מבצע "איים של תקווה" יוצא לדרך: בנמל התעופה בן גוריון עושה משלחת החילוץ הישראלית, המונה 148 קצינים וחיילים, את ההכנות אחרונות לקראת יציאתה לפיליפינים. המשלחת, המביאה עמה 90 טון ציוד, צפויה להקים בית חולים באי סבו, שנועד להעניק מענה לאלפי נפגעים מסופת הטייפון שזרעה הרס ברחבי המדינה בסוף השבוע האחרון. "לא להרבה צבאות בעולם יש את הידע והיכולת לפעול, אנחנו יוצאים להציל חיים", אמר קצין הרפואה הראשי, תא"ל פרופ' איציק קרייס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתחילת השבוע, עם היוודע מימדי האסון, הנחה הרמטכ"ל גנץ את פיקוד העורף ואת חיל הרפואה להיערך ליציאה לאזור האסון ואתמול היא אושרה באופן סופי על ידי שר הביטחון יעלון. מרגע קבלת ההחלטה, החלו ההכנות הקדחתניות וגיבוש הצוות, המורכב ברובו מאנשי רפואה מנוסים שכבר נשלחו בעבר למקומות מוכי אסון. "נעשה הכל כדי להעניק את הסיוע הכי טוב שאנחנו יכולים לאוכלוסיה שצריכה אותנו כעת", הדגיש קצין הרפואה הראשי.

"אין הרבה חילות רפואה שמסוגלים להקים בית חולים שדה בסדר גודל כזה. יש לנו הידע, היכולת והניסיון להקים אותו במרכז האסון, בשיתוף פעולה עם הפיליפינים", הסביר תא"ל פרופ' קרייס. "בית חולים שיהיה לו מענה לרפואה כללית ולרפואה מתקדמת. ממה שאנו מבינים אין מענה רפואי לאוכלוסייה שם בהיבט הזה. נעשה הכל כדי לתת את הסיוע הכי טוב שאנחנו יכולים".

משלחת לפיליפינים (צילום: חדשות 2)
חברי המשלחת, הבוקר | צילום: חדשות 2

האלוף אייזנברג: אין מקום שבו לא נושיט יד לעזרה

מפקד פיקוד העורף, אלוף אייל אייזנברג, פנה הבוקר לנציגי המשלחת ואיחל להם הצלחה לקראת המשימה שעומדת בפניהם. "בהיסטוריה היהודית הגשת סיוע והגשת עזרה הם חלק מהערכים שלנו, לכן אנחנו שולחים אתכם, משלחת מלאכי רעים לאחד המקרים הקשים שידענו", אמר אייזנברג. "כל אחד מכם צריך להרגיש גאווה גדולה מעצם השליחות, וכמובן מהיותו נציג של מדינת ישראל ושל צה"ל".

"המשלחת יוצאת לאזור מוכה אסון, יש האומרים גיהינום עלי אדמות, אזור כאוטי", הדגיש אייזנברג. "המטרות שלנו ברורות - להציל חיים, להעניק סיוע הומניטארי ולייצג את מדינת ישראל כמדינה ערכית, מוסרית שמסייעת לכל מדינה בעת צרה".

אלפי ילדים זקוקים לתרופות (צילום: רויטרס)
מימדי אסון חסרי תקדים | צילום: רויטרס

בית החולים הישראלי יכלול מחלקת ילדים

"אתם חוד החנית שלנו, אני באופן אישי סומך על כל אחד ואחד מכם", פנה האלוף אייזנברג לחברי המשלחת. "לאנשים שיושבים פה יש את הידע והניסיון, כנראה מהגדולים ביותר בעולם להתמודדות עם מקרי אסון מהסוג הזה. אין מקום שבו לא נושיט עזרה, אנחנו מוכנים לכל משימה ובכל זמן".

בראש המשלחת הישראלית, שכבר זכתה להתעניינות רבה מצד כלי תקשורת ברחבי העולם, עומד אל"מ רמטין סבטי, מפקד יחידת החילוץ וההצלה הארצית בפיקוד העורף. היום הוא סיפר על האחריות הרבה המוטלת על כתפי הקצינים והחיילים באזור האסון. "המטרה שלנו היא להגיע לפיליפינים ולסייע לאוכלוסייה שנפגעה שם, אנחנו באים לנסות לעזור להם להחזיר את החיים למסלולם ולאפשר להם תנאים מינימליים", סיפר אל"מ סבטי.

המתקן הרפואי של חיל הרפואה יכלול מחלקות מקצועיות כמו מחלקת ילדים, מחלקת נשים ומחלקה אמבולטורית. המחלקות יופעלו על ידי אנשי סגל רפואי מגוון ובהם רופאים, אחיות, פרמדיקים, חובשים, רוקחים, אנשי בריאות הנפש, צוותי רנטגן ועובדי מעבדה. בתחילת השבוע כבר יצאה למדינת האיים מוכת האסון כוח ראשוני מטעם צה"ל ומשרד החוץ, לבחינת מימדי האסון לקראת יציאתה של המשלחת. על פי הערכות בפיליפינים, לפחות 2,000 בני אדם נהרגו בסופה הקטלנית, ועוד מאות אלפים נותרו ללא קורת גג.