הבקו"ם בתל השומר. ארכיון (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
למצולמים אין קשר לידיעה | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90
ר', בן 17, מוכר כאוטיסט מגיל שנה וחצי. לפני מספר חודשים הוא קיבל צו ראשון, ומשפחתו טוענת כי סיפקה לצה"ל את כל האישורים המתאימים שמוכיחים את מצבו וכי הוא לא כשיר להתגייס לצה"ל. אלא שזה לא סיפק כפי הנראה את שלטונות הצבא, ולאחר שלא התייצב לצו הראשון - נשלח לביתו צו התראה לפני מעצר. הסיפור פורסם לראשונה בתכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל. למרות הפרסום, טוענת אמו של ר' כי צה"ל מתעקש שבנה יתייצב לוועדה שתקבע האם הוא אכן לוקה באוטיזם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אחי הוא ילד מיוחד, במקרה הוא גם אוטיסט", כתב אחיו של ר' בהודעה שפרסם ברשת החברתית פייסבוק. "הוא קיבל ממשרד הרווחה 100% נכות והתחיל לדבר רק בגיל 6. עכשיו הוא כבר בן 17, וכמו כל בחור במדינה גם הוא קיבל צו ראשון".

הוא סיפר כי המשפחה הסבירה לצה"ל את מצבו של הבן בעל הצרכים המיוחדים, ואף שלחה את הטפסים הנחוצים שמסבירים את מגבלותיו שמונעות ממנו לשרת בצה"ל. אך למה שעתיד לבוא הם לא ציפו.

"זה פתטי". התראת המעצר
"זה פתטי". התראת המעצר | צילום:

"לאחר זמן מה קיבלנו צו אזהרה", הוסיף, וציין כי אמו יצרה קשר עם צה"ל, שם הובהר לה כי למרות הטפסים שנשלחו - עליה גם לשלוח בפקס אישור מרופא המשפחה שאכן מאשר שאחיו לוקה באוטיזם.

"עכשיו כבר קיבלנו צו התראה לפני מעצר", כתב האח. "במיט"ב (בסיס הקליטה והמיון) אמרו שאנחנו צריכים לבוא איתו, שצריך לעבור את הצו הראשון כמו כולם ושהם יחליטו אם הוא אכן אוטיסט על פי ועדה שלהם".

"אם זה מקרה אחד", המשיך האח המודאג, "אני מהמר שזה יכול לקרות שוב, שעוד בחורים ייפלו בין הכיסאות". בסוף הודעתו כתב: "לא מזמן צה"ל פרסם שהוא חזק. להיות חזק זה קודם כל להיות אנושי".

לשכת הגיוס (ארכיון) (צילום: פלאש 90)
"להיות חזק זה להיות אנושי" | צילום: פלאש 90

אמו של ר': "איפה ההתייעלות של צה"ל ברגעים האלה?"

בשיחה עם חדשות 2 Online סיפרה אמו של ר': "זה מאוד לא סימפטי לקבל את הצו הזה. זה פתטי בכלל שהוא קיבל צו ראשון. הוא הרי מוכר כבעל 100% נכות מאז שהיה בן שנה וחצי. מילא שאנחנו מקבלים צו ראשון, אבל פנינו כפי שמקובל לצבא והסברנו במשך ארבעה חודשים שהוא לא יכול להתגייס. שלחנו את כל המסמכים. את כל מה שיש לנו לגביו. זה לא מספיק להם. הם צריכים משהו פתטי כמו אישור מרופא משפחה".

"אני רוצה שהמשפחה הבאה שנמצאת באותו מצב לא תחווה את זה", הוסיפה האם, והדגישה כי בנה מאוד רוצה להתגייס, אך במסלול התנדבותי שמותאם לו. "אי אפשר להקים יחידה שמטפלת בסיפורים כאלה כמו שצריך?", תהתה. "צה"ל כל הזמן מתייעל, אז איפה ההתייעלות ברגעים האלה? הרי אם רוצים להגיע למחבל - מגיעים אליו בשניות". האם הבהירה כי בעקבות הפרסום, יצרו עמה קשר שלטונות הצבא וציינו בפניה כי התיק יטופל בהקדם.

מדובר צה"ל נמסר: "בשל צנעת הפרט לא נוכל לפרט בעניינו של המדובר, רק נציין שהליך שחרורו מחובת ההתייצבות בלשכת הגיוס יוסדר אל מול המשפחה במישרין". יחד עם זאת, הוסיף גורם צבאי כי "נציגי בריאות הנפש יצרו קשר היום עם אביו של המדובר על מנת לקדם את קיום הועדה הרפואית שתדון בבנו, ללא נוכחות הבן. בסיום השיחה סוכם שהאב יעביר את המסמכים הנדרשים".