חשיפת מנהרה, עין השלושה (צילום: חדשות 2)
עדיין חוששים ממנהרות | צילום: חדשות 2

למעלה מ-24 שעות שהשקט נשמר ולא נורתה רקטה אחת לשטח ישראל - ותושבי היישובים בעוטף עזה מתחילים לחזור לשגרה לאחר חודש של לחימה: במועצות האזוריות אשכול, שער הנגב וחוף אשקלון שספגו את מרב הפגיעות של הרקטות ופצצות המרגמה ושמנהרות שנחפרו משטח הרצועה לתוך ישראל התגלו בשטחן, נשמעו הבוקר (ד') רגועים יותר - אבל עדיין לא מספיק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תושבים רבים שנטשו את היישובים והקיבוצים בשטחי המועצות האזוריות הללו והשתכנו ביישובים מארחים בצפון ובמרכז, החלו להתארגן לשיבה הביתה לאחר ימים ארוכים. לעומתם, תושבי הישובים סמוכי הגדר - שם איום המנהרות הוא המוחשי יותר - עדיין חוששים מאוד לשוב.

"בחלק מהיישובים סמוך לגדר עדיין אין חזרה מוחלטת של תושבים. 60% מהם עזבו ומתחילים לאט לאט לחזור. החשש קיים עדיין וזה ברור", אמר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, בשיחה עם חדשות 2 Online. "אנחנו צריכים לעבוד גם על להכשיר אותם לחזרה הביתה וגם על לטעת בהם את הביטחון ואת האמונה לחזור. אנחנו סומכים על הצבא שיחזיר לתושבים שלנו את הביטחון".

"80% מהתושבים ביישובים הצמודים לגדר המערכת יצאו מהם במהלך המבצע, עכשיו הם מתחילים לאט לאט לחזור", העידו הבוקר במועצה האזורית אשכול. "194 משפחות יצאו בצורה מסודרת כקהילות ושוהות עדיין ביישובים מארחים. יש משפחות שמתחילות לחזור, אנחנו מקווים שעד סוף השבוע כולם כבר ישובו".

מגמות מדאיגות. העורף במבצע צוק איתן (צילום: AP)
"יש תושבים שחוששים מאוד לחזור" | צילום: AP


"יש אנשים שעדיין חוששים מאוד", הוסיפו במועצה. "יש משלחות שיוצאות מטעם המועצה ליישובים המארחים כדי לעזור למשפחות לתכנן את השיבה הביתה ולהכין את החזרה לבתיהם. זה קשה יותר בעיקר למשפחות עם ילדים קטנים".

במועצה האזורית שער הנגב המצב דומה: "תושבים במספר יישובים בקו הקדמי שצמודים לגדר יצאו מהאזור ונמצאים עדיין בריכוזים קהילתיים. במרבית ימי המבצע נשארו בין 20 ל-30 אחוזים מכלל התושבים ביישובים האלה. יש אנשים שלא קל להם", סיפר אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב.

"מביעים אמון באמצעי הביטחון שהציע ראש הממשלה"

שלשום, עת החלו כוחות צה"ל לסגת מרצועת עזה, שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראשי המועצות והיישובים בגזרת עוטף עזה - ופירט בפניהם את האמצעים החדשים שיונחו סביב גדר הגבול עם עזה, על מנת להפחית את החשש העיקרי של התושבים מאיום המנהרות של חמאס.

על פי תכנית נתניהו, ישראל תקים גדר חכמה בגובה של שבעה מטרים, בדומה לגדר בגבול מצרים, שתכלול סנסורים ומכ"מים. כמו כן הבטיח נתניהו כי בכל יישוב יוצבו מצלמות שיוצבו בגובה רב ויספקו במשך 24 שעות תמונה מהשטח.

עקרון נוסף בתכנית כולל הקמת כיתת כוננות של פלוגות לוחמים שיהיו ביישובים דרך קבע. העקרון הרביעי מדבר על הקמה של צוות מיוחד בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר לגיבוש תכנית לסיוע כלכלי-חברתי לתושבי הדרום.

צפו בסיפורים המעניינים של 3.7 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
אמצעי הגנה חדשים על גדר המערכת | צילום: רויטרס, חדשות


"יהיו כמה אלמנטים שלא היו בעבר, אני מניח שזה ירגיע את התושבים", אמר ראש המועצה האזורית שער הנגב. "אלו אמצעים אפקטיביים מאוד. תמיד יהיה חשש כי אף פעם אין מאה אחוזי ביטחון ותמיד יש חשש לחדירות ליישובים, אבל נאבקנו לשפר את תנאי הביטחון - ונראה שזה מה שנקבל".

"בתקופה הקרובה הולכים להישאר כוחות בשטח - עד להקמת המכשול הזה, שאמור להיות עתיר באמצעים טכנולוגיים שיאפשרו התרעה גם מתחת לפני הקרקע וגם מעל", סיפרו במועצה האזורית אשכול. "צה"ל פוצץ את כל המנהרות שהיו ידועות לו 11- שהובילו לשטח ישראל ועוד כ-20 שהיו בתוך שטח הרצועה. הביטחון של תושבי אשכול גדול יותר ממה שהיה לפני המבצע כי כבר אין כמעט מנהרות שמאיימות עליהם, אבל את תחושת הביטחון עוד צריך לחזק".

לוחמים (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"כוחות נשארים בינתיים בקרבת היישובים" | צילום: דובר צה"ל, חדשות



"קודם לכן קיבלנו מענה מאוד מינורי, התחושה הייתה שמה שהיה יכול להספיק. היכולות החדשות של חמאס שנחשפו במבצע הכניסו את כולם למוד חשיבה אחר, מבינים שהאיום היה גדול יותר - ולכן יש לפרוש אמצעי ביטחון אחרים כמו אלה שפירט ראש הממשלה. נראה שהמכשולים החדשים יספקו את התושבים ויעניקו להם ביטחון רב יותר", סיפר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון.

היום תיערך ישיבה מיוחדת בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, בהשתתפות ראשי המועצות האזוריות בדרום - שם הם יציגו לו את תביעותיהם ויעמדו גם על ההיבטים הכלכליים, החברתיים וההגנתיים על מנת להגביר את תחושת הביטחון.