לאחר 19 ימים מאז החטיפה, הותרה לפרסום הקלטת השיחה של הנערים שנרצחו למוקד 100 של משטרת ישראל. התיעוד המצמרר חושף את השניות הראשונות והקריטיות שבהן נחטפו גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח זכרם לברכה, שגופותיהם נמצאו אתמול. שיחת הטלפון המלאה, נמשכה למעלה משתי דקות, אך היום מותר לפרסם את 50 השניות הראשונות ממנה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב-12 ביוני, בשעה 22:25, ענה אחד ממוקדני המשטרה במחוז ש"י לשיחת הטלפון. אז נשמע צמד המילים המצמרר: "חטפו אותי" מפיו של גיל-עד שער. צמד המילים הקריטי נאמר בלחישה ובחטף. בשניות שלאחר מכן נשמעו רעשי רקע שנקטעו בצעקה "ראש למטה!", שבאה מכיוונו של אחד החוטפים.

המוקדן ששמע את הקריאה ניסה לברר שוב ושוב מי בצדו השני של הקו, אך החוטפים המשיכו: "ראש למטה". ברגע זה נשמעו שתי צעקות מתוך הרכב, וקול חלש של חבטה. בשלב מסויים נשמע קול בערבית אומר: "קח לו את הטלפון".

במוקד המשטרה, שם האזינו לשיחה, המשיך המוקדן בניסיונות להבין פרטים נוספים על הנעשה מעברו השני של הקו. אלא שאז הוגברה ככל הנראה עוצמתו של מכשיר הרדיו ברכב וברקע נשמע קולה של חברת הכנסת שלי יחימוביץ'.

בשלב זה פנה המוקדן שקיבל את השיחה לעזרתה של אחראית המוקד. אחראית המוקד ניסתה אף היא לדלות פרטים נוספים אודות המתרחש בכלי הרכב, אך ללא הצלחה. "הלו?", קראה המוקדנית מספר פעמים. קולה של ח"כ יחימוביץ' המשיך להישמע ועוצמתו של מכשיר הרדיו בכלי הרכב הלכה וגברה. "הלו? תענה לי, הטלפון של מי זה?", שאלה המוקדנית. "איפה אתה עכשיו?", ניסתה המוקדנית להבין - אולם כל מאמציה עלו בתוהו.

המשפחות נחשפו להקלטה הקשה כבר לפני מספר ימים. בת-גלים ואופיר שער זיהו את קולו של בנם מזעיק עזרה ואת תגובתם היה ניתן לשמוע היום בדברי ההספד שנשא האב, ששיבח את בנו גיל-עד על התושייה, האומץ והמאמץ להציל את חייו וחייהם של שלושת חבריו - מאמצים שעלו בתוהו.

צוות הבדיקה: שוטרי המוקד כשלו

צוות הבדיקה, שחקר את תפקוד מוקד החירום של מחוז ש"י בליל חטיפת שלושת הנערים, הגיש אתמול את ממצאי תחקיר התנהלות השוטרים במהלך האירוע. מממצאי החקירה עולה כי השיחה למוקד המשטרה ארכה כ-2:09 דקות ובמהלכה העביר שוטר השח"ם את הטלפון לקצינה האחראית על המוקד. לאחר שלא הצליחה להבין במהלך השיחה מיהו האיש שהתלונן, ניסתה להתקשר למספר הטלפון, אך נתקלה בצליל של שיחה ממתינה.

הקצינה צלצלה שבע פעמים נוספות למספר הטלפון של הנער, בשני מקרים היא נתקלה בצליל תפוס, ובחמש הפעמים הנוספות הועברה ישירות למענה הקולי. עם הגשת הממצאים, הבהירו במשטרה כי היה על הקצינה להתייחס לשיחה כשיחת מצוקה לכל דבר, ולטפל בה באמצעים העומדים לרשותה - איכון לטלפון, שמיעה נוספת של ההקלטה וסל נוסף של כלים שניתן להשתמש בהם מבלי לערב גורמים בכירים יותר.

החיפושים אחר הנערים, ארכיון (צילום: רויטרס)
החיפושים בשטח | צילום: רויטרס

"שוטר השח"ם פעל כמצופה"

ועדת החקירה בדקה את התנהלותם של שישה בעלי תפקידים - שלושה מהם קצינים במוקד ובמחוז. על פי הממצאים, שוטר השח"ם, הראשון לענות לשיחת הטלפון, פעל כמצופה ממנו. לעומתו, אחראית המוקד, הממונה על המוקדנים, כשלה כשל חמור במהלך האירוע. "השיחה עברה אליה עם תיאור מדויק של השיחה, היא הבינה במה מדובר", הסבירו במשטרה. "היא תודח מתפקידה וייבחן אם כלל להמשיך בשירותה".

על פי המסקנות, מפקד המוקד, שהשאיר את ההחלטה לאחראית, כשל גם הוא בטיפול באירוע. לפיכך החליט המפכ"ל דנינו להדיח גם אותו מתפקידו. מפקד המשל"ט (מרכז שליטה אזורי) אמנם לא היה מודע לאירוע, אך משום ששוטרים תחת פיקודו לא הכירו את הנהלים הוחלט להדיח גם אותו מתפקידו. בנוסף נרשמה לו הערה ולא יתאפשר לו לשמש בתפקיד פיקודי בשלוש השנים הקרובות.

קצין האג"ם המחוזי, קצין בדרגת ניצב משנה העומד בראש הפירמידה המבצעית שגה בכך שהכפיף את המפקד. הוא יודח מתפקידו כקצין אג"ם ויקבל הערה פיקודית משום שהוא נושא בכל האחריות המבצעית במחוז. רע"ן המבצעים, קצין בדרגת סגן ניצב קיבל הערת מפקד ממפכ"ל המשטרה.

באיגרת שהפיץ בשבוע שעבר המפכ"ל דנינו לשוטרים כתב: "משטרת ישראל תחקור ללא פשרות וללא הנחות, באופן מעמיק ויסודי כל טענה או ביקורת המושמעת באשר להתנהלותה". בפיקוד המשטרה הדגישו עוד בטרם פרסום הממצאים כי אין בכוונתם לטייח את האירוע וכל הפרטים אודותיו ייבדקו תוך יישום מלא של כל ההמלצות והמסקנות.