אלפי עסקים יסגרו, מאות אלפים יפוטרו: כך מזהירים היום (חמישי) בכירי ענפי המשק השונים בישראל מפני האפשרות של סגר בחגים. קבינט הקורונה מכונס בשעה זו ועל אף שהחלטה על סגר כלל ארצי בחגים כנראה לא תעבור היום, נראה שהממשלה שומרת על האופציה הזאת על השולחן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המסעדנים: אלפי עסקים יסגרו

"סגר בתקופת החגים יביא 2,000 עסקים נוספים לא לפתוח את שעריהם מחדש", חושף שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, ומסביר על הערכת הארגון לנזקים של סגר נוסף. "הסיבות הן בעיקר מצוקה תזרימית והחשש מהחורף שצפוי להיות קשה לתעשיית המסעדות והברים".

"תעשיית המסעדות והברים", מוסיף ברמן, "מנתה 14,000 עסקים והעסיקה 203 אלף עובדים טרום משבר הקורונה .אחרי הסגר הראשון בתאריך 15 במרץ יותר מ-2,000 עסקים לא חזרו לפתוח את העסקים שלהם וכרגע הענף מעסיק כ-120,000 עובדים. סגר בחגים יהיה מכה קשה".

חוזרים למסעדות אחרי הקורונה (צילום: באדיבות קבוצת קפה גן סיפור)
מזהירים מפני סגירת עסקים | צילום: באדיבות קבוצת קפה גן סיפור

האולמות: מאות אלפי משפחות בלי שולחן חג

"במידה ויהיה סגר נוסף בחגים, אני צופה שענף האירועים יקרוס טוטאלית", אומר ל-N12 בנחרצות נועם לוי, יו"ר התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים. "רק עכשיו קיבלנו אישור של חתונות על פי המתווה של 100 אורחים בישיבה, ללא ריקודים ובאוויר הפתוח בלבד. אנחנו פועלים בתנאים מחמירים ובריאות הציבור היא נר לרגלינו, יש לנו את הידע והיכולות על מנת לקיים את האירועים לפי ההנחיות תוך שמירה מירבית על בריאות הציבור".

"הסכנה היא שסגר בחגים יגביר את תופעת החתונות הפיראטיות", משוכנע לוי. "גורמים לא מורשים מארגנים אירועים, ללא ניסיון בקיום אירועים וללא פיקוח. אנו רואים בימים האחרונים שיא במספר הנדבקים בקורונה. אולמות וגני האירועים סגורים לחלוטין והעלייה עדיין נמשכת, אני סמוך ובטוח שאם נקיים אירועים בפיקוח, בהתאם להנחיות נוכל יחד למגר את התופעה וגם להניע את הכלכלה. חתונות פיראטיות הן הבעיה, לא אנחנו, בעלי האולמות".

"אנחנו מייצגים בענף מאות אלפי משפחות שלא עבדו זמן רב", מסיים לוי בנקודה הכואבת ביותר מבחינתו. "במידה ויהיה סגר בחגים אני חושש שלא יהיה למשפחות יכולת לחגוג בשולחן החג השנה".

המלונאים: נוכל לפתוח שוב רק בפסח

"סגר הוא עונש קולקטיבי למשק הישראלי כולו, ומשמעותו נזק בלתי הפיך לענף המלונאות", מסרו בהתאחדות המלונות, "אם יוחלט על סגר, קיים סיכוי רב שהמלונות ייסגרו ויפתחו שוב רק לקראת פסח בשנה הבאה. סגירה או פתיחה של מלון אורכת מס' שבועות ועולה כסף רב, לכן תזזיתיות ביכולת ההפעלה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך".

בראון ביץ' האוס (צילום: אילן ארנון)
לפתוח ולסגור מלון לוקח זמן - כיצד יתמודדו עם סגר? | צילום: אילן ארנון

התרבות: אבחת גרזן על ענף יבש 

"סגר נוסף יהיה איבחת גרזן על ענף יבש", מזהיר רמי בז'ה, מבעלי Live פארק ראשון לציון וממובילי מחאת עולם התרבות. "אנחנו מקיימים אירועים מאולצים כלכלית כדי להניע את הגלגל, להפריח מעט את השממה ולעורר את השיממון. התרבות מנסה להרים מעט ראש מעל המים ולהרים את המורל, אשכרה כמו שזה נשמע, להרים את המורל בעם".

"מקווה מאוד שלא נידרס על מעבר החצייה ברמזור אדום או ירוק", מוסיף בז'ה בביקורת על מתווה הסגרים המקומיים של תוכנית הרמזור. "זו מכה אנושה לכל פועלי התרבות ותעשיית האירועים, אבל משום מה אני דווקא חושב על האכזבה הענקית לקהל שוחרי התרבות ואוהבי המוסיקה והבידור. אתפלל 20 ימי תשובה עד כיפור ואצום כפליים בכיפור כדי שלא יהיה סגר".

מחאת ענף התרבות מול משרדי הממשלה
מחאת ענף התרבות מול משרדי הממשלה

העצמאים: למאות אלפי עובדים לא יהיה לאן לחזור

לפי הערכת מרכז מאקרו לכלכלה מדינית, העלות הכלכלית המידית של ביצוע של סגר לתקופה של שלושה שבועות בין ה-17.9.2020 ל-11.10.2020, צפויה לעמוד על 13.6 מיליארד שקלים. במחקר המשותף של המרכז עם לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל), טוענים כי עיקר הפגיעה צפוי להתרחש בענפי המסחר הסיטונאי והקמעונאי ושירותי האוכל והאירוח. הפגיעה בענפים אלו צפויה לעמוד על כ-70% ולעמוד על 4.8 מיליארד שקלים.

"עם שיא של מעל 3,000 נשאי קורונה חדשים, אין ספק כי הסכנה הבריאותית של וירוס הקורונה עדיין כאן", אומר נשיא להב, עו"ד רועי כהן. "יחד עם זאת, צריך להבין כי אם מדינת ישראל תכריז על סגר מלא בתקופת החגים, תקופה בת 3 שבועות, היא למעשה מכריזה על סגר תמידי של עשרות אלפי עסקים וסכנה כלכלית קיומית של עשרות אלפי משפחות של עצמאים ושל שכירים שלא יהיה להם לאן לחזור ביום שאחרי הסגר".‎

"שוב לצערי, השיקולים הפוליטיים גוברים על השיקולים הכלכליים", מוחה עו"ד כהן. "בגלל מספר ערים אדומות המשק כולו יסבול. זה מצב שהדעת לא סובלת, בעיקר כשאת הנטל יישאו על גבם העצמאים והעסקים הקטנים. אני קורא לכל מקבלי ההחלטות באשר הם, אל תעשו שוב את הטעות, בלי מתווה פיצויים לא מחליטים על סגר. לא נהיה עוד שפני נסיונות של החלטות בלתי אחראיות".