צה"ל תרגל היום (ב') פריסה של בית חולים שדה חדש, משוכלל ומתקדם, שייתן מענה וסיוע רפואי דחוף בעתות משבר או חירום בעורף. בית החולים הארעי כולל מתקני אשפוז, ניתוח, רנטגן, מעבדה וגם בנק דם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצה"ל מדגישים כי "ככל שמצילים בשטח יותר אנשים זה מאפשר לכוחות הרפואה לפנות נפגעים, שבעבר לא הספיקו לקבל מענה רפואי, לבתי החולים", ועל כן בית חולים השדה ייתן מענה ניתוח ואשפוזי בעורף במהלך אסון המוני. המתקן יאפשר לצה"ל לבצע מיון ואשפוז, והוא יכלול טיפול נמרץ, חדר ניתוח, רנטגן, מעבדה ובנק דם, מחלקת בריאות הנפש, מחלקת פה ולסת ובית מרקחת.

בית החולים צפוי לתגבר את היכולות הקיימות בארץ, ואף בעולם: אם יהיה אסון עולמי בית החולים יוכל להישלח למשימה בהרכב חלקי. בצה"ל מבהירים כי סגל בית החולים מונה כ-121 איש עם הכשרה רפואית, שחלקם גם בעלי הכשרה קרבית. בית החולים יוכל לפעול בעצמאות למשך ארבעה ימים לפחות.

פריסת בית החולים הזמני היא חלק מתכנית כוללת בצה"ל, שקיבלה את השם "שומר אחי". "התכנית שמה לעצמה כיעד מניעת איבוד נפגעים בשדה הקרב", אמרו בצה"ל, ששמו לעצמם כמטרה "להוריד בחצי את מספר ההרוגים מקרב הנפגעים - כרבע עד שליש הם נפגעים ברי הצלה, אותם ניתן להציל על ידי טיפול נכון".

"בית חולים שדה הטוב בעולם" (צילום: דובר צה"ל)
"בית החולים - עתודה לאומית" | צילום: דובר צה"ל

קצין רפואה ראשי: "בית החולים - עתודה לאומית"

"בית חולים השדה נועד להחליף או לתגבר בית חולים קיים במצב לחימה או אסון, ומהווה עתודה לאומית. זהו חלק מהתוכנית האסטרטגית", אמר בתרגיל קצין הרפואה הראשי (קרפ"ר), תא"ל פרופ' איציק קרייס. "היכולת נובעת מהחלטה שלנו לקדם ולשפר את יכולת הטיפול המתקדם של צה"ל. בית החולים משמש כיחידה בסיסית למענה במשלחות הומניטריות של צה"ל בארץ ובחו"ל כמו שראינו לאחרונה בפיליפינים ובהאיטי".

"לבית החולים יכולת אשפוז של 60-100 מיטות, קליטת 240 פצועים ביום ופתיחת ארבעה חדרי ניתוח במקביל. היכולות כוללות גם שירותים שאינם מיועדים רק לחיילים וביניהם חדר לידה, הוסיף תא"ל קרייס. "לבית החולים ישנם כל שירותי העזר הנדרשים למתן טיפול מתקדם. סגל בית החולים מורכב מאנשי הרפואה הטובים בארץ בסדיר ובמילואים שחלקם בעלי ניסיון רב למתן מענה רפואי בשדה בעת אסון.

יכול לפעול 4 ימים ברצף (צילום: דובר צה"ל)
יכול לפעול 4 ימים ברצף | צילום: דובר צה"ל

המטרה: להוריד בחצי את מספר ההרוגים מקרב הנפגעים

במקביל, בצה"ל שוקדים על תכנית "שומר אחי", ששמה לעצמה כיעד מניעת איבוד נפגעים בשדה הקרב. מנתוני ההרוגים במלחמות השונות ניתן להבחין בירידה משמעותית בהרוגים למרות שחומרת הפציעות עולה. המטרה שצה"ל הציב לעצמו היא להוריד בחצי את מספר ההרוגים מקרב הנפגעים.

בחיל הרפואה ביצעו מספר פעולות: חלוקת חוסם עורקים חדש מסוג "קט" לכלל הלוחמים, שימוש בבובות חכמות שיודעות לדמות דימום ומאפשרות תרגול של הלוחמים בהנחת ח"ע, ציוד הרופאים בתחבושות חכמות והבאת מטפלים בכירים לשטח. בין היתר החל שימוש באבקת פלזמה שמחליפה אמפולות של מי מלח שהיו בשימוש עד כה. האבקה עצמה מתערבבת עם מים סטריליים ומוזרקת לגוף. בנוסף, היום ללוחם ברמת הפלוגה יש וסט מיוחד עם אמצעים לניקוז חזה, מודדי חמצן בדם וסוכריות מורפיום במציצה.

"ככל שמצילים בשטח יותר אנשים זה מאפשר לכוחות הרפואה לפנות נפגעים שבעבר לא הספיקו לקבל מענה רפואי, לבתי החולים", הוסיף הקצין.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv