28208
יחידת המים המטכ"לית | צילום:

מי ששומע בפעם הראשונה את שמה של היחידה הזו – "יחידת המים המטכ"לית" – חושב שמדובר בבדיחה. ואז עולה השאלה: כיצד מתקבלים ומה עושים שם - שופכים מים אחד על השני? התשובה היא כמובן ממש לא. מדובר ביחידה רצינית מאוד המורכבת מאנשי רפואה, הנדסה, לוגיסטיקה וכימיה ובה פרופסורים, דוקטורים וקצינים רבים שמתכוננים כל השנה כדי להציל חיים מעבר לקוי האויב.
  
הצורך להקים את היחידה התעורר לאחר מלחמת שלום הגליל, לפני 21 שנה. חיילי צה"ל מצאו את עצמם אז בשטח האויב ללא מים. מחשש לפגיעה בהם בעת תנועה בשטח, הם התקשו להעביר מים דרך צירים לוגיסטיים צפונה.

בצה"ל הבינו אז שלא חייבים להביא מים משטח ישראל בכדי שלחיילים יהיה מה לשתות. ניתן להשתמש במים הקיימים במאגרים בשטח, ולהפוך אותם לראויים לשתייה. אז העלו בצה"ל את הרעיון להקים את יחידה מיוחדת לנושא, תחת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של בצה"ל.

28212
יחידת המים המטכ"לית | צילום:

"הציוד שעליו התבססה היחידה בעת הקמתה היה מיושן", סיפר לחדשות 2 באינטרנט סא"ל במיל' רמי קליין, מפקד היחידה וממקימיה. "לא הייתה בצבא יחידה דומה וגם לא היה לנו ממי ללמוד".

הקידמה הגיעה אל יחידת המים המטכ"לית רק בתחילת שנות ה-90, הודות לסדאם חוסיין דווקא. אנשי היחידה נחשפו ליכולות של צבא ארצות הברית בתחום במהלך מלחמת המפרץ השנייה. הם ראו את יחידות המים האמריקניות ואת ציודן - ושינו את דרכי העבודה והאמצעים.

"הם השתמשו ביחידות מים שפעלו על בסיס ציוד להתפלת מים, ולא הסתמכו על מים מקומיים", משחזר סא"ל קליין. "נחשפנו לשיטה, ולאחר תהליך של לימוד ורכש, היחידה שלנו קיבלה ציוד מתקדם שכלל ערכות התפלה גדולות, מכונות ומסננים".

סך כל הציוד החדש שרכש צה"ל עבור היחידה הסתכם במשקל של כשמונה טון. הציוד הזה נגרר בחלקו על ידי כלי רכב כבדים, וחלקו על גבם של החיילים. הציוד הזה מאפשר לאנשי היחידה להתחבר למקורות ים כמו נהר או אגם, ולהעניק להם טיפול שיהפוך אותם למים הראויים לשתייה.
 
היחידה אמנם מורכבת מגברים, אבל מי שמנצחת על המלאכה היא דווקא קצינה. "קצינת המבצעים והחמ"ל של היחידה מנהלת את העבודה, והיא גם תשתתף בלחימה במקרה הצורך", אומר סא"ל קליין".

28200
יחידת המים המטכ"לית | צילום:

יחידת המים המטכ"לית, למרות שהיא קיימת כבר 21 שנה, לא השתתפה עד היום מעולם בשום פעולה מבצעית, וחייליה לא חצו את הגבול. גם לא במלחמת לבנון השנייה, במהלכה התלוננו חיילים רבים שחצו את הגבול על מחסור במי שתייה. היכן היו חיילי היחידה באותם ימים של קיץ 2006? סא"ל קליין מעדיף שלא להרחיב את הדיבור על הבחירה של מפקדי צה"ל לא להשתמש ביחידה שלו עד היום. "אנחנו פועלים בהתאם לפקודות של הצבא", הוא אומר.

למרות זאת, לדברי סא"ל קליין, ליחידה יש מקום גם במציאות של היום. "אנחנו יודעים להגיע לכל מקום בכל תנאי שטח ואנחנו פועלים באימונים עם כוחות חי"ר בכדי שברגע האמת נגיע לחיילינו בכל מקום מאחורי קווי האויב וניתן להם שירות מציל חיים", הוא מסכם.