלית נכון לסוף הסגר השני יכולה להפתיע. האינדיקטורים מצביעים על כך שהפעילות הכלכלית במשק נותרה קרובה מאוד לתרחיש האופטימי של שליטה במחלה. במילים אחרות, הסגר השני כמעט לא גרם לפגיעה נוספת בפעילות הכלכלית.

הצמיחה עדיין רחוקה אומנם מהרמות של לפני משבר הקורונה, אך בחלק מהתחומים הפגיעה חמורה הרבה פחות מזו של הסגר הראשון, ובחלק מהמקרים כמעט אפשר לדבר על חזרה לשגרה. העובדה שכמעט מיליון איש נותרו במהלך הסגר ללא עבודה כמעט ונעלמת בין הנתונים, ומעידה עד כמה המשבר הנוכחי ממוקד בעובדים החלשים ובעסקים הקטנים.

באוצר אומרים שהפגיעה בהכנסות מצומצמת משום שעובדים בשכר נמוך כמעט לא משלמים מס הכנסה. ייתכן שזה גם ההסבר לגידול בלקיחת משכנתאות יקרות יותר, לעלייה ברכישת רכבים ולעובדה שההוצאה בכרטיסי אשראי לא ירדה בצורה חדה. אבל למסקנה של כלכלני האוצר שהמצב בסך הכול אינו כה נורא - אנחנו מבקשים לצרף שתי מילים - תלוי למי.

הכנסות ממיסים: בדרך לתרחיש האופטימי

הנתונים שפרסם האוצר בסוף השבוע היו מעט מבלבלים. הכנסות המדינה מתחילת השנה, דיווח האוצר, היו נמוכות ב-10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. משבר הקורונה עלה למדינה באובדן הכנסות בשווי כמעט 50 מיליארד שקלים. אבל - וזה אבל גדול - הירידה בהכנסות ממיסים אחראית רק למחצית מהפער. למחצית השנייה אחראי הביטוח הלאומי, שהיה אמור לרכוש מהמדינה השנה אגרות חוב ביותר מ-20 מיליארד שקלים. הכסף הזה הלך לדמי אבטלה לשכירים שאיבדו את עבודתם ולמענקים לכל אזרח ששולמו באפריל ובאוגוסט.

כשמבודדים מתוך הנתונים את המיסים מתגלה מורכבות התמונה. ההכנסות ממיסים עקיפים, כמו המע"מ, ירדו מתחילת השנה ב-5.2%. מצד שני, ההכנסות ממיסים ישירים, כמו מס חברות או מס הכנסה - שם הגבייה חזרה למעשה לרמה של 2019 - הירידה היא של בסה"כ 0.7%.

"המיסים הישירים נפגעו הרבה פחות מאשר במשברים קודמים, למשל אלו של 2002 ו-2009", אומרים באוצר. "במשברים קודמים הבורסות ירדו, והפעם תקופת הירידה הייתה יחסית קצרה ומאז הייתה התאוששות. חוץ מזה, אנחנו רואים התפתחויות חיוביות כמו עלייה בהכנסות ממס חברות, גידול בהכנסות של עצמאים, רואים שיפור לכל רוחב היריעה. אל"ף, ראינו שתרחיש ההחמרה לא התרחש; ובי"ת, ראינו שהסגר האחרון היה חמור מבחינת ההגבלות ופחות חמור מבחינת ההכנסות ממיסים, כך שבסך הכול התמונה היא לא נוראה".

הכתבה המקורית פורסמה בגלובס