יום האדמה בסכנין (צילום: חדשות 2)
רעול פנים עם תמונה של נסראללה. מסתערב של צה"ל? | צילום: חדשות 2

היום ציינו ערביי ישראל את יום האדמה ה-34 בתהלוכת ענק בסכנין עם קרוב ל-10,000 משתתפים, ביניהם גם בכירים בהנהגת הציבור הערבי, שצעדו בעיר והשמיעו קריאות מחאה נגד הפקעת הקרקעות הערביות מצד המדינה.

הפעם, אולי מתוך מודעות לתוצאות התקשורתיות של התהלוכות הללו בשנים הקודמות, ניסו מארגני ההפגנה למנוע התרחשויות קיצוניות - אך לא תמיד בהצלחה רבה.

בין הדגלים שהונפו בתהלוכה ניתן היה למצוא גם את דגל פלסטין ואף מספר דגלים שחורים המסמלים את האבל של ערביי ישראל. במסגדים ברחבי סכנין קראו המואזינים לכל התושבים לצאת מהבתים ולהשתתף בתהלוכה לאות הזדהות.

בבל"ד האשימו: מסתערבים של צה"ל חיבלו בתהלוכה

יום האדמה בסכנין (צילום: פוראת נסאר)
מפגינים מציינים את יום האדמה בסכנין | צילום: פוראת נסאר

מספר מפגינים שהשתתפו בתהלוכה קראו קריאות נגד מדינת ישראל ובגנות ראש הממשלה בנימין נתניהו. גם חלקו של שר הביטחון אהוד ברק לא נעלם כאשר המפגינים החלו לקרוא: "ברק, ברק, שר הביטחון - כמה ילדים רצחת עד היום?". בנוסף, שני מפגינים רעולי פנים הניפו שלטים ועליהם תמונותיהם של מנהיג החיזבאללה חסן נסראללה ועימאד מורנייה, מספר 2 בארגון שחוסל לפני שנתיים.

בתגובה להנפת התמונות של מנהיגי חיזבאללה, ניגשו פעילים מטעם תנועת בל"ד שהיו במקום אל שני המפגינים רעולי הפנים וביקשו מהם לגלות את פניהם, תוך כדי שהם מאשימים כי מדובר במסתערבים מטעם צה"ל שנשלחו להפגנה על מנת להביא להכפשת הציבור הערבי. סדרנים מטעם עיריית סכנין שאבטחו את התהלוכה ביקשו להרחיק את פעילי בל"ד ובמקום התפתחה תגרה שנגררה למהומה גדולה, בסופה הורחקו פעילי בל"ד מהמקום.

בחודש הבא: אירועי הנכבה

"שני האנשים האלה שהרימו את שתי התמונות לא מייצגים אותי", אמר לחדשות 2 באינטרנט יו"ר מפלגת חד"ש מוחמד ברכה. "אם הם רוצים להרים את התמונות של נסראללה או מורנייה שיארגנו הפגנה משלהם ושלא יעלו על הגב שלנו", הוסיף ברכה.

"ערביי ישראל לא יישבו בשקט מול כל הפקעה של אדמות", אמר מוחמד זידאן, ראש ועדת המעקב של ערביי ישראל, והוסיף כי בכוונת הציבור הערבי לציין את יום הנכבה בחודש הבא, על אף ניסיונות מטעם ישראל למנוע זאת.

יום האדמה מצוין על ידי ערביי ישראל מדי שנה ב-30 במרץ ומטרתו להשאיר על סדר היום הציבורי את המחאה נגד קיפוח אזרחי ישראל הערבים, בייחוד בתחום הקרקעות. יום האדמה הראשון צוין בשנת 1976 במחאה על החלטת הממשלה להפקיע כ-20 אלף דונם באזור העיר סכנין למטרה שהוגדרה כ"ייהוד הגליל".