צפו: תעלומה בת 20 (צילום: מתוך אתר: גיא חבר)
התעלומה נמשכת, חבר | צילום: מתוך אתר: גיא חבר

בדרך לפתרון התעלומה? חודשים ספורים לאחר שבצה"ל הוחלט לחדש את החיפושים אחרי החייל הנעדר גיא חבר, טוען אסיר עולם כי הוא מנהל מגעים עם הפרקליטות על מסירת מידע שעשוי לשפוך אור על גורלו של החייל, שעקבותיו אבדו לפני כ-17 שנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר באסיר המרצה עונש של שני מאסרי עולם על רצח כפול שביצע. הוא שוהה מאחורי סורג ובריח כבר קרוב לעשר שנים בבית הכלא שיטה שבגלבוע. לדבריו, הוא נמצא במשא ומתן כבר 9 חודשים מול פרקליטות המדינה, כשלטענתו בידיו מידע על מקום קבורתו של גיא חבר.

פרקליטו של האסיר, עורך הדין ציון שמעון אמר בשיחה עם חדשות 2 כי "במידה ולא מדובר בגיא חבר האסיר לא רוצה כלום בתמורה. למדינה אין מה להפסיד כאן".

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "נוכח מחויבותה של המדינה לאיתור נעדרי צה"ל והשבתם, בחודשים האחרונים קוימו מגעים ראשוניים בין המדינה לבין באי כוחו של האסיר, במטרה לבחון את טיב המידע שלטענתו מצוי בידיו. מגעים אלו לא הבשילו לכדי דיון ענייני, בשל טעמים הנעוצים הן באסיר עצמו והן בטיב המידע".

למרות ההתפתחות המפתיעה, יש לקחת את דבריו של האסיר בערבון מוגבל: לפני כשנתיים טען האסיר מרדכי משה כי בידיו מידע על מקום קבורתו של נעדר צה"ל. לא דווח אז אם מדובר בגופתו של חבר, או של מג'די חלבי, שמאז נמצאה. המשא ומתן הופסק לאחר שהתברר כי אין ממש במידע שבידיו.

תעלומה שנמשכת שנים

גיא חבר נראה לאחרונה בחיים ב-17 באוגוסט 1997 בבסיס חיל התותחנים שבו שירת ברמת הגולן. מאז אבדו עקבותיו והתעלומה על מה שעלה בגורלו נותרה לא פתורה. לפי עדויות שונות, הוא נצפה בפעם האחרונה ליד מכונת המשקאות בבסיס כשלבש מדי ב' ומצויד בנשקו האישי - רובה סער מסוג "גליל". גם הנשק לא אותר עד היום.

בימים הראשונים אחרי ההיעלמות, סברו מפקדיו של חבר כי החליט לשים קץ לחייו בשל סכסוך שהתגלע בינו לבין מפקדו שבעטיו זומן למשפט צבאי. במרוצת השנים, בשל העובדה שלא נמצא אף פריט ששייך לו או ראיות אחרות כלשהן שהיה בכוחן לשפוך אור על גורלו, הועלתה השערה נוספת שלפיה נחטף לסוריה והוחזק שם בחיים.

לפני כשנתיים נחקרה עדות של אזרחית גרמניה וחוקרת יהדות, אשר טענה כי שנים קודם לכן בעת ביקורה בסוריה, נעצרה על ידי אנשי מודיעין ונלקחה לחקירה בדמשק - שם לדבריה ראתה את החייל הישראלי הנעדר, ששימש כמתורגמן. תחילה בישראל לא התייחסו לדבריה ברצינות, אך שנים לאחר מכן היא זומנה לארץ לחקירה שם גוללה את גרסתה.