מי יהיה אחראי על הגנת העורף? (צילום: רויטרס)
מי יהיה אחראי על הגנת העורף? | צילום: רויטרס

לפרק או לשקם? המהלך האחרון של השר להגנת העורף גלעד ארדן, שדרש אתמול (ג') מראש הממשלה לפרק את משרדו, התקבל בתגובות מעורבות ברשויות המקומיות, שטרם הוגדר מי אחראי לביטחון תושביהם בשעת חירום. במרכז המקומי הזהירו כי סגירת המשרד עלולה להוביל להרוגים רבים בזמן אסון, אך מספר ראשי מועצות טענו ש"משרד כזה צריך לבטל - הוא לא מתפקד והדברים נופלים בין הכיסאות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אבי נעים, יו"ר וועדת הביטחון של מרכז השלטון המקומי, טען כי "סגירת המשרד להגנת העורף עשויה לעלות את מניין ההרוגים והפצועים בתרחיש אסון או מלחמה באלפי מונים". לדברי נעים, אסור לסגור את המשרד, ש"הביא להישגים ותמורות משמעותיות בפרק זמן קצר יחסית". בשלטון המקומי קראו לנתניהו להביא לפשרה ול"הפסקת מאבקי האגו מהם נפגעים אזרחי ישראל".  

לעומתו, היו אלו שבירכו את ארדן על החלטתו. "אני חושב שהוא עשה בחוכמה, הגיע הזמן שיפורק המשרד האזרחי כי הדברים נפלו בין הכיסאות", אמר שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות תרשיחא ויו"ר ישובי קו העימות לשעבר. "מערכת אזרחית וביטחונית לא יכולים לעבוד ביחד והמחלוקת על ערכות המגן מוכיחה שיד ימין לא ידעה מה עשתה יד שמאל".

"לדעתי רצו להמציא עוד משרד נוסף על מנת שיהיה שר נוסף", הוסיף בוחבוט. "ארדן הוכיח נאמנות למדינת ישראל ולא לפוליטיקה וקיבל המלצה אמיצה. סגן השר במשרד הביטחון יכול לעסוק בעורף".

ארדן: "הדגש יעבור מההליך הפלילי לקנסות" (צילום: AP)
דורש לעזוב את התפקיד. ארדן | צילום: AP

"לתושבים אין חדרי ביטחון" 

גבריאל נעמן, ראש מועצת שלומי, בירך גם הוא על המהלך, לאחר שבמשך שלוש שנים לא קיבל מענה ביטחוני לדרישות המיגון שהגיש למשרד. "מהיום שהמשרד הזה נפתח הטיפול רק מידרדר", אמר. "אפילו הישג אחד לא הצלחנו להשיג מהמשרד הזה ומשרד כזה צריך לבטל. זה משרד שלא מתפקד עוד מתקופת השר וילנאי". נעמן טען כי עדיף להעביר את הסמכויות לפיקוד העורף ולמשרד הביטחון. "אני מאד חרד מכך שאין מספיק חדרי ביטחון ואין תשובות למכתבים שלי".

ראשי מועצות בדרום, שהיישובים בשטחן סופגים טילים מעזה, הדגישו את הצורך במציאת פתרון. חיים ילין, ראש המועצה האזורית אשכול, קרא להכרעה ברורה על מנת למנוע פגיעה בחיי אדם: "המשרד לא קיבל כלים ותקציבים, ובעוטף עזה קיימים פרוייקטים שמטרתם הצלת חיי אדם שנותרו תקועים. הפוליטיקה חייבת להסתיים כשמדובר בהצלת חיי אדם".

ילין טען כי פעילות המשרד דווקא הייתה קריטית ליישובי עוטף עזה, כי בוצעו פרוייקטים רבים של מיגון, אך "לנו לא משנה איזה משרד יטפל במיגון ומי יעמוד בראשו, כל עוד פרויקטים לא נופלים בין הכיסאות".

אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב, הדגיש כי "אין חשיבות באיזו מטרייה או לאיזה משרד ממשלתי תהיה הסמכות". שוסטר קרא למדינה "לנהל באופן מרכזי ומושכל את הגנת העורף, ולתת מענה ראוי לתושבים שחיים על הגבול, מול הטרור".

 

"כשנחתים קווים אדומים אנו פועלים", יעלון (צילום: חדשות 2)
יקבל את הסמכויות? יעלון | צילום: חדשות 2

ארדן: "האסון הבא לא יחכה"

אתמול בערב ביקש השר להגנת העורף ארדן מראש הממשלה לסגור את המשרד. לדברי ארדן, המשרד לא קיבל את הסמכויות המתאימות מאז הקמתו, והמאבק עם שר הביטחון יעלון לא הגיע לפיתרון. "העורף זקוק לאחראי אחד, ברור ומרכזי, בעל כל הסמכויות הנדרשות והפיצול בסמכויות אינו מאפשר להכין את העורף באופן המקצועי ביותר", טען ארדן, שמנכ"ל משרדו דן רונן התפטר שעות ספורות קודם לכן, במכתבו לנתניהו.

במכתב ששלח ארדן לראש הממשלה טען כי "מתוך דאגה לאינטרס הציבורי ולביטחון העורף החלטתי לעשות את המעשה הנכון במצב שנוצר. "יכולתי להמשיך לכהן כשר להגנת העורף אך זו אינה דרכי הציבורית", הוסיף ארדן, שביקש במכתבו לעזוב את התפקיד לא יאוחר מסוף חודש מאי. ארדן מתח ביקורת על חוסר שיתוף הפעולה עם משרד הביטחון: "האסון הבא לא יחכה לנו!"