העדיף לחכות להחלטת בג"ץ. שר הביטחון (צילום: רויטרס)
שר הביטחון מזהיר מפני הגרעין האירני. ארכ | צילום: רויטרס

שר הביטחון אהוד ברק מסר היום סקירה מיוחדת לחברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. בדבריו התייחס ברק גם לסוגיית הגרעין האירני, ואמר: "בעולם, כולל הממשל הנוכחי בארה"ב, מבינים ומקבלים שישראל רואה בהכרח את האיום אחרת מהם, וכי בסופו של דבר ישראל היא האחראית לקבלת החלטות הנוגעות לעתידה, ביטחונה וגורלה".

בפתח דבריו התייחס שר הביטחון לאירועים בדרום נוכח ההסלמה. "מדובר בסבב שהסתיים במאזן חיובי לישראל על רקע פעולה נכונה וראויה לשבח של צה"ל והשב"כ, פיקוד הדרום ולוחמי ההגנה האווירית, זאת לצד כישרון וכושר עמידה של הרשויות, העיריות והאזרחים", אמר ברק. "האירועים החלו על רקע החלטת הדרג המדיני שהתקבלה על בסיס המלצת ראשי כוחות הביטחון, לפעול לסיכול פיגוע איכות שתוכנן לצאת אל הפועל משטח סיני לעבר שטח ישראל ומטרתו לפגוע באזרחים ובחיילים ישראלים".

"במהלך סבב ההסלמה ספג הג'יהאד האיסלאמי מכה קשה הן בכל הקשור לפגיעה בפעיליו והן לנזק ממשי לתשתיות. בתגובה, ולעיתים מתוך תסכול גובר, הארגון ריכז מאמץ לנסות ולהסב פגיעות ונזק באמצעות ירי רקטי לעורף ישראל - ירי שנכשל בעקבות הצלחת 'כיפת ברזל' וסגירת מעגלי אש מהירה על חוליות ירי, בין צה"ל וכוחות הביטחון", הוסיף שר הביטחון.

"יש להצטייד בסוללות נוספות של כיפת ברזל"

ברק ציין עוד כי ההשלכות של פיגוע משטח מצרים בעת הזו עלולות היו לדרדר את מערכת הקשרים הרגישה מול מצרים לצד פגיעה בריבונות ישראל, ולכן הוחלט על חיסולו של זוהר קייסי מזכ"ל ועדות ההתנגדות העממית. "לצד המכה הקשה שספג, האפיל הג'יהאד על החמאס שבחר לנקוט בגישה של 'ישיבה על הגדר' וכנגזרת מכך בלט כמוביל ההתנגדות מול ישראל", אמר ברק והדגיש כי " ישראל ממשיכה לראות בחמאס אחראי למתרחש בעזה וממנה".

בהמשך שיבח שר הביטחון את הישגי "כיפת ברזל" שהבליטו את חיוניותה להגנת האזרחים והרתעת היריב, זאת לצד השפעתה על אופן קבלת ההחלטות ומרחב התמרון של הדרג המדיני .

שר הביטחון עמד על הצורך בהאצת ההצטיידות בסוללות נוספות של "כיפת ברזל" במסגרת "תוכנית חירום לאומית", וכן בכמות מתאימה של מיירטים . "הישגי 'כיפת ברזל' מעוררי התפעלות ומאפשרים הגנה על אזרחים, הרתעה ומרחב החלטה לדרג המדיני. עלינו לגבש 'תוכנית חירום לאומית' מואצת לתחום ההגנה הרב שכבתית שתתן מענה לפיתוח ולהצטיידות בכלל המערכות: כיפת ברזל, שרביט קסמים ומערכות החץ", לדבריו.

שר הביטחון הציג לחברי הוועדה את הערכתו כי ארגוני הטרור בעזה ימשיכו במאמציהם להוציא לפועל פיגועים כנגד ישראל במספר מאפיינים - חטיפה כולל בתווך תת קרקעי, ירי טילים נגד טנקים, שימוש בציר ה'ח' בתווך הימי ובהינתן הסלמה רחבת היקף - אף ירי רקטי ארוך טווח לעבר מרכז הארץ. "אני לא הייתי ממליץ לאף אחד להעמיד אותנו במבחן", ציין ברק והוסיף כי החמאס וארגוני הטרור נושאים באחריות לכל הנעשה בשטח רצועת עזה וממנה והם יישאו באחריות לכל אירוע, קטן כגדול.

"משטר אסד נמצא בתהליך החלשות"

בהמשך הדיון התייחס שר הביטחון לנעשה בסוריה וציין כי סוריה לא תשוב עוד להיות כפי שהייתה. "מה שמתרחש בסוריה הוא טבח של אזרחים בידי השלטון - מעשה הראוי להוקעה מוסרית ולצעדים בולמים מצד הקהילה הערבית והבינלאומית", לדברי ברק. "משטר אסד נמצא בתהליך מתמשך של דימום והחלשות. היעדר ההכרעה מגביר את האבידות משני הצדדים כאשר המשטר מפגין אכזריות קשה כלפי העם הסורי. סוריה נהנית גם מתמיכה פעילה של אירן וחזבאללה ונפילת המשטר תהווה מכה קשה לציר הרדיקאלי ואובדן נקודת אחיזה משמעותית באזור".

שר הביטחון ציין כי ישראל עוקבת בדריכות אחר הנעשה בסוריה, בדגש על כל ניסיון להעברת אמל"ח מפר איזון. "אנו שומרים לעצמנו את הזכות להגן על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל", הדגיש ברק, "התהליכים המתרחשים בסוריה מגבירים אף הם את מימד אי הודאות והצורך להיערך לכל תרחיש אפשרי".

שר הביטחון התייחס בסקירתו גם לפעילותו של ארגון חיזבאללה בלבנון. "ההרתעה הישראלית נשמרת בלבנון וארגון חיזבאללה זוכר את נחת זרועו של צה"ל. לצד זאת הארגון ממשיך להתעצם ברקטות - בכמות, במגוון, בעוצמת חומרי הנפץ וברמת הדיוק - וכל אלה מחייבים הערכות מתאימה מצד מערכת הביטחון", אמר ברק. "לאחרונה היינו עדים לניסיונות של חיזבאללה להוציא לפועל פיגועים כנגד יעדים ישראליים בחו"ל והם סוכלו. ייתכן כי הארגון ינסה לממש מגמה זו בעתיד".

"בכל מתאר של הסלמה, אנו רואים בממשלת לבנון אחראית לנעשה בתחומה ומתחומה ולא נהסס לפגוע - בכפוף לדין הבין-לאומי - בתשתיות הלאומיות הלבנוניות במלוא העוצמה", הודיע שר הביטחון. "מדינת ישראל תפעל בעוצמה כנגד כל מי שיאיים לפגוע באזרחיה".

"אין ספק לגבי קיומה של תכנית גרעין אירנית"

בשלב זה הגיע ברק לנושא האירני, וציין כי מעל לכל האתגרים, ניצב האתגר של אירן. "שנת 2012 הינה שנה חשובה בהתמודדות עם איום התגרענותה הצבאית של אירן", דברי שר הביטחון. "אירן מונעת מאידיאולוגיה קיצונית, שואפת להגמוניה אזורית, מממנת ותומכת טרור בכל רחבי האזור והעולם ובעיקר חותרת לנשק גרעיני. כיום אין לעולם ספק בדבר קיומה של תכנית גרעין צבאית אירנית. בזירה הבינלאומית הוסרו הספקות ביחס לכוונות האמיתיות של משטר האייתולות וגוברת ההכרה כי תכנית הגרעין הצבאית שלהם מתקרבת בעקביות לבשלות ועומדת להיכנס אל 'מרחב החסינות', ומעמדה זו הלאה יוכל המשטר האירני לפעול להשלמת התכנית ללא הפרעה אפקטיבית ובעיתוי הנוח לו".

שר הביטחון הדגיש כי "אירן גרעינית מסוכנת לעתיד המזרח התיכון, לביטחונה של מדינת ישראל וליציבותו הביטחונית והכלכלית של העולם כולו. לכן, בניגוד לעבר, קיימת הבנה עולמית נרחבת יותר בדבר החיוניות למניעת התגרענות אירן ובוודאי בצורך שלא להוריד שום אופציה מן השולחן".

ברק התייחס עוד להוצאתה של אירן ממערכת הסליקה העולמית. "זהו צעד בכיוון הנכון, אך עדיין העולם חייב לפעול להחריפן עוד יותר ובהקדם על מנת לבחון האם ניתן להגיע למצב בו הסנקציות יביאו להשגת המטרה של עצירת התכנית", לדבריו. "מומחים רבים בעולם מעריכים שתוצאת הימנעות מפעולה תהיה בהכרח אירן גרעינית, וכי התמודדות עם אירן גרעינית תהיה יותר מסובכת, יותר מסוכנת ויותר יקרה בדמים, תרתי משמע, מאשר עצירתה היום".

"אסור שתהיה אירן גרעינית צבאית", הדגיש ברק. "אנו תובעים זאת מידידינו, זוהי גם עמדתם, זה מה שבני בריתנו ואנחנו אומרים ואנחנו מתכוונים למה שאנחנו אומרים. בעולם, כולל הממשל הנוכחי בארה"ב, מבינים ומקבלים שישראל רואה בהכרח את האיום אחרת מהם וכי בסופו של דבר ישראל היא האחראית לקבלת החלטות הנוגעות לעתידה, ביטחונה וגורלה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק