ההעתק של מטען החבלה מבוסטון (צילום: חברת תמר)
ההעתק של מטען החבלה מבוסטון | צילום: חברת תמר

הפיגוע במרתון בוסטון ממשיך להעסיק את ארצות הברית, אבל מסתבר שגם פה בישראל יש מי שמשקיעים תשומת לב מיוחדת לניתוח האירועים מעבר לים. "תמר", חברה ישראלית לחיצוב מתקדם בע"מ, יצרה במעבדה העתקים זהים של המטען שהתפוצץ בבוסטון, בניסיון להבין כיצד הורכב והאם ניתן היה למנוע את הפיגוע על ידי גילוי מוקדם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"השימוש של המחבלים בסיר לחץ מעיד על כך שמדובר בחומרי נפץ ביתיים ומאולתרים, ולא בחומרי נפץ תעשייתיים או צבאיים", סיפר לחדשות 2 באינטרנט רמי שיפר, ראש תחום סילוק פצצות בחברה. "חומרי הנפץ הביתיים זקוקים ללחץ נוסף, שנוצר במעטפת כלואה כמו סיר לחץ או מטען צינור". לדבריו, המקור לחומרי הנפץ במטען היה ככל הנראה מהתחום הרפואי - דבר המתיישב עם כך שאחד האחים היה סטודנט לרפואה בשנתו השנייה.

חברת "תמר", שיצרה העתקים של המטען על פי מידע שאספה ממקורות גלויים, מסיקה גם מכך שהמטען הופעל באמצעות טיימר, על רמתם של המפגעים. "הדבר מעיד על כך שהידע האלקטרוני שלהם לא מאוד גבוה, כך שלא התאפשר להם להפעיל את המטען מרחוק", אמר שיפר. את הטיימר ניתן להכין מאמצעים אלקטרוניים פשוטים כמו שעון דיגיטלי, טלפון סלולרי, ביפר ואפילו שלט לפתיחת חניה.

שעון העצר הורכב מטיימר לבישול (צילום: חברת תמר)
שעון העצר הורכב מטיימר לבישול | צילום: חברת תמר

מגוון דרכים לגילוי מוקדם

על מנת להכין העתק של המטען השתמשו בחברה בסיר לחץ, בכמה קילוגרמים של תערובת כימית פשוטה להכנה וכן בחומרים נוספים שנמצאו במטען המקורי במטרה להגביר את הרסס: כדוריות מתכת, מסמרים וברגים. בחברה השתמשו בטיימר לבישול שחובר לסוללות ובמוצרים נוספים שקל למדי להשיג בחנויות ובבית.

בהמשך התייחסו בחברה לאמצעי אבטחה שעשויים לזהות את המטען מבעוד מועד. לדבריהם, גלאי מתכות יכול ודאי לזהות את סיר הלחץ, אך זה לא בהכרח מעיד על תוכנו או על כוונתם של נושאיו. מכשירי קרינה למיניהם הסורקים בחדירה נמוכה עשויים שלא להציג אי סדרים. לעומת זאת, סריקה בחדירה גבוהה יותר תחשוף בקלות את המסמרים ואפילו עשויה להבחין בחומר הנפץ עצמו.

מומחי החברה הציגו אפשרות נוספת לזיהוי מוקדם של המטען והיא באמצעות כלבי גישוש, או טכנולוגיה שמחפשת שאריות של חומר נפץ. במקרה כזה, ומתוך הנחה שהאחים המפגעים לא פעלו ברמת "ניקיון" גבוהה במיוחד, מעריכים בחברה כי ניתן באמצעים אלו לגלות את המטען.

מסמרים להגברת הרסס (צילום: חברת תמר)
מסמרים להגברת הרסס | צילום: חברת תמר

היסטוריה של שימוש בסירי לחץ בפיגועים

"הניסוי שערכנו הוא חלק משירות מידע טכני שאנחנו נותנים ללקוח", אומר שיפר. "אנחנו מבצעים שחזורים כאלה בכל אירוע דומה ברחבי העולם. עשינו זאת גם לפני כשנה כשמדפסות נפץ נשלחו מתימן לארה"ב ונעצרו בבריטניה. יצרנו רפליקות, דוחות מודיעיניים טכניים והערכות שלנו בנוגע למה שקרה שם".

השימוש בסיר לחץ, כמו במטען צינור, נועד להעצים את הפיצוץ שיוצרים חומרי נפץ מאולתרים. בחודש יולי 2006 התפוצצו במסילת הרכבת במומבאי שבהודו שבעה מטענים שהונחו בתוך סירי לחץ, וגרמו למותם של 209 הרוגים ולפציעתם של יותר מ-700. שנתיים וחצי לאחר מכן נהרגו שישה בני אדם מפיצוץ מטען שהוטמן בסיר לחץ בפקיסטן.

מכונית התופת שנמצאה בניו יורק (צילום: רויטרס)
מכונית התופת שנמצאה בניו יורק | צילום: רויטרס

שני מקרים נוספים ידועים שבהם הורכבו מטעני חבלה בתוך סירי חבלה נחלו כישלון. הראשון היה בכיכר טיימס בניו יורק, במאי 2010, אז הוטמנו זיקוקים בתוך סיר לחץ שהונח בתוך רכב מסחרי במרכז העיר. הרכב התגלה לפני שהתפוצץ. בדצמבר באותה שנה ניסה מחבל להתפוצץ עם שיר לחץ ובתוכו 17 ק"ג של חומרי נפץ ומסמרים, אך ברגע האמת המטען לא עבד.

הפיגוע בבוסטון - הסיקור המלא:

צפו: קרב היריות שקדם לתפיסת החשוד בבוסטון

"הבנים הופעלו על ידי ה-FBI"

בוסטון חוגגת: "החשוד נתפס!!! הצדק ניצח"

דרמה בבוסטון: "החשוד נתפס"

אביהם של החשודים: "בניי הופללו"

אביו של החשוד בפיגוע בבוסטון: "מלאך אמיתי"

עמודו האישי של החשוד בפיגוע בבוסטון: קישורים לאתרים אסלאמיים והלחימה בסוריה

משטרת בוסטון לתושבים: "הישארו בבתים"

תושבי ווטרטאון השקטה נקלעו למרדף הדרמטי: "יש שוטרים בכל פינה"

אחד ממבצעי הפיגוע בבוסטון נהרג

ארה"ב: שוטר נהרג מירי ב-MIT

פורסמו תמונות החשודים מבוסטון

אובמה: "נמשיך בחיינו ונסיים את המרוץ"

הפיגוע בבוסטון: זוהו שני חשודים