עכשיו זה רשמי: חיל הרפואה השלים בימים אלה מחקר שערך שלוש שנים שתכליתו לבדוק היכן ניתן לשלב בנות בפקידי לחימה בצה"ל. המטרה - למנוע נזקים בטווח הקצר והארוך כתוצאה ממאמצים להן נדרשות לוחמות שעלולים לפגוע בבריאותן.

עיקרי ממצאי המחקר הפיזיולוגי, שמתפרסמים בחדשות 2 לראשונה, מראים כי הכושר הגופני של הבנות נמוך בכ-30% מאשר כושרם של הבנים. אצל כ-14% מהבנות התפתחו שברי מאמץ בהשוואה לאחוזים בודדים בלבד אצל הבנים. אצל הבנות התגלה גם מחסור בברזל ובסידן המשפיע על חוזק העצם. עומס שבירת העצם של הבנות נמוך בכ-40% מהבנים.

"יחידות שבהן מתבצעים מאמצים עצומים ונדרשים לשאת משקלים, בגלל ההבדלים בפרמטרים שנבדקו", הסביר סא"ל דני מורן, ראש ענף פיזיולוגיה בחיל הרפואה, "לא יהיה נכון שם לשלבן בגלל הסכנה הבריאותית שעלולה להיווצר".

כן נ"מ, לא גולני

טובי החוקרים והרופאים בישראל השתתפו במחקר שנערך בשיתוף פעולה עם ארצות הברית. בין היתר עולה מהמחקר כי לא ניתן להוריד את רף הדרישות והמאמצים כדי לשלבן ביחידות המובחרות כמו הקומנדו הימי ויחידת החילוץ 669.

בנות גם לא ישרתו גם בחטיבות הלוחמות של צנחנים, גולני, נח"ל וגבעתי. החדשות הטובות: הן כן ישרתו בגדוד קרקל, תותחנים, נ"מ, לוחמות אב"כ, לוחמות איסוף מודיעין, יחידת עוקץ, טיס, יחידת סנפיר ולוחמות פיקוד והצלה.

"אנחנו צריכים להתאים את תנאי הכשרת הלוחמות למגבלות האלה", אמר תא"ל נחמן א"ש, קצין רפואה ראשי. "לדוגמה, סרגל האימונים צריך להיות שונה בין בנים לבנות כדי להכשיר אותן בצורה טובה".

בצבא חששו קצת מתוצאות המחקר. פחדו שיאשימו אותם כי הם שוב סוגרים בפני בנות את מקצועות הלחימה, ולכן הם מדגישים כי בשנים האחרונות נפתחו עשרות תפקידים חדשים ללוחמות. בצבא מזכירים כי מאז שנת אלפיים גדל מספר הלוחמות פי ארבע, וכי חיילות קרביות השתתפו גם במלחמות בעזה ובשטחים.